Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Šport

Florida zdolala Černákovu Tampu 6:1 a postúpila do semifinále

Hokejisti Floridy oslavujú gól do siete Tampy Bay v zápase play off NHL v pondelok 29. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Obranca Tampy Erik Černák tak môže posilniť slovenskú reprezentáciu na majstrovstvách sveta.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
New York 30. apríla (TASR) - Hokejisti Floridy Panthers postúpili do semifinále Východnej konferencie zámorskej NHL. V piatom štvrťfinále zdolali v noci na utorok Tampu Bay Lightning vysoko 6:1 a v celej sérii triumfovali 4:1. Obranca Tampy Erik Černák tak môže posilniť slovenskú reprezentáciu na majstrovstvách sveta. Dallas vyhral aj druhý zápas na ľade Vegas 4:2 a sériu vyrovnal na 2:2.

Floridu potiahli Aleksander Barkov a Carter Verhaeghe. Obaja vsietili dva góly a pridali aj asistenciu. Černák strávil na ľade 20:52 min a pripísal si na konto dva mínusové body. Na bránku Sergeja Bobrovského vyslal jednu strelu a rozdal súperom päť bodyčekov. "Panteri" rozhodli o svojom triumfe štyrmi gólmi v tretej tretine. Florida sa v semifinále Východnej konferencie stretne s Bostonom alebo Torontom. Bruins vedú v sérii 3:1, piaty duel je na programe v noci na stredu.

"Byť v play off sérii proti vášmu najväčšiemu rivalovi je super. A byť súčasťou tímu, ktorý prvýkrát vyhral, je niečo špeciálne," povedal pre nhl.com útočník Floridy Matthew Tkachuk, ktorý zaznamenal dve asistencie. "Každá séria je iná a táto skupina chalanov je špeciálna. Sme si veľmi blízki, všetci sa máme radi a tvrdo drieme, aby sme hrali tak, ako potrebujeme," dodal brankár Sergej Bobrovskyj, ktorý mal 31 úspešných zákrokov.

Tampa Bay vypadla v prvom kole aj vlani, predtým sa trikrát dostala až do finále play off a Stanleyho pohár vyhrala v rokoch 2020 a 2021. "Dnes, a aj v tejto sérii, tam bolo veľa vecí, ktoré nešli našim smerom. Viem, aký šťastný bol náš tím, keď sme vyhrali. Teraz to nešlo," povedal tréner Lightning Jon Cooper.

Florida odplatila Tampe vyradenie v play off z rokov 2021 a 2022, keď sa oba tímy naposledy stretli. "Vtedy to vyšlo im a teraz konečne nám. Je to dobrý pocit," povedal Carter Verhaeghe, ktorý prišiel do tímu Panthers ako voľný hráč po tom, čo vyhral titul s Tampou v roku 2020.

Hráči Dallasu Stars zvíťazili vo štvrtom štvrťfinále Západnej konferencie na ľade Vegas Golden Knights 4:2 a vyrovnali stav série na 2:2. O ich triumfe rozhodol v 39. minúte Ty Dellandrea, v závere pri power play domácich pridal poistku Roope Hintz. Texaský tím uspel v oboch dueloch na štadióne obhajcu Stanleyho pohára.

"To, že sme vyrovnali na 2:2, nikoho z nás neprekvapilo. Z nášho výkonu sme mali dobrý pocit už v Dallase, no výsledkovo nám to nevyšlo. Niektoré tímy vyrovnali série, keď prehrávali 0:3 alebo 1:3. Koniec nie je, pokým sa nevzdáte," povedal brankár Jake Oettinger, ktorý predviedol 32 úspešných zákrokov.

"Dnes to bola jeho najlepšia noc," pochválil svojho gólmana tréner Pete DeBoer: "V tretej tretine to zamkol a ukázal niekoľko výnimočných zákrokov."

Brankára Dallasu prekonali iba Michael Amadio a Jack Eichel. "Je to 2:2, všetko to boli vyrovnané zápasy. Nebol to náš najlepší výkon, ale to nebol ani ich v Dallase. Tam sme však ukázali v tretích tretinách víťazný hokej. A to musíme spraviť aj v nasledujúcom zápase," povedal tréner Golden Knights Bruce Cassidy.


1. kolo play off NHL:

štvrťfinále Východnej konferencie - 5. zápas:

Florida Panthers - Tampa Bay Lightning 6:1 (0:0, 2:1, 4:0)

Góly:
21. Verhaeghe (Barkov, Mikkola), 33. Barkov (Ekblad, Forsling), 52. Barkov (Tkachuk, Verhaeghe), 55. Rodrigues (Stenlund, Tarasenko), 57. Verhaeghe (Tkachuk), 59. Mikkola (Lundell, Luostarinen) - 34. Hedman (Kučerov, Hagel). Brankári: Bobrovskij - Vasilevskij, strely na bránku: 39:32.

/stav série: 4:1, Florida postúpila do semifinále/



štvrťfinále Západnej konferencie - 4. zápas:

Vegas Golden Knights - Dallas 2:4 (1:1, 1:2, 0:1)

Góly:
15. Amadio (McNabb, Howden), 24. Eichel (Marchessault, Barbašev) - 18. Dadonov (Suter), 30. Johnston (Duchene, Seguin), 39. Dellandrea (Smith, Steel), 59. Hintz. Brankári: Thompson - Oettinger, strely na bránku: 34:32.

/stav série: 2:2/



Slovák v akcii:

Erik Černák (Tampa) 20:52 0 0 0 -2 1 0



/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/