Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Šport

Brazília v skupine s Chorvátskom, obhajca Španielsko má Oranjes

Brazílska prezidentka Dilma Rousseffová (druhá zľava), prezident FIFA Joseph Blatter (druhý sprava) a brazílski herci Fernanda Limová (vpravo) a Rodrigo Hilbert počas žrebovania základných skupín na majstrovstvá sveta 2014 v Brazílii, v Costa do Sauipe 6. decembra 2013. Foto: TASR/AP

Slovensko, ktoré na šampionáte v roku 2010 v JAR pri jeho premiérovej účasti preniklo až do osemfinále, sa na záverečný turnaj do Brazílie neprebojovalo.

Costa do Sauipe 6. decembra (TASR) - Futbalisti organizátora MS 2014 v Brazílii začnú ich boj o zisk šiesteho titulu svetového šampióna 12. júna budúceho roka na štadióne Itaquera v Sao Paule v otváracom zápase proti Chorvátsku. "Kanárikom" budú v základnej A-skupine súpermi aj Kamerun a Mexiko. Rozhodol o tom piatkový žreb 20. finálového turnaja v rezorte Costa do Sauipe.

Slovensko, ktoré na šampionáte v roku 2010 v JAR pri jeho premiérovej účasti preniklo až do osemfinále, sa na záverečný turnaj do Brazílie neprebojovalo. V kvalifikácii mu vystavili stop Bosna a Hercegovina, resp. Gréci, ktorí si neskôr účasť vybojovali v európskej baráži na úkor Rumunov. Debutant s Bosny sa v F-skupine stretne s Argentínou, Iránom a Nigériou. Gréci si v C-skupine zmerajú sily s Kolumbiou, Pobrežím Slonoviny a Japonskom. Obhajca titulu zo Španielska sa v základnej B-skupine stretne s Holandskom, Chile a Austráliou. Zaujímavé je, že sa tak zopakuje aj finále posledného šampionátu, v ktorom "La Furia Roja" zdolala v johannesburskom Soccer City "Oranjes" 1:0 po predĺžení.

Mimoriadne nabitou skupinou, ktorá znesie označenie "skupina smrti", je G-čko, kde sa predstavia trojnásobní majstri sveta z Nemecka proti Portugalsku, Ghane a USA. Pikantériou je, že výber USA vedie Nemec Jürgen Klinsmann, majster sveta z 1990.

Veľmi silnou sa javí aj D-skupina, kde nasadenému dvojnásobnému svetovému šampiónovi z Uruguaja žreb prisúdil štvornásobných svetových majstrov Talianov, majstra sveta z roku 1966 Anglicko a Kostariku. V E-skupine budú o postup bojovať Švajčiarsko, Ekvádor, majster sveta z 1998 Francúzsko a Honduras, v H-skupine Belgičania, Alžírsko, Rusko a Kórejská republika.

Šampionát sa po druhý raz uskutoční na brazílskej pôde. V roku 1950 sa z titulu tešili futbalisti Uruguaja, ktorí na striebornú priečku odsunuli práve domáci výber, keď ho 16. júla 1950 na slávnej Maracane pokorili 2:1. Hralo sa vtedy ešte v 4-člennej finálovej skupine, bronz brali Švédi a štvrtí skončili Španieli.

Samotný finálový turnaj MS sa začne vo štvrtok 12. júna budúceho roka, finále, po ktorom korunujú nového majstra sveta, je na programe v nedeľu 13. júla v Rio de Janeiro. Šesťdesiatštyri zápasov majstrovstiev sveta bude hostiť celkovo dvanásť štadiónov v dvanástich mestách - Manaus, Fortaleza, Natal, Recife, Salvador, Cuiaba, Brasilia, Belo Horizonte, Sao Paulo, Rio de Janeiro, Curitiba a Porto Alegre. Do osemfinále sa kvalifikujú prví dvaja z každej skupiny, pre ostatných 16 účastníkov sa turnaj skončí.

Na snímke video o zosnulom Nelsonovi Mandelovi počas žrebovania základných skupín na majstrovstvá sveta 2014 v Brazílii, v Costa do Sauipe 6. decembra 2013.
Foto: TASR/AP
Slávnostný žreb začal spomienkovou poctou pre zosnulého bývalého prezidenta JAR Nelsona Mandelu, ktorého si počas programu uctili aj minútou ticha. Moderovali ho Fernanda Limová a Rodrigo Hilbert, trval 90 minút a v priamom televíznom prenose ho vysielali do vyše 180 krajín sveta. Úvodné slovo patrilo prezidentovi FIFA Seppovi Blatterovi a brazílskej prezidentke Dilme Rousseffovej.

