Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

TOUR DE FRANCE: Craddock získal peniaze na obnovu velodromu v Houstone

Na snímke americký cyklista Lawson Craddock. Foto: TASR/AP

Americký cyklista sa stal jedným z hrdinov tohtoročných pretekov.

Houston 30. júla (TASR) - Američan Lawson Craddock vyzbieral peniaze na velodróm v Houstone, kde začínal s cyklistikou. Stalo sa tak vďaka dobročinnej zbierke, ktorú sám začal po páde v úvodnej etape 105. ročníka Tour de France.

Craddock sa stal jedným z hrdinov tohtoročných pretekov. Vyšetrenie po páde odhalilo zlomeninu lopatky. Okrem toho mu museli zašiť aj obočie. Američan sa však nevzdal a následne vyhlásil, že po každej dokončenej etape vloží 100 dolárov do zbierky na renováciu velodromu, ktorý v roku 2017 zaplavila voda po vyčíňaní hurikánu Harvey. K zbierke sa pridali aj ostatní ľudia, napokon sa na účte zhromaždilo 200-tisíc dolárov. "Bola to veľmi nesebecká vec, ktorú Lawson urobil. Zostal v pretekoch a navyše získal peniaze na velodróm, na ktorom vyrástol. Oceňujem jeho odhodlanie dokončiť preteky napriek zraneniu. Všetka česť," uviedol šéf tímu EF Education First-Drapac Jonathan Vaughters pre portál cyclingnews.com.

Craddock po páde ohromil aj lekárov, ktorí po tom, čo dokázal, krútili hlavami. "Boli to pre mňa ťažké tri týždne testovania môjho tela. Snažil som sa presiahnuť svoje hranice. V mnohých prípadoch som si počas pretekov nebol istý, či to dokážem, ale povzbudenie a štedrosť, ktoré mi celý svet ukázal, ma motivovali na každom kroku. Dosiahnuť cieľ v Paríži bola pre mňa neuveriteľne emotívna chvíľa," poznamenal Craddock.