Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Šport

Finále Európskej ligy bude záležitosťou Atletica Madrid a Bilbao

Ricky van Wolfswinkel (vľavo) zo Sportingu sa pozerá na hráča Athletic Bilbao Fernanda Amorebieta (padá) počas futbalového zápasu v Španielsku Foto: TASR/AP Photo

Atletico si v prvom polčase na štadióne Mestalla držalo domácu Valenciu na dištanc.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Vo finále Európskej ligy UEFA 2011/2012 sa stretnú futbalisti španielskych klubov Atletica Madrid a Athletica Bilbao.

Vo štvrtkovej semifinálovej odvete zvíťazilo Atletico aj na ihrisku rivala z La Ligy FC Valencie 1:0. Bilbau sa podarilo vymazať manko 1:2 z prvého súboja na pôde portugalského Sportingu Lisabon až v 88. minúte, keď potrebnú postupovú výhru 3:1 zariadil hrdina okamihu Fernando Llorente.

Finále je na programe 9. mája v Bukurešti.

SCP Sporting's Ricky van Wolfswinkel from Netherlands, left, looks at Athletic Bilbao's Fernando Amorebieta, falls, during their Europa League second leg,

Zverenci trénera Marcela Bielsu, ktorí v skupine vyradili bratislavský Slovan, išli do vedenia vo veľmi zaujímavou stretnutí na San Mames v 16. minúte, keď sa po priťuknutí hruďou od Fernanda Llorenteho dostal k zakončeniu Markel Susaeta a "koníčkom" otvoril skóre. Tím kouča Ricarda Sa Pinta ale vyrovnal v 43. minúte, keď sa lopta po rohu a strele odrazila k Rickymu Van Wolfswinkelovi, ktorý rutinérsky prestrelil hradbu tiel - 1:1.

V nadstavenom čase prvého polčasu ale skvelou individuálnou akciou vyzval Llorente do zakončenia Ibaia Gonzalesa, ktorý sa pri zakončil nepomýlil. V druhom polčase sa hral tiež veľmi interesantný futbal, oba tímy nastrelili žrde, no o všetkom rozhodol vo štvrtok skvelý Llorente, keď v 88. minúte dostal loptu za chrbát brankára hostí.

Atletico si v prvom polčase na štadióne Mestalla držalo domácu Valenciu na dištanc, hoci tá sa snažila a mala územnú prevahu. Zahrávala väčšie množstvo rohových kopov, ale hostia odolávali. V druhom polčase hosťujúci zverenci trénera Diega Simeoneho udreli v 60. minúte, keď po prihrávke Diega skóroval Adrian. Madridčanov oslabil v 79. minúte vylúčený Tiago, no víťazstvo a postup do finále si víťaz súťaže z roku 2010 ustrážil.

Odvety semifinále EL 2011/2012:


FC Valencia - Atletico Madrid 0:1 (0:0)
Gól:
60. Adrian, ČK: 79. Tiago (Atletico)
/prvý zápas: 2:4, do finále postúpilo Atletico/
Valencia - Atletico Madrid (0:1) Adrian /... by OMGSPORT

Athletic Bilbao - Sporting Lisabon 3:1 (2:1)
Góly:
16. Susaeta, 45.+1 Gomez, 88. Llorente - 43. Van Wolfswinkel
/prvý zápas: 1:2, do finále postúpilo Bilbao/
Атлетик Билбао - Спортинг Лисабон 3:1 by FootballKing2192