Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Šport

Generálny riaditeľ WADA prirovnal prípad Armstrong ku kauze Jonesová

Lance Armstrong Foto: TASR/AP

Jonesová musela ísť na pol roka do väzenia a prišla o päť medailí z OH 2000 v Sydney. Usvedčili ju, že klamala federálnym vyšetrovateľom ohľadom užívania nedovolených podporných prostriedkov.

Wellington 12. októbra (TASR) - Generálny riaditeľ Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) David Howman vidí paralely medzi prípadom amerického cyklistu Lancea Armstronga a bývalej skvelej šprintérky Marion Jonesovej. Podľa jeho slov sa pri oboch kauzách naplno prejavili medzery v dopingovom systéme.

Jonesová musela ísť na pol roka do väzenia a prišla o päť medailí z OH 2000 v Sydney po tom, ako ju usvedčili, že klamala federálnym vyšetrovateľom ohľadom užívania nedovolených podporných prostriedkov.

"Marion nemala počas aktívnej kariéry žiaden pozitívny dopingový test. Sedem rokov súťažila, získala tri olympijské zlata a tituly majsterky sveta. Absolvovala okolo 160 testov a všetky boli negatívne. V roku 2007 sa však priznala k užívaniu dopingu, prišla o olympijské kovy a za krivé svedectvo musela ísť do väzenia. Aj Lance Armstrong podstúpil viac ako 100 dopingových testov a oficiálne nebol ani jeden pozitívny, hoci sa objavili šumy, že niektoré vzorky neboli úplne vyšetrené," povedal Howman pre novozélandskú rozhlasovú stanicu New Zealand LiveSport Radio.

Howman tvrdí, že ľudia, ktorí mali na starosti odhaľovanie zakázaných preparátov, mohli Armstronga zámerne kryť. "To by mohlo vysvetľovať skutočnosť, že Armstrong celú dekádu realizoval systematický dopingový program bez toho, že by ho niekto prichytil. Armstrongove tvrdenia o tom, že ho nikdy pozitívne netestovali, už teraz nemožno v žiadnom prípade brať ako dôkaz jeho neviny. Viacerí cyklisti a jeho bývalí tímoví kolegovia totiž otvorene prehovorili o tom, že spolupracovali s Armstrongom pri užívaní dopingu. Boli súčasťou konšpirácie, ktorá devalvovala šport a poškodila dobré meno cyklistiky," dodal Howman.

Doping v športe by sa mal kriminalizovať, tvrdí šéf Cycling Australia

Šéf austrálskej cyklistiky sa prihovára za kriminalizáciu dopingu v športe. Klaus Mueller tvrdí, že po odhalení nových skutočností v prípade Američana Lancea Armstronga je potrebné prijať oveľa prísnejšie opatrenia v boji proti užívaniu nedovolených podporných prostriedkov.

"Zistenia, s ktorými vyrukovali predstavitelia Americkej antidopingovej agentúry USADA, sú veľmi vážne. Predstavitelia vlád jednotlivých krajín by si v spolupráci s dopingovými orgánmi a športovými zväzmi mali sadnúť za jeden stôl a vypracovať prísne opatrenia. Otázka kriminalizácie dopingu v športe sa stáva opäť výsostne aktuálnou. Musíme dať celej športovej obci jasný odkaz," zdôraznil Mueller.