Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

EURO 2020: Postupové tromfy v E-skupine majú Chorváti, stačí im bod

Na archívnej snímke vľavo Chorvát Nikola Vlašič sa teší po strelení úvodného gólu počas kvalifikačného zápasu E- skupiny EURO 2020 Slovensko - Chorvátsko v Trnave v piatok 6. septembra 2019. Foto: TASR

Účasť na šampionáte si ešte stále môže zabezpečiť kvarteto Chorvátsko, Maďarsko, Slovensko a Wales. Cez kvalifikáciu už nemôže postúpiť Azerbajdžan.

Bratislava 14. októbra (TASR) - O oboch postupujúcich zo "slovenskej" kvalifikačnej E-skupiny futbalového EURO 2020 sa rozhodne až v novembri. Účasť na šampionáte si ešte stále môže zabezpečiť kvarteto Chorvátsko, Maďarsko, Slovensko a Wales. Cez kvalifikáciu už nemôže postúpiť Azerbajdžan.

Pre v kvalifikácii neúspešných však ešte existuje šanca dostať sa na budúcoročné ME v 12 európskych mestách cez baráž Ligy národov. Presné zloženie štyroch štvorčlenných turnajov play off v jej divíziách A až D bude známe až po konci kvalifikácie, z ktorej si postup vybojuje 20 krajín.

Lídrom kvalifikačnej E-skupiny je 14-bodové Chorvátsko, druhé Maďarsko má 12 bodov, tretí sú desaťbodoví Slováci. Wales má na konte 8 bodov a beznádejne posledný Azerbajdžan jediný. V skupine sa už budú hrať iba štyri zápasy, v sobotu 16. novembra sa Slovensko predstaví na pôde vicemajstrov sveta z Chorvátska a Wales v Azerbajdžane. Záverečné súboje sú na programe v utorok 19. novembra, Slováci hostia Azerbajdžan a Wales privíta Maďarov. Chorváti a Maďari tak už majú pred sebou len jeden duel, SR, Wales a Azerbajdžan dva.

Postupová situácia pred predposledným dvojzápasom (16. novembra) je nasledovná: Chorvátsku na postup stačí bod zo súboja so Slovenskom. Wales stratí šancu na postup, ak v Baku prehrá. O postupe, resp. eliminácii Maďarska ani zverencov trénera Pavla Hapala sa 16. novembra ešte rozhodnúť nemôže. Rozuzlenie tak príde až 19. novembra.

Slovensko má situáciu vo vlastných rukách, na ME ho určite dostanú víťazstvá v Chorvátsku a s Azerbajdžanom. Štrnásť bodov za remízu v Rijeke a domácu výhru s Azerbajdžanom (alebo rovnaký bodový zisk v obrátenom garde) by mu stačilo v prípade, ak Wales dvakrát remizuje, alebo ak zvíťazí v Baku a remizuje s Maďarskom. Slováci môžu postúpiť aj v prípade prehry v Chorvátsku vtedy, ak zdolajú Azerbajdžan, ale potom Maďarsko nesmie vyhrať v Cardiffe a Wales nesmie získať viac ako štyri body.

Slovensko má lepšie vzájomné zápasy s Maďarskom (2:0 d, 2:1 vonku), ale horšie s Walesom (0:1 vonku, 1:1 doma). Takže ak budú mať Slováci na konci rovnaký počet bodov ako "draci", Wales ich preskočí.

Zostávajúci program E-skupiny:

sobota 16. novembra:

Azerbajdžan - Wales (18.00)
Chorvátsko - SLOVENSKO (20.45)

utorok 19. novembra:

SLOVENSKO - Azerbajdžan (20.45)
Wales - Maďarsko (20.45)

Tabuľka:

1. Chorvátsko 7 4 2 1 14:6 14
2. Maďarsko 7 4 0 3 8:9 12
3. SLOVENSKO 6 3 1 2 10:8 10
4. Wales 6 2 2 2 6:6 8
5. Azerbajdžan 6 0 1 5 5:14 1