Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Kluby v letnom prestupovom období investovali miliardy dolárov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ide o sumu 4,71 miliárd dolárov (cca 3,95 miliardy eur). V štatistike sú zarátané aj "megaprestupy" brazílskej hviezdy Neymara z Barcelony do Parížu St. Germain za rekordnú sumu 263 miliónov USD.

Berlín 13. septembra (TASR) - Futbalové kluby investovali na nákup hráčov od júna do práve skončenej uzávierky prestupov rekordnú sumu 4,71 miliárd USD (cca 3,95 miliardy eur). Informácie priniesla štúdia Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

V štatistike sú zarátané aj "megaprestupy" brazílskej hviezdy Neymara z Barcelony do Parížu St. Germain za rekordnú sumu 263 miliónov USD, ako aj prestup 20-ročného útočníka Ousmanu Dembélého z Borussie Dortmund do FC Barcelony za 150 miliónov USD. Od začiatku júna do 1. septembra zaplatili kluby za prestupy takmer toľko, ako za celý rok 2016, dodala FIFA.

Kluby z piatich popredných futbalových krajín - Anglicka, Španielska, Talianska, Nemecka a Francúzska tvoria 21,2 percent zo všetkých prestupov a investovali až 77,9 percent z celkovej sumy. Ich výdavky na letné prestupy stúpili v porovnaní s rokom 2012 takmer trojnásobne.

Veľkým hráčom na prestupovom trhu je aj Čína, ktorá sa v tabuľke investícií za minulý rok dostala na piate miesto pred Francúzsko. Najviac v lete za hráčov zaplatili anglické kluby, ktoré investovali 1,4 miliardy dolárov, dvojnásobne viac ako hocijaká iná krajina. Najlepšie príjmy mali klub zo Španielska, ktoré zinkasovali za prestupy 752,3 milióna dolárov.