Pred samotným aktom žrebovania v programe predstavili krátku históriu finálových turnajov, jednotlivých účastníkov MS, dvojnásobný majster sveta Ronaldo ukázal oficiálnu loptu Brazucu. Päťnásobná najlepšia futbalistka sveta Marta a ďalší bývalý majster sveta Bebeto predstavili oficiálneho maskota Fuleca, pásovca, o ktorom si v Brazílii už mysleli, že vyhynul. Na pódiu nechýbal ani futbalový kráľ Pelé, považovaný za najlepšieho futbalistu všetkých čias.

Ostrosledovanú procedúru mal na starosti generálny sekretár FIFA Jerome Valcke, ktoému asistovali bývalí hviezdni futbalisti z krajín ôsmich doterajších majstrov sveta - Cafú (Brazília), Alcides Ghiggia (Uruguaj), Mario Kempes (Argentína), Sir Geoff Hurst (Anglicko), Lothar Matthäus (Nemecko), Fabio Cannavaro (Taliansko), Zinedine Zidane (Francúzsko) a Fernando Hierro (Španielsko).

žreb základných skupín MS 2014 v Brazílii.
A-skupina: BRAZÍLIA, Chorvátsko, Mexiko, Kamerun
B-skupina: ŠPANIELSKO, Holandsko, Chile, Austrália
C-skupina: KOLUMBIA, Grécko, Pobrežie Slonoviny, Japonsko
D-skupina: URUGUAJ, Kostarika, Anglicko, Taliansko
E-skupina: ŠVAJČIARSKO, Ekvádor, Francúzsko, Honduras
F-skupina: ARGENTÍNA, Bosna a Hercegovina, Irán, Nigéria
G-skupina: NEMECKO, Portugalsko, Ghana, USA
H-skupina: BELGICKO, Alžírsko, Rusko, Kórejská republika


Reakcie na žreb finálového turnaja 20. futbalových MS 2014 v Brazílii:

Joachim Löw, tréner Nemecka: "Musíme akceptovať žreb taký, aký je. Teraz nás čaká tvrdá práca, musíme na dobre pripraviť na všetkých troch súperov. Sme papierovým favoritom skupiny, ale rozhodne sa na ihrisku."

Bruce Arena, bývalý tréner USA: "Ťažký žreb, ale výber USA môže postúpiť, ak bude hrať dobre."

Jack Wilshere, anglický stredopoliar: "Je to tažká skupina, no ale čo už. Ak chceme zvíťaziť, aj tak musíme hrať s tými najlepšími."

Nigel de Jong, stredopoliar Holandska: "Je to veľmi zaujímavá skupina. Už sa veľmi teším na náš prvý zápas."

Vincent Kompany, obranca Belgicka: "Belgicko, Alžírsko, Kórea a Rusko, je to veľmi zaujímavá, ale aj veľmi zradná skupina. Pre nás nie je iná možnosť, musíme postúpiť do ďalšieho kola."

Roy Hodgson, tréner Anglicka: "Nepochybujte o tom, že je to veľmi náročná skupina. Dostať Taliansko a Uruguaj, to je akoby sme mali dvoch nasadených z prvého koša. Vieme, aké dobré je Taliansko, pretože sme s ním prehrali vo štvrťfinále EURO. Bude to veľmi ťažké aj preto, lebo budú zložité klimatické podmienky. Ale obaja sme na tej istej lodi.

Carlos Queiroz, tréner Iránu: "Je to česť, je čas na radosť. Hráme proti najlepším na svete. Je to pre nás obrovská príležitosť postúpiť a dokázať, že máme dobrý tím."

Jürgen Klinsmann, tréner USA: "Cítil som v žalúdku, že dostaneme Nemecko. Je to jedna z vôbec najťažších skupín turnaja. Máme Portugalsko s Ronaldom a Ghanu, s ktorou už máme svoju históriu. Nemohlo to skončiť ťažšie. Ale toto sú majstrovstvá sveta. je to o tom, ako k tomu pristúpime. Dúfam, že niekoľkých ľudí prekvapíme. Budeme pripravení a sebavedomí."

Cesare Prandelli, tréner Talianska: "Nie som znepokojený. To by som bol skôr vtedy, keby sme dostali ľahkú skupinu. Čakajú nás ťažkí súperi, o to lepšie sa musíme na šampionát pripraviť. Máme možno výhodu v tom, že sme v tomto roku hrali v Brazílii na Pohári konfederácií. Našim základným cieľom je postup zo skupiny. Najťažší protivník? Kostarika, je pre nás totiž neznámou..."

