Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Do Švédska už bez Kozáka, proti štvrťfinalistom MS o stopnutie prehier

Na snímke Marek Hamšík (Slovensko) sa raduje po strelení vyrovnávajúceho gólu v zápase 1. skupiny B divízie Ligy národov vo futbale Slovensko - Česko v Trnave 13. októbra 2018. Foto: TASR Pavel Neubauer

Štvrťfinalista MS v Rusku preverí futbalistov SR v utorok 16. októbra v modernej Friends Arene, lavičke hostí bude šéfovať doterajší asistent Štefan Tarkovič.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Už bez hlavného trénera Jána Kozáka a so snahou zastaviť sériu dvoch prehier pôjdu slovenskí futbalisti do prípravného súboja v Štokholme proti Švédsku. Štvrťfinalista letných MS v Rusku ich preverí v utorok 16. októbra v modernej Friends Arene (výkop 20.45 h.), lavičke hostí bude šéfovať doterajší asistent Štefan Tarkovič.

V nedeľu nečakane rezignoval na svoj post tréner Kozák. Udialo sa to len deň po prehre s rivalom z Česka 1:2 v Trnave, po ktorej sú Slováci bez bodu na chvoste tabuľky 1. skupiny B-divízie Ligy národov 2018/19. Na konte totiž majú aj septembrovú prehru na Ukrajine (0:1) a tak je isté, že v novembri doma s tímom kouča Andrija Ševčenka, resp. v Prahe proti mužstvu Jaroslava Šilhavého budú zachraňovať účasť na tejto úrovni LN. Proti Severanom teda potrebujú hostia dosiahnuť taký výsledok, ktorý by ich opäť naštartoval. V LN hrajú Švédi tiež v B-divízii, v 2. skupine sú poslední, keď v septembri prehrali doma s Tureckom 2:3 a 11. októbra remizovali v Rusku 0:0.

K novej situácii sa krátko pred pondelňajším odletom do Švédska vyjadril aj Tarkovič. "Beriem to ako fakt. Jano Kozák mi včera ráno oznámil, že pri reprezentácii skončil. Potom som sa stretol s prezidentom, s ktorým sme sa dohodli, že mužstvo povediem proti Švédsku. Musím to akceptovať. Pre mňa je najdôležitejšie, aby som mužstvo v tejto ťažkej situácii pripravil na profesionálnej top úrovni. Takéto situácie život prináša, futbal zvlášť. Musíme sa s tým vyrovnať. Urobím maximum, čo bude v mojich silách. Bol som prekvapený, ale verím, že s Janom Kozákom budeme naďalej dobre spolupracovať. Atmosféra v tíme nie je optimálna, to si treba priznať. Prehrali sme v Lige národov dva zápasy, v ktorých sme neboli horší," povedal Tarkovič.

"Zápas so Švédskom je prípravný, teraz musíme dobre zregenerovať. Uvidíme, akú zostavu a taktiku zvolí tréner. Určite sa budeme pripravovať ako na každý zápas. Videl som ich v zápase s Rusmi a hrali veľmi dobre. Nebude to tam iste ľahké. Majú dobré mužstvo aj hráčov a my musíme byť pripravení a dať do toho všetko. Určite potrebujeme víťazstvo, či je to kvalifikačný alebo prípravný zápas, vždy ideme na maximum a snažíme sa vyhrať. Niekedy nám šťastie praje, niekedy nie, proti Česku nám teraz neprialo," povedal po trnavskej prehre krídelník Róbert Mak.

K najbližšiemu súboju SR sa vyjadril aj Kozák, ktorý avizoval snahu zastaviť minisériu dvoch prehier: "So Švédskom to je prípravný zápas, ale dnes sa už v každom zápase ide za víťazstvom. Hrajú trochu iným spôsobom a určite nás čaká náročný súper. Treba sa na to dobre pripraviť, lebo prehry sú ubíjajúce. Nerád by som, ak by sa nám predlžovali."

