Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Šport

F1: Aston Martin podal po kvalifikácii na VC Číny oficiálny protest

Holandský jazdec F1 Max Verstappen zo stajne Red Bull sa stáva víťazom sobotného šprintu na nedeľňajšiu Veľkú cenu Číny formuly 1 na okruhu v čínskom Šanghaji 20. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Pole position si v sobotnej kvalifikácii vyjazdil Holanďan Max Verstappen, za ním sa umiestnil jeho kolega z Red Bullu Sergio Perez.

Šanghaj 20. apríla (TASR) - Medzinárodná automobilová federácia (FIA) zamietla oficiálny protest, ktorý podal britský tím Aston Martin po sobotňajšej kvalifikácii na VC Číny seriálu F1.

Dôvodom protestu bola nehoda Carlosa Sainza z Ferrari, ktorý narazil do bariér a neskôr pokračoval v pretekoch. Kvalifikáciu prerušili červené vlajky a najskôr to vyzeralo, že Sainz nebude môcť pokračovať. Španielovi sa však podarilo naštartovať, dôjsť do boxov a napokon skončil na siedmom mieste za tímovým kolegom Charlesom Leclercom.

Aston Martin v tejto súvislosti pripomenul pravidlo 39.6, podľa ktorého každý jazdec, ktorého monopost zastaví na trati počas kvalifikácie alebo kvalifikácie v šprinte, nebude môcť daný víkend pokračovať. Nebolo jasné, či to platí aj pre prípady, keď je auto schopné pokračovať bez pomoci, no FIA rozhodla v neprospech britskej stajne. "Vzhľadom na množstvo príkladov, keď boli autá zastavené na rôzne dlhý čas a bolo im povolené pokračovať v účasti, rozhodnutie prijaté počas kvalifikácie nebolo v rozpore s praxou ani pravidlami," citovala z vyhlásenia FIA agentúra DPA.

Pole position si v sobotnej kvalifikácii vyjazdil Holanďan Max Verstappen, za ním sa umiestnil jeho kolega z Red Bullu Sergio Perez. Tretiu priečku obsadil španielsky pilot Astonu Martin Fernando Alonso.