Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Černák dal gól, Tampa podľahla Buffalu, Islanders do play off

Slovenský hokeista Erik Černák z Tampy Bay oslavuje gól v zápase NHL s Buffalom v pondelok 15. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Hráči New Yorku Rangers si víťazstvom 4:0 nad Ottawou definitívne zaistili Prezidentskú trofej pre najlepší tím základnej časti.

New York 16. apríla (TASR) - Slovenský hokejista Erik Černák strelil v noci na utorok svoj druhý gól v prebiehajúcej sezóne NHL, jeho Tampa Bay však podľahla Buffalu 2:4. Hráči New Yorku Rangers si víťazstvom 4:0 nad Ottawou definitívne zaistili Prezidentskú trofej pre najlepší tím základnej časti. Ich mestský rival Islanders uspel na ľade New Jersey 4:1 a spečatil svoj postup do play off. O poslednej miestenke vo Východnej konferencii sa rozhodne medzi Washingtonom, Detroitom, Pittsburghom a Philadelphiou, najbližšie k zisku druhej voľnej karty sú Capitals s Martinom Fehérvárym, ktorí zdolali Boston 2:0.

Černák sa strelecky presadil v 50. minúte duelu s Buffalom za stavu 1:3, keď po prihrávke Nicka Paula delovkou z prvej od modrej trafil presne do pravého horného rohu a prekonal Erica Comrieho v bránke Sabres. Bol to jeho 13. bod v sezóne, po 68 zápasoch má na konte dva góly a 11 asistencií. Slovenský obranca počas 19:04 min. na ľade vyslal dve strely na bránku, prezentoval sa aj troma bodyčekmi a zblokoval jednu strelu súpera. Jeho spoluhráč Nikita Kučerov si pripísal asistenciu - svoju 99. v sezóne - a zvýšil svoj náskok na čele ligovej produktivity. Na konte má 142 bodov (43+99), o štyri viac ako jeho konkurent v boji o Art Ross Trophy - Nathan MacKinnon z Colorada (138, 51+87). Oboch čaká do konca základnej časti ešte jeden zápas. V drese Lightning sa presadil aj kapitán Steven Stamkos a siedmykrát v kariére dosiahol métu 40 gólov v sezóne. "Stratili sme ďalšieho hráča (Luke Glendening), to je ťažké vidieť. Nebolo toho veľa, na čo by sa dalo pozerať z našej strany, čo bolo dobré. Zostáva nám jeden zápas na to, aby sme robili správne malé veci, ktoré trénujeme každý deň. Chcete mať zo seba dobrý pocit, keď idete do play off. Zvyčajne je nálada oveľa lepšia, keď zvíťazíme, čo chceme aj urobiť," uviedol Stamkos pre nhl.com. Dylan Cozens pomohol k víťazstvu Sabres dvomi gólmi a asistenciou. Centra Buffala však po stretnutí mrzelo, že mužstvu sa trinástykrát v rade nepodarilo postúpiť do vyraďovacej časti: "Nebudem myslieť na nič iné ako na to, že nebudem v play off. To je jediná vec, na ktorú budem myslieť. Pre mnohých z nás to bude veľké leto, máme čo dokazovať a sme hladní po úspechu."

Víťazmi základnej časti sa stali Rangers, ktorí majú po triumfe nad Ottawou na konte 114 bodov a už ich nemôže nikto predstihnúť. Carolina i Dallas zaostávajú pred svojimi záverečnými zápasmi o tri body. "Jazdci" už odohrali svoj posledný duel, 114 bodov a 55 víťazstiev je nový klubový rekord. Prezidentskú trofej získali štvrtýkrát v histórii (predtým 1991/92, 1993/94 a 2014/15). Pridali sa k Detroitu Red Wings (šesťkrát) a Bostonu Bruins (štyrikrát) ako jediným dvom tímom, ktoré ju získali aspoň štyrikrát. "Je to, samozrejme, úspech. Vždy, keď hráte o niečo, o nejakú trofej, nikdy to neberiete na ľahkú váhu. Myslím si, že je pre nás dobré mať túto mentalitu, keď ideme do play off. Teraz treba rýchlo otočiť stranu a pripraviť sa na boj," povedal obranca Jacob Trouba, ktorého doplnil tréner Peter Laviolette: "Musíte si v tejto fáze sezóny počínať dobre, aby ste dostali šancu hrať o pohár. Nám sa to podarilo." K triumfu nad Senators prispel 26 zákrokmi brankár Igor Šesťorkin, ktorý vychytal štvrté čisté konto v sezóne. Artemij Panarin a Adam Fox si pripísali zhodne gól a asistenciu, Chris Kreider mal bilanciu 0+2.

