Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Šport

Banská Bystrica deklasovala Nitru, Slovan nestačil na Žilinu

Hráč Košíc Boris Sekulič a vpravo hráč Trenčína Haris Hajradinovič Foto: TASR/František Iván

Slovan Bratislava si na ihrisku Žiliny pripísal prvú prehru pod vedením trénerského dua Jozef Valovič - Dušan Galis.

Košise 24. augusta (TASR) - O úvodnú šancu stretnutia sa postarali na konci 4. minúty hostia, Hajradinovič však iba minul košickú bránu. O dve minúty neskôr si rovnako počínal strelou spoza šestnástky aj jeho spoluhráč Štefánik. Domáci hráči postupne prebrali iniciatívu a v 9. minúte Oumar Diaby naservíroval loptu pred prázdnu bránu Dudovi, ale ten ju nepochopiteľne netrafil. O štyri minúty neskôr sa dostal do úniku po peknej prihrávke aktívny Oumar Diaby, sám zoči-voči Volešákovi však nepochodil. Vzápätí ten istý hráč iba o centimetre minul Pačindov center smerujúci do päťky súpera. V ďalšom priebehu mali opticky navrch žlto-modrí, hostia pozorne bránili a pokúšali sa o rýchle brejky, s ktorými si domáca obrana dokázala poradiť. V 39. minúte pohotovo a nebezpečne vystrelil Duda, lopta z jeho kopačky letela iba tesne nad. Domáci pokračovali v ofenzívnej hre, v 44. minúte Diaby a Sekulič nedokázali v šestnástke súpera dôrazne zakončiť a v nadstavenom čase prvého dejstva neprekonal Volešáka ani Duda.

Druhé dejstvo odštartovala obrovská príležitosť Bašistu, ktorý si najvyššie vyskočil po rohovom kope, ale Volešák na bránkovej čiare vynikajúco zasiahol. O dve minúty neskôr vystrašil trenčianskeho brankára Sekulič, lopta preletela cez päťku súpera. Z následného protiútoku poslal Van Kessel finálnu prihrávku na Holúbeka a ten sa nepomýlil - 0:1. Vyrovnávajúci gól mal na kopačke v 59. minúte Pačinda, z dobrej pozície trafil bočnú sieť. Na druhej strane to o tri minúty neskôr skúšal Van Kessel, Tofiloski si s jeho strelou poradil. V ďalšom priebehu bolo viacero nepresností na obidvoch stranách. Košičania napriek snahe o vyrovnanie už nedokázali odpovedať na presný zásah hostí z 53. minúty a po tretí raz v rade prehrali 0:1.


MFK Košice - AS Trenčín 0:1 (0:0)

Gól: 53. Holúbek. Rozhodoval: Michlian, ŽK: Pačinda, Bukata, Hovančík - Hajradinovič, Kleščík, Baez, Čögley, 2730 divákov

Zostavy a striedania:

MFK Košice: Tofiloski - Korijkov, Kavka, Bašista, Sekulič - Šingár, Hovančík - Viazanko (61. Bukata), Duda (82. Ostojič), Pačinda (82. K. Diaby) - O. Diaby

AS Trenčín: Volešák - Čögley, Rodrigues, Kleščík, Mazáň - Baez - Mondek (64. Bero), Hajradinovič (46. Van Kessel), Štefánik, Holúbek - William (90. Malec)


Hlasy po zápase:

Jaroslav Galko, tréner Košíc: "Neviem, kde robíme chyby. Boli sme lepším tímom, ale nevieme sa presadiť. Prehrali sme tri zápasy po sebe rovnakým výsledkom i keď sa snaha našim hráčom nedá uprieť."



Ľuboš Nosický, tréner Trenčína: "Na tomto ihrisku sa dalo ťažšie kombinovať, keďže tráva bola vysoká. Dali sa iba nakopávať vysoké lopty, v čom boli lepší domáci. Túžba po víťazstve bola veľká a korunovali sme ju jediným, vytúženým a víťazným gólom."