Slovenská futbalová reprezentácia odohrala v ére samostatnosti so Švédskom štyri stretnutia, v ktorých zaknihovala dve domáce remízy a dve prehry na ihriskách súpera. Premiérovo sa mužstvá stretli v príprave v máji 1996 v Helsingborgu, kde na gól Martina Dahlina odpovedal v druhom polčase Marián Zeman, no tím trénera Jozefa Jankecha vlastným gólom Zemana v záverečnej päťminútovke prehral 1:2. Slovensko sa so Švédskom stretlo v kvalifikácii o postup na MS 2002 a v októbri 2000 sa zrodila na Tehelnom poli remíza 0:0. V odvete v Štokholme strelecky žiaril Marcus Allbäck, brankára Miroslava Königa prekonal dvakrát a zariadil víťazstvo domácich 2:0. Posledný vzájomný duel videla Žilina. V príprave slovenské mužstvo vedené trénerskou dvojicou Stanislav Griga – Michal Hipp nedokázalo prekonať obranu súpera a zrodila sa opäť bezgólová remíza 0:0.

Ligové výbery oboch krajín sa stretli aj vo februári 2017 na prípravnom kempe v SAE, v Abú Zabí Slováci utrpeli debakel 0:6. Slováci majú v roku 2018 bilanciu 3 výhry, 1 remíza a 3 prehry. Po triumfe na King's Cupe v Thajsku (2:1 nad SAE, resp. 3:2 nad Thajskom) remizovali v máji v Trnave s Holandskom 1:1 a následne prehrali v Ženeve s účastníkom MS Marokom 1:2. V septembri vyhrali v Trnave nad Dánskom 3:0, to ale hralo pre nezhody reprezentantov so zväzom s mužstvom z nižších súťaží a dokonca s futsalistami. Následne prišli prehry v LN, na ktoré reagoval Kozák rezignáciou.

V nominácii trénera Janneho Anderssona prišlo po zápase v Kaliningrade k vynútenej absencii, zranenie vyradilo útočníka Mikaela Ishaka z Norimbergu. Mužstvo doplnil obranca Pontus Jansson z Leedsu, kouč tak má stále k dispozícii 25 hráčov.

Zápas povedú rozhodcovia z Dánska, ako hlavný Jakob Kehlet, na čiarach mu budú asistovať Elvis Boric a Jesper Dahl.

Švédi sa na MS 2018 v Rusku predstavili po dvanástich rokoch a dosiahli postupom do štvrťfinále ešte väčší úspech, ako naposledy v roku 2006, keď skončili v osemfinále. Severania hrali na šampionáte už bez svojho najznámejšieho hráča Zlatana Ibrahimoviča, ktorý sa rozlúčil s reprezentačnou kariérou ešte v lete 2016. Stále ale žiari v zámorskej MLS v drese Los Angeles Galaxy.

"Modro-žltí" v kvalifikácii skončili druhí za Francúzskom a pred Holandskom a v baráži prekvapujúco vyradili Talianov po výsledkoch 1:0 a 0:0. Tím trénera Janneho Andersson sa na šampionáte spoliehal na mená ako Emil Forsberg (RB Lipsko), Victor Lindelöf (Manchester United), Mikael Lustig (Celtic Glasgow), či Ola Toivonen (Toulouse).

Švédi v základnej F-skupine zdolali Kórejskú republiku 1:0, potom ale po dráme prehrali s obhajcami titulu Nemcami 1:2. Do elitnej šestnástky ich katapultovalo dominantné víťazstvo 3:0 nad Mexikom. V osemfinále vyradili Švajčiarov 1:0 a stop im v osmičke vystavili Angličania, ktorí vyhrali 2:0.

Vizitka Švédska:

riadiaci orgán: Svenska Fotbollförbundet (SvFF)
rok založenia: 1904
web: www.svenskfotboll.se
dresy: modré-žlté
prezývka národného tímu: "Blagult" (Modro-žltí)
účasti na MS: 12x (1934, 1938, 1950, 1958, 1970, 1974, 1978, 1990, 1994, 2002, 2006, 2018)
účasti na EURO: 6x (1992, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016)
najväčšie úspechy: vicemajster sveta (1958), semifinalista ME (1992)
postavenie v rebríčku FIFA (k 20. septembru 2018): 15. miesto
tréner: Janne Andersson (od júla 2016)
najznámejší hráči: Emil Forsberg (RB Lipsko), Victor Lindelöf (Manchester United), Mikael Lustig (Celtic Glasgow), Ola Toivonen (Toulouse)