Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Cibulková ďalší titul nezískala: V Budapešti prehrala s Belgičankou

Slovenská tenistka Dominika Cibulková. Foto: TASR/AP

Van Uytvancková dokázala držať s Cibulkovou krok v dlhých výmenách a viackrát ju zaskočila zmenou rytmu či úderom do protipohybu.

Budapešť 25. februára (TASR) - Slovenská tenistka Dominika Cibulková nezískala deviaty singlový titul na WTA Tour. Na turnaji v Budapešti v jubilejnom 20. finále na hlavnom profesionálnom okruhu prehrala s Belgičankou Alison Van Uytvanckovou 3:6, 6:3, 5:7. Doplatila na nepremieňanie brejkbalov, keď zo 14 premenila iba dva.

Z maďarskej metropoly si odnáša prémiu 21.400 dolárov pred zdanením a 180 bodov do svetového rebríčka WTA. V jeho novom vydaní sa posunie z 33. na 30. miesto. Cibulková napriek finálovej prehre v Budapešti potvrdila, že jej halové podmienky sedia. V roku 2016 získala pod strechou dva turnajové tituly, keď nenašla premožiteľku v poľských Katoviciach ani v rakúskom Linzi. V hale vyhrala aj svoj prvý turnaj na okruhu WTA - na jeseň 2011 zvíťazila na Kremeľskom pohári v Moskve.

Cibulkovej nevyšiel úvod zápasu s Van Uytvanckovou, keď v treťom geme stratila podanie a Belgičanka sa ujala vedenia 2:1. V ďalšej hre mala Slovenka k dispozícii štyri brejkbaly, no ani jeden nevyužila. Jej súperka vždy vytiahla kvalitný prvý servis. Van Uytvancková dokázala držať s Cibulkovou krok v dlhých výmenách a viackrát ju zaskočila zmenou rytmu či úderom do protipohybu. V deviatom geme Slovenke opäť zobrala podanie a prvý set sa stal jej korisťou.

V druhom dejstve Cibulková zrýchlila hru, pridala na agresivite a karta sa začala obracať. Za stavu 3:2 zverenka trénera Mateja Liptáka po prvý raz v zápase zobrala Van Uytvanckovej podanie, v deviatom geme ju opäť brejkla a vynútila si tretí set. Belgičanka robila v týchto fázach duelu priveľa nevynútených chýb, stratila úderovú istotu. V treťom sete nevyužila Slovenka za stavu 1:0 dva brejkbaly, za stavu 2:1 ďalšie tri, čo sa jej vypomstilo. Za stavu 5:5 neudržala podanie a Belgičanka už dotiahla zápas do úspešného konca. Odplatila Cibulkovej prehru z Wimbledonu 2014.

Pre Van Uytvanckovú je to druhý titul z turnajov WTA. Vlani v septembri nenašla premožiteľku v kanadskom Quebecu, kde si vo finále poradila s Maďarkou Timeou Babosovou. V Budapešti sa stala "katom" slovenských tenistiek. V semifinále vyradila Viktóriu Kužmovú, ktorá napriek prehte dosiahla v Maďarsku životný úspech. Po prvý raz postúpila na WTA Tour medzi elitné kvarteto.

Cibulkovú tesná prehra mrzela. "V druhom a treťom sete som bola na dvorci lepšia hráčka. Škoda piatich nevyužitých brejkbalov na začiatku rozhodujúceho dejstva. Dnes mi chýbal kúsok športového šťastia. Van Uytvancková je výborná servismanka, každú loptičku som si musela uhrať sama. Celkovo som s vystúpením v Budapešti spokojná. Celý týždeň som hrala výborne a dokázala som vystupňovať svoje výkony. Je veľmi pozitívne, že hneď na začiatku roka sa mi podarilo postúpiť do finále. Potvrdilo sa, že mi to v hale sedí. Hralo sa mi tu fantasticky, dosky, na ktoré položili povrch, mi veľmi vyhovovali. Bola som blízko k zisku trofeje a hoci to nevyšlo, nemôžem vešať hlavu. Tento turnaj mi dodal veľa sebavedomia, treba ísť ďalej," povedala pre TASR Cibulková, ktorú teraz čakajú veľké turnaje na amerických hardoch v Indian Wells a Miami.

dvojhra - finále:

Alison Van Uytvancková (Bel.) - Dominika CIBULKOVÁ (1-SR) 6:3, 3:6, 7:5