MFK Ružomberok – FK Senica 1:1 (0:1)



Ružomberok 24. augusta (TASR) - V 3. minúte domáceho brankára otestoval pohotovou ľavačkou Piroska. V 12. minúte sa Ružomberčania postarali o "závar" pred senickou bránou, Ďubek loptu napálil do "päťky" a tá sa potom od Zreľáka odrazila do žrde. O tri minúty na to na druhej strane Diviš dostal kolmý pas za domácu obranu, no z uhla minul "obdĺžnik" Liptákov. V 33. minúte sa v sľubnej pozícii vo "veľkom vápne" hostí ocitol Tawamba, no finálnu fázu prešpekuloval. V 35. minúte Senica išla do vedenia, po zaváhaní Lačného. Brazílčan Hiago De Oliveira do tutovky poslal Pirosku a ten sa zoči – voči Nikoličovi nemýlil – 0:1. V 38. minúte mohlo byť vyrovnané, Zreľák zo šiestich metrov napriahol, no roztriasol len brvno. O chvíľu na to zase Tawambovi chýbali len centimetre, aby dosiahol na Ďubekovu centrovanú loptu, ktorá prešla pozdĺž bránky Senice. V závere polčasu domáci, ktorí boli od začiatku aktívnejší, vyvinuli tlak, no do prestávky sa už stav nezmenil.

V 46. minúte Nikolič nedôrazne vyboxoval centrovanú loptu a po hlavičke Kalabišku Ružu na bránkovej čiare ratoval Adamovič. V 59. minúte si Zreľák pekne spracoval loptu, z 25 metrov šikovne vystrelil, ale lopta preletela tesne vedľa pravej žrde Šullovej "svätyne". Druhé dejstvo sa nieslo v znamení ružomberského útočného búšenia, ale na kvalitnú defenzívu Záhorákov. V 73. minúte sa predsa Liptákom podarilo Lačnému naservírovať čistú šancu, no skvelý zákrok vytasil Šulla. V 77. minúte veľká ofenzíva MFK už priniesla svoj efekt, po Serečinovej prihrávke vyrovnal Zreľák. V 84. minúte v "miliónovej" pozícii spadol pred Šullom na zem a vzápätí zase trafil iba do gólmana Senice, ktorý skvele zasiahol.


Góly: 74. Zreľák - 35. Piroska. Rozhodoval: Trutz, ŽK: Nagy, Janec, Lačný - Piroska, Diviš, Šulla, Zeman, 3082 divákov

Zostavy a striedania:

Ružomberok: M. Nikolič – P. Maslo (81. Almaský), Greššák, Adamovič, Janec (69. Serečin) – Nagy – Zreľák, Zošák, Tawamba, Lačný – Ďubek

Senica: Šulla – Habánek, Pavlík, Brabec, Kalabiška – Jirásek – Hiago De Oliveira (74. Černák), Komara (76. Ventura), Piroška, Zeman – Diviš (82. Jakubov)


Hlasy po zápase:

Ján Haspra ml., asistent trénera Ružomberka: "V úvode stretnutia sa tímy navzájom spoznávali. Vtedy to bola vlažnejšie, postupne sa tempo zápasu zvyšovalo. Začínali sme mať prevahu a práve, keď sme začínali mať prevahu, súper dal gól. Bolo to nepríjemné, lebo vieme, že Senica má veľmi disciplinované mužstvo, s veľmi kvalitnou obranou, čo sa aj potvrdzovalo. Od 70. minúte sme súpera zatlačili, vytvorili sme si veľké množstvo gólových šancí, bohužiaľ, premenili sme len jednu."


Eduard Pagáč, tréner Senice: "Výsledok 1:1 je pre nás dobrý a to z dvoch hľadísk. V stredu sme hrali ťažký zápas na Slovane, ktorý sme nezvládli výsledkovo. Po troch dňoch zase to bol veľmi ťažký zápas. V druhom polčase bolo vidieť, že nám dochádzajú sily, súper nás dostal pod tlak. Prvý polčas sme relatívne zvládli, hra bola vyrovnaná, dostali sme sa do vedenia. No potom, žiaľbohu už hru ovládol súper. Musím vyzdvihnúť hru našich obrancov. Všetci štyria hrali výborne. Pri inkasovanom góle aj obrana už bola preťažená."




