Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Šport

FUTPRO chce exemplárny trest pre Rubialesa, bude zastupovať Hermosovú

Prezident RFEF Luis Rubiales pri oslave titulu španielskych futbalových majsteriek sveta v Sydney. Foto: TASR - AP

Rubiales objal každú hráčku a dal jej bozk na tvár, avšak Hermosovú ako jedinú pobozkal priamo na ústa.

Madrid 24. augusta (TASR) – Futbalová asociácia FUTPRO požiadala o exemplárny trest pre prezidenta Španielskej futbalovej federácie (RFEF) Luisa Rubialesa. Ten sa previnil bozkom na ústa reprezentantky Jennifer Hermosovej po zisku titulu Španielok na MS. Asociácia FUTPRO, ktorú tvoria futbalistky pôsobiace v Španielsku, bude zároveň zastupovať záujmy Hermesovej v tomto prípade. Rubiales zvolal pre incident mimoriadne stretnutie RFEF.

"Vo FUTPRO vyjadrujeme tvrdý a ohromný nesúhlas so správaním, ktoré narúša ženskú dôstojnosť," citovala z vyhlásenia asociácie agentúra DPA. Bezprostredne po situácii sa vyjadrila aj Hermosová, počas živého vysielania na sociálnej sieti Instagrame povedala, že sa jej to nepáčilo. Neskôr však vo vyhlásení španielskeho zväzu zmenila svoj názor a správanie Rubialesa označila za akceptovateľné. RFEF však mala futbalistku k tomuto vyhláseniu prinútiť a tréner Jorge Vilda údajne vyvíjal na spiatočnej ceste z dejiska tlak na jej rodinu, aby bola v ospravedlňujúcom videu spolu s prezidentom. To odmietla útočníčka i kapitánka tímu Ivana Andresová.

"FUTPRO v koordinácii so spoločnosťou TMJ, ktorá ma zastupuje, preberajú zodpovednosť za bránenie mojich záujmov a v tejto veci sú moji partneri," povedala najnovšie 33-ročná Hermosová, ktorá pôsobí v mexickom klube CF Pachuca

Rubiales objal každú hráčku a dal jej bozk na tvár, avšak Hermosovú ako jedinú pobozkal priamo na ústa. Hoci situáciu najprv zľahčil a vyhlásil, že išlo o spontánne gesto, neskôr sa za bozk ospravedlnil. "Asi som urobil chybu. Tu sme to všetci považovali za niečo prirodzené a normálne, ale zdá sa, že to spôsobilo rozruch. Musím sa ospravedlniť, nedá sa to obísť. Musím sa z toho poučiť a pochopiť, že ako prezident takej dôležitej inštitúcie, akou je RFEF, musím byť opatrnejší. Najmä počas osláv a podobných udalostí," uviedol v pondelok Rubiales.

Podľa španielskeho premiéra Pedra Sancheza však samotné ospravedlnenie nestačí. "To, čo sme videli, bolo neprijateľné gesto, ale ospravedlnenie pána Rubialesa nestačí a nie je ani primerané. Preto by mal pokračovať v podnikaní krokov na objasnenie toho, čo sme všetci videli v médiách," vyhlásil o deň neskôr. Ospravedlnenie neprijali ani ďalšie autority a ozvali sa aj hlasy žiadajúce Rubialesovo odstúpenie z funkcie.

RFEF sa teda rozhodla konať: "Na základe najnovších udalostí, ktoré sa odohrali počas slávnostného ceremoniálu na majstrovstvách sveta futbalistiek, informujeme o tom, že federácia začne interné vyšetrovanie." Rubiales zvolal na piatok mimoriadne stretnutie RFEF, ktorá bude podľa španielskych médií stáť za ním. Kancelária Victora Francosa, predsedu Španielskeho športového súdu (CSD), rieši momentálne tri oficiálne sťažnosti ohľadom prezidentovho správania. CSD očakáva výsledky interného vyšetrovania RFEF v pondelok a prípad môže sama posunúť na súd. "Hermosová sa môže rozhodnúť, či bude hovoriť. Nech sa akokoľvek rozhodne, urobí správnu vec. Pretože nemôžeme zodpovednosť za tento incident dávať na ňu," povedal Francos. Tlak vyvinula v stredu aj medzinárodná hráčska asociácia FIFPRO, ktorá požiadala Medzinárodnú futbalovú federáciu (FIFA), aby odporučila vyšetrovanie Rubialesa zo strany etickej komisie.

Španielky v nedeľnom finále triumfovali nad Angličankami 1:0 a premiérovo získali zlaté medaily. Stali sa piatymi víťazkami MS, štyrikrát triumfovali USA, dva tituly vybojovali Nemky a po jednom zlate získali Nórky a Japonky.

FIFA začala disciplinárne konanie voči Rubialesovi


Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) začala vo štvrtok disciplinárne konanie voči prezidentovi Španielskej futbalovej federácie (RFEF) Luisovi Rubialesovi za jeho správanie počas záverečného ceremoniálu MS v Sydney. Rubiales pobozkal na ústa reprezentantku Jennifer Hermosovú po tom, ako Španielky premiérovo triumfovali na svetovom šampionáte.

Disciplinárna komisia má posúdiť, či 46-ročný funkcionár porušil "základné pravidlá slušného správania" a či "sa správal spôsobom, ktorý znevažuje futbal alebo FIFA". Navyše, len niekoľko minút pred incidentom sa Rubiales chytil za rozkrok v prítomnosti španielskej kráľovnej Letizie a 16-ročnej princeznej Sofie, pripomína agentúra AP.

"FIFA sa záväzuje rešpektovať integritu všetkých jednotlivcov a dôrazne odsudzuje akékoľvek protikladné správanie," uviedla federácia v oficiálnom vyhlásení. Disciplinárni sudcovia môžu jednotlivcom ukladať sankcie od napomenutí a pokút až po zastavenie činnosti v športe. Európska futbalová únia (UEFA), v ktorej Rubiales zastáva funkciu viceprezidenta, zatiaľ prípad nekomentovala.

Hermosová sa bezprostredne po situácii vyjadrila, že sa jej to nepáčilo. Neskôr vo vyhlásení španielskeho zväzu zmenila svoj názor: "Bolo to úplne spontánne recipročné gesto vzhľadom na veľkú radosť z víťazstva na MS. S prezidentom máme skvelý vzťah. Jeho správanie voči nám všetkým bolo v poriadku a bolo to prirodzené gesto náklonnosti a vďačnosti." Vo štvrtok však vyšlo najavo, že RFEF mala futbalistku k tomuto vyhláseniu prinútiť a tréner Jorge Vilda údajne vyvíjal na spiatočnej ceste z dejiska tlak na jej rodinu, aby bola v ospravedlňujúcom videu spolu s prezidentom. To odmietla útočníčka i kapitánka tímu Ivana Andresová.

Hermosovú následne začala zastupovať asociácia FUTPRO, ktorú tvoria futbalistky pôsobiace v Španielsku. "FUTPRO v koordinácii so spoločnosťou TMJ, ktorá ma zastupuje, preberajú zodpovednosť za bránenie mojich záujmov a v tejto veci sú moji partneri," povedala najnovšie 33-ročná Hermosová, ktorá pôsobí v mexickom klube CF Pachuca.

Rubiales zvolal na piatok mimoriadne zasadnutie RFEF. Nie je jasné, či ho podporí alebo bude reagovať na čoraz väčší tlak politikov a futbalových predstaviteľov na jeho odvolanie. Podľa španielskych médií však bude federácia stáť za Rubialesom.