Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Gatlin v dopingovom podozrení, Coe: Sú to mimoriadne vážne obvinenia

Justin Gatlin Foto: TASR AP

Zistenia priniesli utajení novinári z The Telegraph, ktorí prišli do Gatlinovho tréningového kempu na Floride.

New York 19. decembra (TASR) - Americký šprintér Justin Gatlin sa opäť ocitol v dopingovom podozrení. Denník The Telegraph priniesol investigatívnu reportáž, v ktorej atlétov agent prezradil, že Gatlin v uplynulom období užíval nedovolené podporné prostriedky. Olympijský šampión z Atén 2004 a úradujúci majster sveta v behu na 100 m obvinenia odmietol.

Zistenia priniesli utajení novinári z The Telegraph, ktorí prišli do Gatlinovho tréningového kempu na Floride. Predstavili sa ako zamestnanci produkčnej spoločnosti, ktorí zháňajú dopingové látky pre svojho herca, aby sa dostal pred nakrúcaním "do potrebnej formy". Tajne si pritom nahrali Gatlinovho trénera a niekdajšieho olympijského víťaza Dennisa Mitchella, ako i atlétovho už bývalého agenta Roberta Wagnera. Obaja v rozhovoroch priznali, že doping je v atletike stále rozšírený, a že sa dá vyhnúť dopingovým testom, ktoré by odhalili užívanie nedovolených prostriedkov. Členovia Gatlinovho tímu ponúkli utajeným reportérom dodanie testosterónu a rastového hormónu do USA a poskytli recepty na lieky na falošné meno.

Pri jednom zo stretnutí agent novinárom povedal, že Gatlin, ktorý dostal v rokoch 2001 a 2006 dištanc za dopingové prehrešky, naďalej užíva zakázané podporné prostriedky. Po zverejnení reportáže 35-ročný šprintér vydal prostredníctvom svojich zástupcov stanovisko, v ktorom obvinenia rezolútne odmietol. "Počas vyše piatich rokov oficiálnych dopingových testov nemal Justin ani jeden pozitívny nález na zakázanú substanciu," uvádza sa vo vyhlásení. Na reportáž okamžite zareagovali predstavitelia Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) a Atletickej jednotky integrity (AIU), ktorí spustili vyšetrovanie Gatlina, jeho trénera i bývalého agenta. Prezident IAAF Sebastian Coe agentúre AP povedal, že "obvinenia sú mimoriadne závažné".

Súčasný atlétov agent Renaldo Nemehiah pre ESPN uviedol, že Mitchell už nie je člen Gatlinovho tímu, v pondelok ho prepustili. "Bol som šokovaný a prekvapený zo zistenia, že môj tréner má čo do činenia so súčasnými obvineniami. Vyhodil som ho hneď, ako som sa to dozvedel," napísal Gatlin neskôr na Instagrame.

Gatlin získal v auguste na MS v Londýne prekvapujúco titul majstra sveta na 100 m, keď vo finále detronizoval odchádzajúceho kráľa šprintu Usaina Bolta. Stal sa historicky najstarším svetovým šampiónom na stovke. Už na MS 2005 v Helsinkách vybojoval zlato na stovke i dvestovke, ďalšie dva tituly má z halových MS na 60 m.

Prvýkrát mal Gatlin pozitívny test na amfetamín v roku 2001 na juniorskom šampionáte USA, po ktorom rok nesúťažil. IAAF mu ešte v roku 2001 zrušila dvojročný trest, lebo zakázanú látku obsahoval liek, ktorý užíval desať rokov. Už vtedy dostal varovanie, že v prípade ďalšieho previnenia môže nasledovať doživotný zákaz štartu. V marci 2006 ho pozitívne testovali na testosterón po štafetových pretekoch v Lawrence. Gatlinovi v auguste 2006 anulovali jeho svetový rekord 9,77 s a pozastavili mu činnosť na štyri roky.