Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

V nominácii na MS je 13 Slovákov, Privara: Cieľom je Saganova obhajoba

Prezident Slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara, archívne foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Oproti pôvodnej nominácii pribudol do tímu Ján Andrej Cully (Dukla Banská Bystrica), na základe voľnej karty od Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) bude štartovať v kategórii do 23 rokov.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Trinásť slovenských cyklistov v piatich rôznych kategóriách sa predstaví v termíne od 17. do 24. septembra na majstrovstvách sveta cestných cyklistov v nórskom Bergene.

V nominácii nechýba úradujúci majster sveta Peter Sagan z tímu Bora-Hansgrohe, ktorý bude v Bergene obhajoviť tituly v pretekoch s hromadným štartom z Richmondu 2015 a Dauhy 2016. Bude sa pritom môcť oprieť o pomoc tímových kolegov Erika Bašku, Michaela Kolářa a Juraja Sagana. Na štart sa v kategórii elite okrem nich postavia aj Marek Čanecký (Amplatz BMC) a Patrik Tybor (Dukla Banská Bystrica). Po jednom zástupcovi bude mať slovenská výprava v kategórii žien a junioriek, medzi juniormi zabojuje o cenný kov štvorica cyklistov. Oproti pôvodnej nominácii pribudol do tímu Ján Andrej Cully (Dukla Banská Bystrica), na základe voľnej karty od Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) bude štartovať v kategórii do 23 rokov.

"Nominačné kritériá boli našim jazdcom známe od začiatku sezóny. Komisia cestnej cyklistiky rozhodla, že Slováci budú štartovať len v pretekoch s hromadným štartom, na časovky nepostavíme nikoho. V súčasnosti nemáme takých pretekárov, u ktorých by bola v časovke šanca na lepší výsledok. V pretekoch však budeme mať dve veľmi silné zostavy. Okrem eliťákov posielame do Bergenu aj silnú a celkom zohratú partiu juniorov. Aj títo chalani majú šancu na dobrý výsledok. Matúš Štoček sa už viackrát ukázal na svetovom podujatí, podarilo sa to aj prvoročiakovi Matejovi Blaškovi. V ostatných kategóriách máme len po jednom pretekárovi. Tí sa síce nemôžu spoľahnúť na spoluprácu tímu, ale na druhej strane môžu prekvapiť," vyjadril sa vedúci slovenskej výpravy a zároveň koordinátor cestnej cyklistiky Slovenského cyklistického zväzu (SZC) Martin Riška.

V úspešné účinkovanie Slovákov na MS verí aj prezident SZC Peter Privara: "Hlavným cieľom je samozrejme obhajoba titulu Petrom Saganom, ktorá by bola prepisom histórie cestnej cyklistiky. Peťo aj ostatní naši pretekári však budú mať veľmi ťažkú pozíciu v balíku, určite budú najsledovanejšími jedincami v pelotóne. Už viackrát sme sa ale mohli presvedčiť o Petrovej genialite na vystihnutie tej správnej chvíle v boji o výsledok. Vynikajúcu formu ukázal aj na posledných pretekoch. Veľmi mu želám, aby mu to po tohtoročnom nespravodlivom predčasnom ukončení Tour de France vyšlo pri ďalšej obhajobe dúhového dresu."

Nominácia SR na MS v cestnej cyklistike (17. - 24. septembra, Bergen/Nór., zdroj: SZC):

juniori: Matej Blaško, Tomáš Meriač, Matúš Štoček (všetci CyS - Akadémia Petra Sagana), Adam Foltán (MŠK Žiar nad Hronom - CK)

juniorky: Petra Machálková (CyS - Akadémia Petra Sagana)

muži - do 23 rokov: Ján Andrej Cully (Dukla Banská Bystrica)

muži - elite: Erik Baška, Michael Kolář, Juraj Sagan, Peter Sagan (všetci Bora-Hansgrohe), Marek Čanecký (Amplatz-BMC), Patrik Tybor (Dukla Banská Bystrica)

ženy - elite: Alžbeta Pavlendová (Dukla Bratislava)


Program MS so slovenskou účasťou:

piatok 22. septembra, 10.05 h - preteky junioriek /MACHÁLKOVÁ/
piatok 22. septembra, 13.15 h - preteky mužov do 23 rokov /CULLY/
sobota 23. septembra, 9.30 h - preteky juniorov /BLAŠKO, FOLTÁN, MERIAČ, ŠTOČEK/
sobota 23. septembra, 13.15 h - preteky žien elite /PAVLENDOVÁ/
nedeľa 24. septembra, 10.05 h - preteky mužov elite /BAŠKA, ČANECKÝ, KOLÁŘ, J. SAGAN, P. SAGAN, TYBOR/