Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Šport

Adamčiak je nový kontrolór Slovenského futbalového zväzu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Jeho náhradníkom sa stal Rastislav Glasa.

Senec 29. septembra (TASR) - Novým kontrolórom Slovenského futbalového zväzu (SFZ) sa na najbližších päť rokov stal Pavol Adamčiak. Vo funkcii nahradil Štefana Vaľka, ktorý sa po vypršaní mandátu znova uchádzal o priazeň v tajnej voľbe delegátov riadnej konferencie SFZ. Tá sa konala v posledný septembrový piatok v Senci.

Na úvod konferencie, ktorá mala 21 bodov, sa hosťom prihovoril prezident SFZ Ján Kováčik. "Slovenské športové hnutie nikdy nebolo také jednotné ako je v súčasnosti a to je naša najväčšia a najsilnejšia zbraň do budúcnosti. Komunikácia v našom hnutí je v porovnaní s komunikáciou politickej garnitúry ako z iného sveta. Našu odbornosť a slušnosť sme deklarovali aj na konferencii Šport a spoločnosť v Poprade, kde sme pozvali všetky relevantné politické strany. Na ploche ôsmich minút mohli odprezentovať, čo chcú urobiť pre slovenský šport. Bol som veľmi milo prekvapený, že všetky pristúpili zodpovedne k tejto problematike. Dnes sme v mnohých veciach ďalej ako Česko, ktoré radi používame ako príklad. Máme Zákon o športe, ktorý Česi nemajú. V rozpočte máme zadefinovanú sumu pre šport, ktorá budúci rok nemôže klesnúť. Máme dobré pravidlá a vzorec, ktorý v Česku len chcú tvoriť. Zároveň však vieme, že v susedných krajinách ako sú Česko, Poľsko či Maďarsko prúdi do športu násobne viac financií. Je to bohužiaľ fakt, niečo s tým musíme urobiť a práve jednota v športovom hnutí je spôsob, ako to dosiahnuť. Dúfam, že budeme mať partnera na komunikáciu bez ohľadu na to, ako dopadnú sobotné parlamentné voľby," uviedol Kováčik.

Na konferencii boli prítomní viacerí hostia, medzi nimi aj čestný prezident SFZ František Laurinec a zástupca Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Ján Taraba. Medzinárodnú futbalovú federáciu (FIFA) zastupoval Lorenzo Cavallari, Európsku futbalovú úniu (UEFA) Jozef Kliment. Hlasovacie právo malo celkovo 84 delegátov.

Zásadné pre fungovanie slovenského futbalu bolo schvaľovanie účtovnej závierky a správy audítora, schvaľovanie rozdelenia hospodárskeho výsledku SFZ a tiež informácie o založení spoločnosti SFZ Event, s.r.o. a jej činnosti pri zabezpečení organizácie ME futbalistov do 21 rokov, ktoré sa uskutočnia na Slovensku v roku 2025.

Ďalším z bodov programu bolo hlasovanie o kontrolórovi SFZ, ktorým sa stal Pavol Adamčiak, kandidát Bratislavského futbalového zväzu (BFZ). Jeho náhradníkom sa stal Rastislav Glasa. Odovzdali sa aj ocenenia SFZ. Zlatý odznak si osobne prevzali Ladislav Vadkerti, Pavel Krnáč, Juraj Lépes, Ladislav Jurkemik, Pavel Papaj, Milan Ľalík, Miroslav Guček a Milan Mikušiak.