Islanders vyhrali na ľade New Jersey 4:1, bodovali v ôsmom zápase v rade a zaistili si miestenku v play off. S určitosťou skončia na treťom mieste v Metropolitnej divízii a v 1. kole vyraďovačky sa stretnú s druhou Carolinou. V bojoch o Stanleyho pohár sa predstavia piatykrát z uplynulých šiestich sezón a v troch zo štyroch predchádzajúcich účastí postúpili cez prvé kolo. "Každý to chcel a podarilo sa nám to. Chlapci boli veľmi sústredení a odohrali sme dobrý zápas. Veľa šancí sme im nedali, a keď niečo mali, bol tam skvelý Varlamov. Využili sme jedinú presilovku a ubránili sme všetky tri oslabenia," konštatoval Patrick Roy, tréner Islanders. Brankár Semion Varlamov podržal "ostrovanov" 23 zákrokmi. Brock Nelson a Kyle Palmieri dosiahli zhodne gól a asistenciu, Pierre Engvall a Anders Lee mali bilanciu 0+2. Slovenský obranca Šimon Nemec odohral za Devils 19:34 minút s jedným mínusovým bodom a jednou strelou na bránku.

Blízko postupu do play off je Washington, ktorý si poradil s Bostonom 2:0 a drží si druhú voľnú kartu vo Východnej konferencii. O góly Capitals sa postarali John Carlson a Nic Dowd, brankár Charlie Lindgren zneškodnil všetkých 16 striel hostí a dosiahol šiesty shutout v sezóne. "Tento zápas bol skvelý, od začiatku až do konca. Pravdepodobne jeden z našich najlepších duelov v tejto sezóne. Chvíľu sa z toho môžeme tešiť, ale potom sa musíme stopercentne pripraviť na ďalší duel," uviedol Lindgren. "Vieme, o čo hráme, a myslím si, že je vidieť snahu. Carly (Carlson) dal dôležitý gól a Chuckie (Lindgren) odviedol skvelú prácu. Myslím si, že sme odohrali solídnych 60 minút, musíme sa však už sústrediť na ďalší zápas, ktorý bude veľmi dôležitý," povedal kapitán tímu Alexander Ovečkin. Slovenský obranca Martin Fehérváry odohral 25:59 min. a bol druhý najvyťažovanejší korčuliar tímu po Carlsonovi, zaznamenal dva plusové body, jeden blok a šesť bodyčekov. Washington má vo Východnej konferencii osud vo svojich rukách, na konte má rovnaký počet bodov ako deviaty Detroit (89), v jeho prospech hrá väčší počet víťazstiev v riadnom hracom čase (31 - 27). Má náskok jedného bodu pred Pittsburghom a dvojbodový pred Philadelphiou. Všetky štyri tímy odohrajú do konca základnej časti ešte jeden zápas. Capitals sa predstavia na ľade Philadelphie. Penguins čaká duel s Islanders a Detroit si zmeria sily s Montrealom.

Detroit sa udržal v hre o play off, keď zdolal Montreal s Jurajom Slafkovským 5:4 po predĺžení, hoci prehrával 1:4. Red Wings zachránil Lucas Raymond, švédsky krídelník v čase 58:43 vyrovnal na 4:4 a 25 sekúnd pred koncom predĺženia strelil víťazný gól. "Je úžasné, že sme opäť našli spôsob, ako získať dva body. Samozrejme, že sa nechceme dostať do takejto situácie, ale bolo to obrovské víťazstvo," zhodnotil Raymond, ktorý prekonal 30-gólovú hranicu v sezóne. Na konte má 31 zásahov. Po stretnutí ho pochválil aj kouč Derek Lalonde: "V tejto sezóne sa veľmi zlepšil a stal sa z neho hráč, ktorý miluje tieto momenty. Veci mu nevychádzali, ale bol dostatočne dobrý, aby bojoval a strelil dva obrovské góly." J.T. Compher skóroval tiež dvakrát a Shayne Gostisbehere mal tri asistencie. "Stále zostávame v hre o postup. Všetko, čo môžeme urobiť, je kontrolovať našu hru, ale máme šancu," poznamenal Compher. Slafkovský v drese Canadiens vyslal počas 20:28 min. dve strely na bránku a rozdal štyri bodyčeky. Slovenský útočník nebodoval v treťom zápase za sebou. V drese hostí zaznamenal dva góly Brendan Gallagher a Jake Evans tri asistencie. Obranca Lane Hutson si v premiére v NHL pripísal asistenciu: "Bolo to naozaj výnimočné, najmä keď som tu mal celú svoju rodinu."

Connor McDavid sa po menšom zranení v dolnej časti tela vrátil do zostavy Edmontonu a gólom a asistenciou prispel k vysokému triumfu 9:2 nad San Jose. Kapitán Oilers si pripísal jubilejnú 100. asistenciu v sezóne a stal sa iba štvrtým hráčom v ligovej histórii, ktorý v jednom ročníku pokoril túto métu. Pripojil sa k Waynovi Gretzkému (11-krát), Mariovi Lemieuxovi (1988/89) a Bobbymu Orrovi (1970/71) ako jediným hráčom, ktorým sa to podarilo. "Znamená to veľa. Títo traja hráči sú zrejme jedni z najlepších, akí kedy hrali. Podeliť sa s nimi o niečo znamená pre mňa veľa. Som vďačný za svojich spoluhráčov, trénerom a všetkým v Edmontone. Cítim veľkú vďačnosť," uviedol McDavid, ktorý má na konte 132 bodov (32+100), o desať menej ako líder Kučerov. Warren Foegele strelil dva góly, Adam Henrique a Dylan Holloway mali zhodne 1+2. Zach Hyman, Evan Bouchard a Corey Perry dosiahol rovnako gól a asistenciu. Do kanadského bodovania sa zapísal troma asistenciami Darnell Nurse, Leon Draisaitl mal bilanciu 0+2.