Hong Myong Bo, tréner Kórejskej republiky: "Hrali sme proti Rusku v príprave novembri, ale musíme si ho opäť naštudovať, veci sa zmenili. Ľudia si možno budú myslieť, že je to ľahká skupina, ale to nie je pravda. Nemôžeme podceniť žiadneho z našich súperov, všetci sú silní a chcú postúpiť."

Paulo Bento, tréner Portugalska: "Bude to tesná skupina, s favoritom Nemeckom. USA aj Ghana majú dobré mužstvá, dobre organizované s dobrými hráčmi. Tí hrajú v najlepších európskych tímoch. Ale naše ambície nekončia v základnej skupine. Chceme medzi najlepších 16 a o to budeme tuho bojovať."

Didier Deschamps, tréner Francúzska: "Najdôležitejšou vecou je vyhrať prvý zápas, keď začínate na turnaji hrať. To, že nebudeme v ňom hrať proti Švajčiarsku, považujem za výhodu."

Fabio Capello, tréner Ruska: "Je to dobrá skupina. Žreb nebol až taký nepriaznivý pre nás. Dôležité sú aj dejiská, hráme v centrálnej časti Brazílie. Som šťastný."

Vicente del Bosque, tréner Španielska: "Nenazval by som to skupinou smrti, ale nebudeme to mať jednoduché. Je kuriózne, začneme proti Holandsku, proti ktorému sme nastúpili vo finále predchádzajúceho svetového šampionátu v JAR."

Louis van Gaal, tréner Holandska: "Hráme v skupine s majstrami sveta zo Španielska, s Austrálčanmi, nad ktorými sme ešte nikdy nevyhrali a s kvalitným tímom Chile. Nie je to ideálne zloženie skupiny, oveľa radšej by som hral v H-čku."

Ottmar Hitzfeld, tréner Švajčiarska: "Ekvádor a Honduras sú technicko-takticky veľmi dobre vybavené tímy a Francúzsko je absolútnym topmančaftom. Napriek tomu patríme medzi spolufavoritov skupiny a našou povinnosťou je postúpiť do osemfinále."

Luiz Felipe Scolari, tréner Brazílie: "Je to dobré. Anglicko, Taliansko a Uruguaj sú v najťažšej skupine. A my v nej nie sme! Otvárame turnaj proti európskemu tímu, a to som aj chcel. Potom tu máme v druhom zápase Clasico, to bude veľmi ťažké. A potom Kamerun. Myslím, že je to pre nás priaznivé."

Jorge Sampaoli, tréner Chile: "Je to naozaj ťažká skupina a musíme podať výkony na hranici našich možností, aby sme postúpili do osemfinále. Tréner Španielov del Bosque sa pred žrebom vyjadril, že nechce hrať proti Chile, ale ani my sme nechceli do skupiny úradujúcich majstrov sveta."

Kwesi Appiah, tréner Ghany: "Je pekné, že sa stretneme s Nemeckom a tiež s USA, ktoré sme zdolali v osemfinále MS 2010. Sme ešte lepší tím ako v JAR a som si istý, že v tejto skupine bude veľa prekvapení."

Niko Kovač, tréner Chorvátska: "Je to veľmi špeciálne. Prvý zápas proti Brazílii, ktorý bude sledovať celý svet, to bude bomba. Pokúsime sa im to sťažiť, ale nebude to jednoduché. Radi by sme nadviazali na náš výkon z roku 2006, keď sme im poriadne znepríjemnili život. Skvelými zákrokmi ich vtedy držal nad vodou brankár Dida a v závere sme inkasovali gól od Kaka. Brazília je favorit, ale druhé miesto je otvorené. Mexiko sa v kvalifikácii trápilo, ale na MS sa vždy dokáže vyhecovať."

Alejandro Sabella, tréner Argentíny:
"Žreb skončil pre nás pozitívne. Vyhli sme sa totiž najsilnejším súperom. Máme veľké šance postúpiť do osemfinále."

Fernando Santos, tréner Grécka: "Možno to tak na prvý pohľad nevyzerá, ale je to jedna z najťažších skupín. Všetky štyri tímy majú totiž šancu postúpiť ďalej. Kolumbia má veľkú ofenzívnu silu, Pobrežie Slonoviny je skúseným tímom vo svojom strede so skvelými hráčmi ako sú Drogba či Gervinho, Japonci budú chcieť prekvapiť. Verím však, že sa nám podarí postúpiť medzi najlepších 16."

Giorgos Karagounis, kapitán Grécka: "Ťažká skupina s ťažkými tímami. Ale som optimista, lebo my sme na výzvy vždy odpovedali dobre. Nebude to ľahké. Náš štýl hry je stále ten istý. Nedostávame veľa gólov. Mňa nezaujíma, ako ľudia označujú našu hru. Budeme hrať na postup."

