Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

LM: Neapol stále môže postúpiť, Hamšík: Nie je to len v našich rukách

Na snímke sprava slovenský hráč Neapola Marek Hamšík a hráč Donecka Marlos v zápase 5. kola skupinovej fázy Ligy majstrov v skupine F SSC Neapol - Šachtar Doneck 21. novembra 2017. Foto: TASR/AP

Ukrajinského šampióna vyprevadili domov víťazstvom 3:0.

Neapol 22. novembra (TASR) - Taliansky futbalový klub SSC Neapol si udržal nádej na účasť vo vyraďovacej fáze Ligy majstrov 2017/2018. Aktuálny líder Serie A mal v utorňajšom domácom súboji proti Šachtaru Doneck nôž na krku, čo sa podpísalo pod jeho nevýrazný výkon v prvom polčase. Po prestávke však "Partenopei" spresnili i zrýchlili hru a ukrajinského šampióna vyprevadili domov víťazstvom 3:0. V záverečnom kole skupinovej fázy musí Neapol uspieť na pôde Feyenoordu Rotterdam a súčasne dúfať v trojbodovú pomoc Manchestru City proti Šachtaru.

S kapitánskou páskou na rukáve priviedol SSC k cennému triumfu slovenský špílmacher Marek Hamšík, ktorý pobudol na ihrisku do 77. minúty. "Pred zápasom bolo jasné, že iba trojbodový zisk nám zachová šancu na postup medzi 16 najlepších tímov v Európe. Sme veľmi šťastní, že sme nakoniec dokázali zdolať ukrajinský tím," citovala Hamšíka jeho oficiálna internetová stránka. Šachtar začal na štadióne San Paolo nebojácne a hrozil z rýchlych kontier. V úvodnej desaťminútovke mal dve dobré príležitosti Taison, ale bezgólové skóre nezmenil. Neapol nebol vo svojej koži, jeho hráči sa nevedeli dostať do tempa ani do výraznejších šancí, až v 28. minúte Insigneho technický pokus vytlačil Pjatov končekmi prstov na roh. Na opačnej strane Marlos vyprášil rukavice Reinu. V 56. minúte predviedol individuálne majstrovstvo Insigne, ktorý si naviedol loptu do palebnej pozície a z 25 metrov technickou strelou nedal Pjatovovi šancu - 1:0. V 69. minúte mohol vniesť kľud na kopačky Neapola Zieliňski, po hrubej chybe hosťujúcej obrany však netrafil odkrytú bránu. V 81. minúte poľský stredopoliar napokon odčinil zaváhanie gólom na 2:0 a po ňom Mertens spečatil hlavičkou zblízka triumf SSC.

"Bol to veľmi ťažký duel, keďže Šachtar je skvelé mužstvo. V prvom polčase sa nám veľmi nedarilo, hostia mali výborne organizovanú svoju hru. Na začiatku druhého polčasu sme zvýšili tempo. Zlom prišiel po našom prvom góle, ktorý bol nádherný. Po ňom sa nám hralo lepšie, častejšie sme strieľali, dostávali sme sa do šancí a pridali sme ďalšie dva góly," sršalo odhodlanie z Hamšíka, ktorý verí v postup. "Viem, že to nie je iba v našich rukách. Sústredíme sa na seba, chceme vyhrať na štadióne Feyenoordu. A snáď nám pomôže Manchester City proti Šachtaru. Angličania chcú v každom stretnutí uspieť, dúfam, že im to vyjde aj na Ukrajine," podotkol Hamšík.

Duel Manchester City - Feyenoord Rotterdam sa pod taktovkou slovenského rozhodcu Ivana Kružliaka niesol v znamení hernej prevahy anglického favorita, ktorý sa však dlho trápil v koncovke. Vykúpil ho až gól Raheema Sterlinga v 88. minúte. Tím Pepa Guardiolu si udržal stopercentnú bilanciu a stal sa víťazom F-skupiny, v hre o druhé miesto sú Šachtar Doneck a Neapol.

Besiktas oslávil postup doma, Pepe: Nič krajšie sme si nemohli priať


Futbalisti Besiktasu Istanbul si spoločne s obhajcom trofeje Realom Madrid zabezpečili v utorňajších zápasoch 5. kola skupinovej fázy miestenku v osemfinále Ligy majstrov 2017/2018. Turecký klub spečatil prvenstvo v G-skupine utorňajšou domácou remízou 1:1 s FC Porto. Besiktas má na čele tabuľky pred záverečným kolom nedostižný štvorbodový náskok pred portugalským súperom a nemeckým debutantom v súťaži RB Lipsko.

