Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Šport

Cestu z tzv. mačacích hláv otváral ešte T. G. Masaryk s E. Benešom

Aj keď táto cesta 2. triedy pamätala ešte osobnosti ako T. G. Masaryk a Eduard Beneš, ktorí sa po nej slávnostne prešli pri jej otvorení, miestnym obyvateľom spôsobovala viac starostí ako radostí.

Veľké Uherce 28. júla (TASR) – Ešte donedávna sa mohla obec Veľké Uherce v okrese Partizánske pochváliť raritou – hlavnou cestou dláždenou z tzv. mačacích hláv, teda čadičových kociek. Aj keď táto cesta 2. triedy pamätala ešte osobnosti ako T. G. Masaryk a Eduard Beneš, ktorí sa po nej slávnostne prešli pri jej otvorení, miestnym obyvateľom spôsobovala viac starostí ako radostí.

"Cesta bola stavaná na určitú záťaž. Ťažké vozidlá s ňou urobili svoje. My sme ju ešte dokončili tým, že sme budovali obecnú kanalizáciu," zhodnotil jej stav spred niekoľkých rokov starosta Milan Toma. Situácia bola podľa jeho slov o to neúnosnejšia, že ide o spojnicu smerom na Zlaté Moravce. Približne pred dvoma rokmi sa však podarilo rekonštrukciu cesty ukončiť, pričom jej oprava prebiehala v dvoch etapách.

Riešiť problémy sa miestnej samospráve darí aj za pomoci eurofondov. Vďaka nim sa jej podarilo zrealizovať dva projekty, ktoré sú už podľa starostu síce stavebne dokončené, avšak nevyrovnané. Išlo o rekonštrukciu budov základnej školy s telocvičňou a revitalizáciu centrálnej časti obce.

"Na škole sme vymieňali strechy na oboch budovách, okná a robila sa aj nová fasáda," zhodnotil Toma s tým, že budova školy už má približne 50 rokov. "Odvtedy sa na nej nič nerobilo a bolo potrebné vykonať nejaké zásahy, pretože tam boli veľké tepelné úniky," dodal. S projektom sa obci podarilo uspieť na štvrtýkrát.

V rámci druhého podporeného projektu sa obci podarilo obnoviť centrum. "Námestie pri obecnom úrade a druhé pri hasičskej zbrojnici sme spojili chodníkom vedľa hlavnej cesty a tiež osvetlením," dodal Toma. Pri obecnom úrade pribudla fontána, ale aj verejné toalety. Priestor sa tak stal ideálnym miestom pre organizovanie rôznych podujatí pod holým nebom.

Veľké Uherce sú však v okolí známe aj vďaka svojmu kultúrnemu domu, v ktorom sa nachádza veľká kinosála a tanečná sála. Preto ho veľmi často využívajú na organizáciu svadieb či stužkových slávností nielen miestni, ale aj ľudia z blízkeho okolia. Starosta priznáva, že aj vďaka takýmto príjmom, ktoré prispievajú do obecného rozpočtu, sa im darí kultúrny dom udržiavať na úrovni.