Miguel Herrera, tréner Mexika: "Máme troch ťažkých súperov. Musíme tvrdo pracovať, aby sme boli konkurencieschopní. Musíme byť ale realisti, lebo prípadný súper v osemfinále s B-skupiny bude ešte ťažší. Je to náročná skupina, no máme svoje ciele."

Marc Wilmots, tréner Belgicka:
"Je to zaujímavá skupina. U našich súperov chýba hráč svetovej extratriedy. Nehovorím, že je to Ľahká skupina, ale našim prvým cieľom bude postup do osemfinále, to zostáva nezmenené."

Luis Suarez, tréner Hondurasu: "Odchádzam s dobrým pocitom. Okrem jednej výnimky, nechcel som Ekvádor. Nielen kvôli Reinaldovi, ale aj kvôli tomu, že tú krajinu mám veľmi rád a dlžím jej veľa. Ekvádor mi pomohol v kariére. Ale to je žreb. Pokúsime sa čeliť situácii najlepšie ako skutoční profesionáli. Chceme postúpiť do osemfinále."

Reinaldo Rueda, tréner Ekvádoru: "Bol som trénerom Hondurasu v roku 2010 a teraz mi osud doprial čeliť mu s Ekvádorom. To je futbal, to je život. Majú výborných hráčov, skúsených z MS 2010 v JAR. Bude to ťažký súper. A Švajčiarsko a Francúzsko? Napriek tomu, že sú obaja z Európy, majú odlišný štýl hry. Bude to veľká výzva."

Vahid Halihodžič, tréner Alžírska: "Mohli sme dopadnúť oveľa horšie, no žiadna skupina nie je ľahká. Belgicko je futbalovou krajinou a má kvalitný tím, podľa mňa sa pokojne môže stať jedným z prekvapení turnaja. Aj Rusko poznám veľmi dobre, majú skvelého trénera v osobe Fabia Capella. Aj Kórejčania majú vo svojom strede šikovných hráčov. Na šampionáte nepricestujeme ako turisti, hoci postúpiť do osemfinále bude náročné."

Ange Postecoglou, tréner Austrálie: "Toto sú majstrovstvá sveta. Sú tu najlepšie futbalové národy na planéte a my zdvihneme rukavicu, ktorá pred nami leží. Uvidíme v našej skupine výborný futbal a my chceme hrať jeho dôstojnú súčasť. Otestujeme našu výkonnosť proti najlepším na tejto úrovni."

Jose Pekerman, tréner Kolumbie: "Je to vyrovnaná skupina. Máme tím z Afriky, Ázie aj Európy. Už sme dokázali, že súperiť môžeme s kýmkoľvek na svete."

Alberto Zaccheroni, tréner Japonska: "Je to škoda, že máme v skupine najlepšie africké mužstvo, ale našťastie nemáme ďalšieho Európana. Je rozdiel hrať proti Grékom alebo čeliť Holanďanom či Francúzom. Budeme hrávať v horúčavách, ale už máme skúsenosť z Pohára konfederácií."

Diego Forlan, útočník Uruguaja: "V porovnaní s ďalšími skupinami, my máme najťažšiu na týchto MS. Ale aj minulý šampionát sme mali veľmi komplikovanú skupinu a prešli sme ďaleko."

Safet Sušič, tréner Bosny a Hercegoviny: "Argentína je favorit a bude to pre nás veľmi špeciálne, hrať náš prvý zápas proti nej na Maracane. Mali by sme mať spolu s Nigériu šancu pobiť sa o druhé miesto v skupine, no nikto si nesmie dovoliť podceniť Irán. Máme reálnu šancu postúpiť do osemfinále."

Stephen Keshi, tréner Nigérie:
"Som spokojný. Toto sú už majstrovstvá sveta, nik nie je ľahký súper. Bosna je ťažký tím, videl som ju asi dvakrát v televízii. Irán som ešte nevidel. Ale ak sú na MS, musia mať dobré mužstvo."

Jorge Luis Pinto, tréner Kostariky:
"Dostali sme ťažkú skupinu, Taliansko, Uruguaj a Taliansko sú dynamické a technicky dobre vybavené tímy. Pokúsime sa ich prekvapiť."

Volker Finke, tréner Kamerunu: "Myslím, že zápas proti domácej Brazílii bude niečo špeciálne, plné emócií. Skupina nie je určite ľahká, Brazília je favorit celého turnaja, nielen tejto skupiny. Tá je atraktívna. Nemal som pred žrebom žiadne želanie, musíme potrápiť Mexiko aj Chorvátsko."

Sabri Lamouchi, tréner Pobrežia Slonoviny: "Skupina je náročná, ale prijateľná. Verím, že sa konečne prebojujeme do osemfinále."