Od 29. minúty síce prehrával po góle hosťujúceho stopéra Felipeho, no v 41. minúte vyrovnal Brazílčan Anderson Talisca, ktorému do gólovej pozície prihral po odvážnom prieniku do šestnástky Cenk Tosun. Po zmene strán už diváci vo Vodafone Parku gól nevideli, no drvivej väčšine z nich to neprekážalo. "Myslím si, že remíza je spravodlivá. Podali sme dobrý výkon, hrali sme konzistentne. Na začiatku druhého polčasu sme prenechali iniciatívu súperovi, ktorý vystupňoval svoj tlak. V obrane sme však hrali naďalej veľmi sústredene. Nechýbalo veľa a mohli sme z Istanbulu odchádzať vysmiati, keby Ricardo uspel v stopercentnej šanci pred domácim brankárom," povedal kouč Porta Sergio Conceicao, ktorého zverenci majú postup vo vlastných rukách. V tabuľke G-skupiny sú druhí so siedmimi bodmi na konte a lepšími vzájomnými zápasmi s Lipskom, s ktorým v záverečnom kole zvedú postupový boj na diaľku.

Besiktas potvrdil, že na jeho štadióne sa nevyhráva tak ľahko ako kedysi. V uplynulých 20 zápasoch v európskych pohároch dosiahol 10 víťazstiev, 9 remíz a prehral len raz. Postup do osemfinále sa zaradil medzi najväčšie úspechy v 114-ročnej histórii klubu. "Vedeli sme, že to bude proti Portu ťažké. Súper má prepracovanú defenzívu a smrtiace brejky, k tým sa však nedostal. Kontrolovali sme hru a získali potrebný bod. Nič lepšie sme si nemohli priať, ako oslavovať postup pred našimi priaznivcami," uviedol stopér Besiktasu Pepe, pre ktorého mal duel špecifickú príchuť, keďže v rokoch 2004-2007 hrával v Porte.

Mužstvo Senola Günesa môže prekonať rekord iného tureckého tímu Fenerbahce Istanbul, ktorý v sezóne 2007/2008 nazbieral v skupinovej fáze Ligy majstrov 11 bodov. Toľko ich má momentálne na konte aj Besiktas, ktorý si môže vylepšiť bilanciu v záverečnom súboji skupiny na pôde Lipska.

Liverpool neudržal trojgólový náskok, Berizzo: Útočenie nás odmenilo


Anglický futbalový klub FC Liverpool nevyužil jedinečnú šancu na predčasné spečatenie postupu do osemfinále Ligy majstrov 2017/2018. "The Reds" viedli v utorňajšom zápase E-skupiny na ihrisku FC Sevilla po efektívnej tridsaťminútovke už 3:0, po zmene strán však náskok i istotu prvého miesta trestuhodne pustili z rúk.

"Súpera sme posadili na koňa individuálnymi chybami. Cez prestávku som hráčom povedal, že stále majú šancu vylepšiť si pokazený dojem, ale musia pridať. Som rád, že moje slová si vzali k srdcu. Zostali sme verní nášmu útočnému prejavu, v druhom polčase sa Liverpool sotva dostal na našu polovicu. Keď sa ho držíte, futbal vás na konci vždy odmení," vyhlásil tréner Sevilly Eduardo Berizzo. Andalúzania nenašli premožiteľa na svojom štadióne Ramona Sancheza Pizjuana už v 26. zápase v rade a priblížili sa k postupu do jarného osemfinále. Stačí im vyhrať na pôde posledného tímu tabuľky E-skupiny Mariboru, respektíve im môže pomôcť Liverpool v prípade, že na Anfield Road neprehrá so Spartakom Moskva.

Kapitán Liverpoolu Jordan Henderson napriek premárnenému náskoku neklesal na duchu, snažil sa vnímať priaznivé postupové okolnosti jeho tímu: "Po fantastickom prvom polčase sme si v šatni povedali, že musíme vytrvať v aktivite. Vedeli sme, že na nás domáci spustia oheň a síru, napriek tomu sme si s tým nevedeli poradiť. Sme sklamaní, ale nesmieme sa teraz položiť a skôr myslieť na pozitívne veci. Stále sme na prvom mieste v skupine a postup máme v našich rukách."