Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

V cyklokrosárskej nominácii SR na ME v Tábore je 17 pretekárov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Erika Ďurčová

V českom Tábore (4.-5. novembra) budú Slovensko reprezentovať štyria juniori, dve ženy a traja muži v kategóriách Elite a štyria muži i ženy do 23 rokov.

Bratislava 2. novembra (TASR) - V nominácii reprezentačného trénera Róberta Glajzu na majstrovstvá Európy v cyklokrose je 17 pretekárov. V českom Tábore (4.-5. novembra) budú Slovensko reprezentovať štyria juniori, dve ženy a traja muži v kategóriách Elite a štyria muži i ženy do 23 rokov. V nominácii nechýbajú ani skúsení Martin Haring či Janka Keseg-Števková, príležitosť však dostane aj viacero mladíkov.

Nomináciu oznámila Komisia cyklokrosu Slovenského zväzu cyklistiky. "Rozhodli sme sa dať veľkú príležitosť najmä mladým pretekárom. Už pred sezónou sme avizovali, že ME sú vzhľadom pre blízkosť a dobrú znalosť trate v Tábore pre nás vrcholom a chceme dať príležitosť väčšej skupine pretekárov. K nominácii pomohli najmä výsledky v Slovenskom pohári, ktorý bol zaradený do kalendára UCI, ale zavážili aj výsledky v iných UCI podujatiach, najmä českom Toi Toi cupe. Náročnosť a dobrá konkurencia v niektorých kolách Slovenského pohára preverila pretekárov a nominovaní boli tí najlepší. Našou stratégiou bolo zabezpečiť čo najlepšiu konkurenciu na domácich pretekoch, dať šancu pretekárom získavať UCI-body doma a z toho najlepšieho, čo máme, vybrať jednotlivé tímy na ME. Tam naozaj uvidíme, na čo pretekári majú a vzhľadom na MS budeme ďalej počítať len s tými, ktorí majú schopnosti obsadiť pozície minimálne v polovici štartovného poľa. Veľkou výhodou je pre nich aj to, že komisia zabezpečila zaradenie Slovenského pohára do kalendára UCI a naši pretekári získali cenné UCI body, ktoré ich posúvajú v štartovacích pozíciách na ME o jednu, dve či tri štartovné rady dopredu. Štart z predných pozícií je v cyklokrose veľkou výhodou a verím, že ju dokážu využiť," uviedol predseda Komisie cyklokrosu Martin Fraňo.

Tréner Glajza navrhol nomináciu na základe nominačných kritérií. "Každý, kto niečo ukázal, dostane šancu. Najviac si sľubujem od 'eliťáka' Martina Haringa, ktorý má skúsenosti a ukazuje aj formu. Zvíťazil v troch UCI podujatiach za sebou a atakuje prvú tridsiatku vo svetovom rankingu. Veľmi dobre sa ukazuje aj naša jednotka v kategórii U23 Juraj Bellan, ktorý sa k cyklokrosu vrátil po niekoľkých rokoch. U oboch by som bol nadmieru spokojný s umiestnením do 15. miesta, hoci len ťažko zatiaľ dokážeme ohodnotiť konkurenciu, kto sa objaví na ME. V kategórii juniorov nemáme jasného favorita, naši juniori sú relatívne vyrovnaní, aj keď v nedávnych týždňoch sa najviac ukázal Kubiš. Medzi ženami je jasnou jednotkou Janka Keseg-Števková a šancu dáme aj štyrom mladým pretekárkam do 23 rokov. Je to však v podstate jediná príležitosť, kde mladé dievčatá majú svoju kategóriu a preto dávame šancu až štyrom. Na ME sa tak predstaví rekordný počet slovenských dievčat. Verím, že táto zvýšená podpora ženskej cyklistiky prinesie v budúcnosti ovocie, aj keď teraz je ťažké predpovedať ich výsledky. Táto kategória nikde samostatne nepreteká a veľkým otáznikom je aj určiť favoritky na medaily. Väčšina našich mladých pretekárov absolvovala minulý týždeň sústredenia na trati v Tábore, mnohí trať poznajú z minulosti a majú ju dostatočne naštudovanú," povedal Róbert Glajza.

Prvýkrát v histórii sa podujatie uskutoční na jednom mieste aj pre elitné aj pre masters kategórie.

Nominácia SR:

Juniori: Lukáš Kubiš (ŠK Železiarne Podrezová a.s.), Matúš Černerk, Matúš Baniar (obaja MŠK Žiar nad Hronom – CK), Oliver Jaroš (CKM Poprad)

Ženy do 23 rokov: Natália Glajzová (Johnson Controls M.Boleslav), Erika Glajzová, Radka Rabatinová (obe CK Banská Bystrica), Radka Paulechová (Cys- Akadémia Petra Sagana)

Muži do 23 rokov: Juraj Bellan, Jakub Varhaňovský (obaja Dukla Banská Bystrica), Matej Ulík (OŠK Tatran Liptovská Osada), Jakub Kurty (ISAKO Košice)

Ženy elite: Janka Keseg-Števková (Outsiterz), Tatiana Jaseková (Bikepro SK)

Muži elite: Martin Haring (Dukla Banská Bystrica), Ondrej Glajza (Johnson Controls M.Boleslav), Šimon Vozár (Firefly) Vedúci výpravy, manažér reprezentačného družstva: Martin Fraňo

Realizačný tím: Róbert Glajza (tréner), Marek Varhaňovský (mechanik výpravy), Ondrej Glajza, Peter Medveď (mechanici v depe), Tomáš Líška (masér), Dagmar Varhaňovská (PR manažér)