Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

EURÓPSKA LIGA: Plzeň sa chce revanšovať za LM, Arsenal privíta Kolín

Futbalisti Plzne, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Český majster Slavia Praha so Slovákmi Miroslavom Stochom, Dušanom Šventom a Jakubom Hromadom v A-skupine privíta Maccabi Tel Aviv.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Úvodnými 24 zápasmi odštartuje vo štvrtok skupinová fáza futbalovej Európskej ligy UEFA 2017/18. Český majster Slavia Praha so Slovákmi Miroslavom Stochom, Dušanom Šventom a Jakubom Hromadom v A-skupine privíta Maccabi Tel Aviv. Ďalší český zástupca Viktoria Plzeň s početnou slovenskou légiou sa v G-skupine opäť stretne s rumunským FCSB, ktorý ho vyradil v 3. predkole LM.

Koncom júla uhral doma remízu 2:2, no v odvete v Bukurešti prehral 1:4. Teraz opäť nastúpi na horúcej rumunskej pôde. "Vieme, čo nás čaká. Leteli sme do Bukurešti tretíkrát, poznáme letisko, mesto, i štadión, ale už by to chcelo uhrať tam dobrý výsledok. Chceme im vrátiť prehru z predkola Ligy majstrov. Rumunské kluby nám v poslednej dobe príliš nesedeli, teraz to chceme zlomiť," povedal slovenský stredopoliar Patrik Hrošovský pre oficiálnu klubovú stránku. "Darí sa nám, v lige sme vyhrali všetky zápas, podarilo sa nám postúpiť aj do skupiny Európskej ligy. Verím, že sa naša dobrá forma prejaví aj na ihrisku," dodal Hrošovský, ktorý má v Plzni krajanov brankára Matúša Kozáčika a útočníka Mareka Bakoša.

Tretí český klub Zlín so slovenským obrancom Róbertom Matejovom musel pred štartom v EL vynechať zo svojho názvu meno sponzora FASTAV a tak sa v druhej najprestížnejšej európskej súťaži predstaví ako FC Zlín. "Aby mohol v názve zostať sponzor, musí byť spojený s klubom dlhú dobu. Akú dlhú, to si určuje UEFA," vysvetlil pre idnes.cz generálny sekretár Českej futbalovej asociácie Rudolf Řepka. Zlín v F-skupine privíta Tiraspoľ, moldavský klub pritom môže mať v názve sponzora Šerif, keďže ten s ním spolupracuje už od roku 1997.

V druhom zápase rovnakej skupiny si domáci tím FC Kodaň, v ktorom pôsobí ďalší slovenský reprezentant Ján Greguš, zmeria sily s Lokomotivom Moskva.

V J-skupine Hertha BSC Berlín nastúpi na domácom trávniku proti Athleticu Bilbao, čo bude jeden zo šlágrov úvodného kola EL. V domácom drese by sa mohli predstaviť aj dvaja slovenskí legionári obranca Peter Pekarík a stredopoliar Ondrej Duda.

Sedemnásobný európsky šampión AC Miláno sa v D-skupine predstaví na pôde Austrie Viedeň a bude chcieť úspešne odštartovať cestu za premiérovým titulom v EL. "Rossoneri" chýbali v európskych pohároch v uplynulých troch sezónach. "Očakávam, že hráči budú sebavedomí a hladní po úspechu. Verím, že tím sa otrasie po prehre s Laziom 1:4 a opäť uspeje. Dlžíme to sebe, klubu i fanúšikom," povedal tréner AC Vincenzo Montella.

Anglický Everton sa predstaví na pôde Atalanty, ktorá sa vrátila do pohárovej Európy po dlhých 26 rokoch. "Je to šanca položiť základy úspechu v skupinovej fáze. Boli by to veľmi dôležité tri body, ak by sa nám to podarilo," uviedol obranca Evertonu Leighton Baines pre klubovú stránku

Londýnsky Arsenal privíta v H-skupine 1. FC Kolín. Pre "kanonierov" je to návrat do súťaže po 17 rokoch, počas nich sa vždy predstavili v Lige majstrov. V roku 2000 to dotiahli v EL až do finále, v ktorom prehrali s Galatasarayom Istanbul.

Skupinová fáza odštartuje vo štvrtok 14. septembra, vyvrcholí záverečným 6. kolom 7. decembra. Do jarného 16-finále postúpia prvé dva kluby z každej skupiny, tam sa k nim pridá osem tretích zo skupín LM. Finále sa bude hrať 16. mája 2018 v Lyone. Jeho víťaz sa automaticky dostane do LM 2018/2019.

1. kolo skupinovej fázy EL 2017/18, štvrtok 14. septembra, 19.00 a 21.05 SELČ:

A-skupina
19.00 FC Villarreal - FK Astana
19.00 Slavia Praha - Maccabi Tel Aviv

B-skupina
19.00 Young Boys Bern - Partizan Belehrad
19.00 Dynamo Kyjev - Skënderbeu Korce

C-skupina
19.00 TSG 1899 Hoffenheim - SC Braga
19.00 Istanbul Basaksehir - Ludogorec Razgrad

D-skupina
19.00 Austria Viedeń - AC Miláno
19.00 HNK Rijeka - AEK Atény

E-skupina
19.00 Atalanta Bergamo - FC Everton
19.00 Apollon Limassol - Olympique Lyon

F-skupina
19.00 FC Zlín - Šerif Tiraspoľ
19.00 FC Kodaň - Lokomotiv Moskva

G-skupina
21.05 FCSB - Viktoria Plzeň
21.05 Hapoel Be'er Ševa - FC Lugano

H-skupina
21.05 CZ Belehrad - BATE Borisov
21.05 Arsenal Londýn - 1. FC Kolín

I-skupina
21.05 Olympique Marseille - Konyaspor
21.05 Vitoria Guimaraes - RB Salzburg

J-skupina
21.05 Zorja Luhansk - Östersunds FK
21.05 Hertha BSC Berlín - Athletic Bilbao

K-skupina
21.05 SV Zulte-Waregem - OGC Nice
21.05 Vitesse Arnhem - Lazio Rím

L-skupina
21.05 Vardar Skopje - Zenit Petrohrad
21.05 Real Sociedad San Sebastian - Rosenborg Trondheim