MŠK Žilina - Slovan Bratislava 2:0 (1:0)



Futbalisti Žiliny sa tešia z druhého gólu, ktorý strelil opäť Róbert Pich
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Šláger kola pod Dubňom sa začal v slušnom tempe z oboch strán. V 11. minúte predviedol veľmi peknú individuálnu akciu domáci Mihalík, vyzvŕtal niekoľko bratislavských obrancov, poslal skvelý center pred bránku, no loptu stihol pred Majtánom odhlavičkovať Bagayoko. V 14. minúte to už Žilinčanom vyšlo a bola to opäť krásna akcia. Mabouka si na pravej strane výborne zasekol Čikoša, posadil ho na zadok a potom poslal center na vzdialanejšiu žrď, kde stál úplne voľný Pich a hlavičkou do protipohybu nedal brankárovi Putnockému žiadnu šancu - 1:0. O čosi podobné sa o dve minútky neskôr pokúsil na druhej strane Bagayoko, necentroval, ale vrátil loptu späť na Žofčáka, ktorý prízemnou strelou iba tesne minul žilinskú bránu. Žilina si však aj naďalej udržovala obrovský tlak, jej hráči dokázali dobehnúť na ihrisku každú loptu a Slovan sa iba bránil aj to vo veľkom zmätku. Až po polhodine sa hra začala trochu vyrovnávať, "belasí" dokázali držie podržať loptu na svojich kopačkách, a tak mohli produkovať aj vlastné ofenzívne akcie. V 38. minúte bol Bagayoko opäť rýchly na pravej strane a vypracoval pre hostí zaujímavú príležitosť, Fořt však v šestnástke jeho center nedokázal usmerniť do priestoru brány. V závere polčasu už mala hru v rukách opäť Žilina, Slovan to však do prestávky ustál.

Žilinčania boli nebezpeční aj v druhom polčase, už v 49. minúte si Pečovský prešiel niekoľko obrancov a v šestnástke priťukol Majtánovi, ktorého strelu z otočky hosťujúca defenzíva tečovala na rohový kop, ten zostal nevyužitý. V 54. minúte hľadal Mihalík prízemným centrom z pravej strany Majtána, ten si loptu našiel, ale priestor brány netrafil. O tri minúty neskôr poslal Nunes priamy kop na hlavu Picha, jeho hlavička však mierila priamo do náručia Putnockého. Žilina mala stále značnú prevahu a ďalšia akcia už skončila v sieti. Na Mihálikov kolmý pas si v šestnástke výborne nabehol Pich a hlavou strelil svoj druhý gól v zápase - 2:0. Aj naďalej z pravej strany a naďalej veľmi nebezpeční boli "šošoni" aj po druhom góle, ktorý Slovanistov dosť položil. V 67. minúte sa z hranice šestnástky oprel do lopty Škvarka, ale poslal to tesne ponad. O minútu neskôr sa po dlhej dobe dostal do šance aj Slovan, Milinkovič z ľavej strany nacentroval pred bránu, kde dobre skákal Fořt, ale mieril tesne vedľa. V 74. minúte sa Bagayoko individuálne z vlastnej polovice preštrikoval až pred Dúbravku, no ťažkú koncovku nezvládol. O necelých osem minút neskôr sa pretlačil do koncovky Halenár, ale z uhla stavil na silu a poslal to vysoko nad. V 87. minúte bol Pich blízko hetriku, keď ho Jelič poslal do uličky medzi dvoch stopérov Slovana, ale dvojgólový žilinský strelec poslal iba slabý pozdrav do Putnockého rukavíc. Krátko na to Škvarka v čistej šanci namiesto strely volil prihrávku, ale to nebol dobrý nápad. Žilina teda zdolala Slovan celkom zaslúžene 2:0.