NHL - sumáre:

Detroit Red Wings - Montreal Canadiens 5:4 pp (1:2, 1:2, 2:0 - 1:0)

Góly:
9. Compher (DeBrincat, Chiarot), 36. Compher (Perron, Kane), 51. DeBrincat (Gostisbehere, Määttä), 59. Raymond (Perron, Gostisbehere), 65. Raymond (Larkin, Gostisbehere) – 5. Gallagher (Hutson, Savard), 7. Barron (Anderson, Evans), 26. Harvey-Pinard (Evans, Kovacevic), 36. Gallagher (Evans). Brankári: Lyon - Montembeault, strely na bránku: 35:21.



New Jersey Devils - New York Islanders 1:4 (0:2, 1:1, 0:1)

Góly:
24. Meier (Bratt, Hischier) – 13. Pageau (Engvall, Lee), 17. Palmieri (Reilly, Nelson), 32. Nelson (Fasching, Palmieri), 47. MacLean (Lee, Engvall). Brankári: Allen - Varlamov, strely na bránku: 24:19.



Pittsburgh Penguins - Nashville Predators 4:2 (2:0, 1:2, 1:0)

Góly:
8. Crosby (Bunting, Rust), 14. Karlsson (Crosby, Pettersson), 29. R. Smith (Eller, Letang), 43. Bemström (Karlsson, Pettersson) – 28. Nyquist (O'Reilly, McDonagh), 38. Forsberg (McDonagh). Brankári: Nedeljkovic - Saros, strely na bránku: 38:30.



Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres 2:4 (0:1, 1:2, 1:1)

Góly:
23. Stamkos (Kučerov), 50. ČERNÁK (Paul) – 2. Cozens (Quinn, Byram), 26. Cozens (Greenway), 37. Greenway (Girgensons, Jost), 50. Benson (Quinn, Cozens). Brankári: Vasilevskij - Comrie, strely na bránku: 33:34.



Washington Capitals - Boston Bruins 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)

Góly:
12. Carlson (Strome, Wilson), 60. Dowd. Brankári: Lindgren - Swayman, strely na bránku: 25:16.



New York Rangers - Ottawa Senators 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)

Góly:
6. Roslovic (Kreider), 29. Fox (Kreider, Zibanejad), 45. Panarin (Lindgren, Fox), 53. Lafreniere (Gustafsson, Panarin). Brankári: Šesťorkin - Korpisalo, strely na bránku: 34:26.



Edmonton Oilers - San Jose Sharks 9:2 (4:0, 5:1, 0:1)

Góly:
1. McDavid (Nurse), 5. Henrique (Kulak), 11. Foegele (Draisaitl), 20. Holloway (Henrique, Nurse), 25. Foegele (Nugent-Hopkins, Draisaitl), 31. Perry (Bouchard, Holloway), 34. Ceci (Henrique, Hyman), 34. Bouchard (Perry, Holloway), 36. Hyman (McDavid, Nurse) – 22. Guščin (Bordeleau), 56. Zetterlund (Eklund, Granlund). Brankári: Skinner - Cooley (34. Romanov), strely na bránku: 39:21.



Los Angeles Kings - Minnesota Wild 1:3 (0:1, 0:1, 1:1)

Góly
: 55. Lizotte (Fiala, Talbot) – 15. Boldy (Rossi, Faber), 40. Hartman (Kaprizov, Eriksson Ek), 49. Kaprizov (Rossi, Middleton). Brankári: Talbot - Gustavsson, strely na bránku: 24:28.



Slováci v akcii:

Martin Fehérváry (Washington) 25:59 0 0 0 +2 1 0

Šimon Nemec (New Jersey) 19:34 0 0 0 -1 1 0

Juraj Slafkovský (Montreal) 20:28 0 0 0 0 2 0

Erik Černák (Tampa Bay) 19:04 1 0 1 0 2 0



/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/



tímy s istou účasťou v play off:

Východná konferencia:


New York Rangers, Boston Bruins, Carolina Hurricanes, Florida Panthers, Toronto Maple Leafs, Tampa Bay Lightning, New York Islanders

Západná konferencia:

Dallas Stars, Colorado Avalanche, Vancouver Canucks, Winnipeg Jets, Edmonton Oilers, Nashville Predators, Los Angeles Kings, Vegas Golden Knights



isté dvojice 1. kola play off:

Východná konferencia:


Carolina - New York Islanders



Západná konferencia

Winnipeg - Colorado