Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Diego Maradona mimo ihriska súperil s drogami, daňami i mafiou

Argentínska futbalová legenda Diego Maradona. Foto: TASR/AP

Napriek všetkým problémom Neapol na svojho hrdinu nezabúda, dôkazom je vyradenie čísla 10 zo súpravy dresov. V meste je modlou, záujem vyfotiť sa s jeho podobizňou je obrovský.

Bratislava 19. novembra (TASR) - Excentrická postava svetového futbalu, fenomenálny hráč, súčasne však problémový muž v súkromí i na ihrisku. Taký bol a je niekdajší argentínsky futbalista Diego Maradona, ktorého kariéru poznačili problémy s užívaním kokaínu, neplatením daní či styky s podsvetím.

Najväčšiu slávu na klubovej úrovni zažil rodák z Lanusu v SSC Neapol, do ktorého prišiel v roku 1984 z Barcelony. Jeho meno sa už čoskoro stalo symbolom tamojšieho klubu. SSC za neho poslal do Katalánska 6,9 milióna libier, čo bola na vtedajší trh rekordná suma. Maradona pritom ročne zarábal rozprávkových 8 miliónov dolárov. Trvalo tri roky, kým Neapol doviedol na vrchol. Po tom, ako ohúril celý svet na MS 1986, kde s Argentínou vybojoval titul majstra sveta. V nasledujúcej sezóne slávil s Neapolom historicky prvý titul v talianskej lige a získal aj Taliansky pohár. Maradona bol kultovou, doslova až náboženskou postavou mesta pod Vezuvom. O rok neskôr sa stal najlepším strelcom ligy. Ocitol sa na piedestále, o to tvrdší pád časom prišiel.

Talianske médiá začali "prepierať" jeho styky s mafiou, vysmievali sa mu pre nadváhu a kolísavé výkony. "Dajte mi pokoj. Som lepší, ako v roku 1986. Moja váha je lepšia a zdravotný stav tiež, nehovoriac o mojej chuti hrať. Chcem vyhrať taliansky titul a získať druhýkrát pohár pre majstra sveta," vravel médiám na jeseň 1989. Schudol 10 kilogramov, lenže si pritom pomohol zakázanými kortizónmi, o čom jeho lekár nevedel. Keď to zistil, s Maradonom sa rozlúčil. Diego však Neapol skutočne priviedol k druhému a zatiaľ poslednému titulu, Argentína na MS 1990 prehrala až vo finále.

Diego Maradona, archívne foto.
Foto: TASR/AP/Gero Breloer


Roky skazy nasledovali - "Božský Diego" prestal chodiť na tréningy, vynechával zápasy. Od klubu dostal opakovane pokutu vo výške niekoľko tisíc dolárov. "Pokojne mi môžu dávať pokuty a nevyplácať mzdu. Ja sa meniť nebudem. Kvôli mne chodí na štadión 60-tisíc ľudí. Som Maradona a som dostatočne silný, aby som bojoval s každým," povedal.

V januári 1991 mu naparili pokutu 70.000 dolárov. "Mám síce zmluvu ešte na dva roky, ale po tejto sezóne chcem ísť preč z Neapola. Najlepšie by bolo vrátiť sa domov," vravel krátko predtým, ako mal pozitívny test na kokaín. Dostal trest na 15 mesiacov. "Pozitívny test vysvetlil, prečo nehral na majstrovstvách sveta v Taliansku ako posadnutý futbalom, ale ako nepríčetný. Jeho pád je veľkolepý, škaredý a bolestivý zároveň. Úspech ho kompletne zaslepil," napísala BBC. Polícia ho obvinila z držby a užívania kokaínu, údajne ho sám pašoval z Argentíny.

Neskôr sa na verejnosti objavili fotografie, na ktorých je zachytený s vodcami neapolskej zločineckej organizácie Camorra. Jej hlavnou náplňou bol práve obchod s drogami, dovoz heroínu z Turecka a kokaínu z Južnej Ameriky. V lete 1990 Maradona prepašoval kokaín v lietadle z Buenos Aires. Pod ťarchou dôkazov sa priznal k porušeniu talianskych drogových zákonov, dostal 14-mesačný podmienečný trest. Vo svojej autobiografii pripustil, že bol na kokaíne závislý až do roku 2004. Drogy začal brať krátko pred prestupom do Neapola ešte počas pôsobenia v Barcelone. "Počas angažmánu v Taliansku som pravidelne potreboval drogy. Závislosť začala ovplyvňovať moje futbalové schopnosti."

Na archívnej snímke z 3. júla 2010 argentínsky futbalista Lionel Messi a tréner argentínskej futbalovej reprezentácie Diego Maradona po štvrťfinále majstrovstiev sveta vo futbale proti Nemecku v Kapskom Meste.
Foto: TASR/AP

Napriek všetkým problémom Neapol na svojho hrdinu nezabúda, dôkazom je vyradenie čísla 10 zo súpravy dresov. V meste je modlou, záujem vyfotiť sa s jeho podobizňou je obrovský. V klubovom fanshope stále hrajú prím tričká s jeho tvárou, magnetky, dresy.

Napriek obrovskej popularite Maradonu existuje niekoľko faktov, ktoré o ňom mnohí jeho obdivovatelia nevedia. Na pravom ramene má vytetovaný portrét argentínskeho revolucionára Ernesta "Che" Guevaru. Napokon, tento motív skopírovalo množstvo fanúšikov oboch mužov. Hviezdny Diego má ešte na svojej ľavej nohe podobizeň bývalého kubánskeho lídra Fidela Castra.

Odvekým rivalom a konkurentom Maradonu je legendárny Pelé. Predstavitelia FIFA v roku 2000 usporiadali anketu o najlepšieho futbalistu uplynulého storočia a prisúdili ju práve najväčšiemu Maradonovmu súperovi, čo Argentínčan korenistými rečami patrične okomentoval.

Neodmysliteľnou súčasťou Maradonovho vzhľadu sú diamantové náušnice. Keď však v roku 2009 prišiel do Talianska na liečenie, tamojšia polícia mu náušnice zadržala a pomocou nich znížila niekoľkomiliónový daňový dlh, ktorý Maradonovi vznikol v čase, keď ešte hrával za Neapol. Útočník Palerma a veľký Maradonov fanúšik Fabrizio Miccoli neskôr kúpil tieto náušnice na dražbe daňovej polície za 36.400 dolárov. Bolo to viac ako skutočná hodnota šperkov. Hoci ich nosil pre šťastie počas zápasov, tvrdí, že ak Maradonu niekedy stretne, vráti mu ich naspäť.

Argentínska futbalová legenda Diego Maradona na stretnutí s novinármi po prichode do Neapola 4. júla 2017.
Foto: TASR/AP


Začiatkom roku 2010 sa Maradona znovu ocitol v nemocnici. Tentoraz neboli dôvodom drogy, ani alkohol a ani strata váhy. Jeden z jeho psov ho pohryzol do hornej pery a ošetrenie zranenia si vyžiadalo desať stehov.

Momentálne je trénerom tímu Al-Fujairah zo Spojených arabských emirátov, stále však prekypuje pre neho typickým prehnaným sebavedomím a najvyššími ambíciami. V jednom z najnovších rozhovorov prezradil, že by sa chcel vrátiť na lavičku Argentíny, ktorú viedol v rokoch 2008-2010, nedosiahol však prenikavý úspech ako za svojich hráčskych čias.