Góly: 14., 59. Pich. Rozhodoval: Vnuk, ŽK: Fořt, Bagayoko (obaja Slovan), 3752 divákov

Zostavy a striedania:

Žilina: Dúbravka - Mabouka, Piaček (73. Vavro), Akakpo, Nunes - Pečovský - Mihálik, Bello, Škvarka, Pich (89. Guba) - Majtán (82. Jelič)

Slovan: Putnocký - Bagayoko, Gorosito, Niňaj, Čikoš - Kladrubský - Žofčák, Soumah (46. Peltier), Halenár, Meszáros (58. Milinkovič) - Fořt (70. Hlohovský)


Hlasy po zápase:

Adrián Guľa, tréner Žiliny: "Odohrali sme dobrý zápas. Boli sme aktívni, dobre sme pracovali po strate lopty, dobre sme prepínali z ofenzívy do defenzívy. Strelili sme dva góly, ktoré sme si absolútne zaslúžili. Mali sme aj hluchý úsek hry, no netrvalo to dlho. Som rád, že sme zvíťazili, pretože je to pre nás dobrý impulz do ďalšej práce. Je však dôležité, aby sme aj naďalej pracovali a napredovali."


Jozef Valovič, tréner Slovana: "Diváci videli solídny ligový zápas. Žilina od prvej minúty ukázala túžbu po víťazstve, donútila nás k chybám v rozohrávke, z čoho napokon strelila aj dva góly. Žilina dnes pôsobila živšie, naši hráči odohrali za šesť dní tri zápasy, čo je na nich asi veľa. Škoda, že Fořt hlavou netrafil z päťky, možno by sme to ešte zdramatizovali. Gratulujem súperovi, my sa musíme naučiť aj prehrávať."

Dukla Banská Bystrica - FC Nitra 4:0 (2:0)



Jakub Brašeň z Dukly (vľavo) a Eric Barosso z Nitry
Foto: TASR/Dušan Hein
Banská Bystrica 24. augusta (TASR) - Obidve mužstvá vstúpili do stretnutia opatrne. Bystričania potom prevzali iniciatívu a obrancovia boli v úvodných dvoch góloch. Hostia prvý polčas sklamali a nedôrazom dovolili domácim dostať sa do hernej pohody. V druhom polčase hostia úvodných 20 minút naznačili svoje možnosti, vypracovali si aj šancu, Sanchez trafil hlavou brvno. Po treťom góle Považanca bolo však o stretnutí rozhodnuté a domáci si vychutnali vysoké víťazstvo.

Góly: 19. Podstavek, 24. Teixeira, 59. Považanec, 90. Slančík. Rozhodoval: Chmura, ŽK: Jurčo - Sanchez, Nascimento, Kaspřák, Turčák, 2027 divákov

Zostavy a striedania:

Banská Bystrica: Rodinger – Podstavek, Nosko, Teixeira - Faško (87. Peňaška), Turňa, Brašeň, Považanec (74. Savič), Ľupták - Slančík, Jurčo (77. Šovčík)

Nitra: Stránský – Boszorád, Kaspřák, Kolmokov, Sanchez - Šmehyl (64. Paukner), Gajdoš (64. Kutra), Šimončič, Nascimento (46. Le Giang) - Turčák, Benčík

Hlasy po zápase:

Norbert Hrnčár, tréner Dukly: "Do zápasu sme vstúpili s túžbou po víťazstve. Futbal nám dnes náramne chutil. Tešíme sa z tohto vysokého víťazstva."

Ladislav Šimčo, tréner Nitry: "Prišli sme s odhodlaním niečo zmeniť tak, aby mužstvo nechalo na ihrisku srdce, ale prvý polčas bol z našej strany katastrofálny, bez pohybu a bez dôrazu. V druhom polčase sme začali prvých 20 minút dobre, ale tretí gól rozhodol o zaslúženom víťazstve Banskej Bystrice."