Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Šport

Disciplinárka UEFA vyšetruje Chorvátov pre rasizmus a diskrimináciu

Na snímke futbalisti Chorvátska v zápase proti Lotyšsku. Foto: TASR

V sektore chorvátskych priaznivcov spozorovali osobu, ktorá niekoľkokrát vyvesila vlajku nacistického Nezávislého štátu Chorvátsko (NDH) z druhej svetovej vojny.

Záhreb 13. septembra (TASR) - Európska futbalová únia (UEFA) začala disciplinárne konanie voči Chorvátskemu futbalovému zväzu (HNS). Dôvodom má byť rasimzus a diskriminácia počas kvalifikačného zápasu ME 2024 medzi Chorvátskom a Lotyšskom, ktorý sa hral minulý piatok v Rijeke.

Pozorovateľ siete Futbal proti rasizmu v Európe (FARE) predložil delegátovi stretnutia správu, že v sektore chorvátskych priaznivcov spozoroval osobu, ktorá niekoľkokrát vyvesila vlajku nacistického Nezávislého štátu Chorvátsko (NDH) z druhej svetovej vojny. Tento incident podnietil UEFA k začatiu disciplinárneho konania.

HNS uviedol, že počas prvého polčasu zápasu ochranka vyviedla dve osoby so zakázanou vlajkou, odovzdala ich polícii a zaslala oficiálne oznámenie miestnej prokuratúre. Následne HNS požiadal o poskytnutie informácií o výsledkoch vyšetrovania, aby mohol informovať orgány UEFA o spôsobe sankcionovania dotknutých osôb. Polícia identifikovala aj tretiu osobu, ktorá pomohla preniesť vlajku na štadión.