Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Jablonská-Bobaľová figuruje prvýkrát v nominácii hádzanárok Slovenska

Na snímke v popredí tréner reprezentácie Slovenska Jorge Duenas v zápase 2. kola kvalifikácie ME 2022 v hádzanej žien Slovensko - Portugalsko v 5. skupine v Topoľčanoch, 6. marca 2022. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Tridsaťdvaročná ukrajinská rodáčka a hráčka Iuventy Michalovce by už podľa toho mala mať dotiahnuté formality ohľadom slovenského občianstva, informoval web slovakhandball.sk.

Bratislava 21. marca (TASR) - Brankárka Iryna Jablonská-Bobaľová figuruje premiérovo v nominácii slovenskej reprezentácie hádzanárok. Tridsaťdvaročná ukrajinská rodáčka a hráčka Iuventy Michalovce by už podľa toho mala mať dotiahnuté formality ohľadom slovenského občianstva, informoval web slovakhandball.sk. Slovenky čaká v apríli vyvrcholenie kvalifikácie ME 2024, v nemeckom Heidelbergu nastúpia 4. apríla proti Izraelu a o tri dni neskôr ich čaká v Šali pravdepodobne rozhodujúci duel s Ukrajinou.

Jablonská-Bobaľová ide v stopách svojich krajaniek Trehubovej, Dmytrenkovej a Ivanycjovej, ktoré si tiež obliekali alebo obliekajú dres národného tímu SR. Mohla by zaceliť medzeru, ktorá na brankárskom poste vznikla po rozhodnutí Viktórie Oguntoyovej zrieknuť sa reprezentácie. V uplynulých dňoch predĺžila zmluvu s Iuventou, kde pôsobí od sezóny 2017/2018. V 18-člennej nominácii trénera Jorgeho Dueňasa je v porovnaní s marcovými duelmi kvalifikácie päť nových mien. Okrem spomínanej brankárky je v kádri opäť spojka Adriána Holejová z francúzskeho OGC Nice, vracajú sa aj pivotky Kristína Pastorková (HC DAC), Viktória Györiová (NEKA) a šalianska spojka Olívia Ščípová, ktorá sa tiež zotavila zo zranenia. Naopak, zo skúsených hráčok znova chýba pivotka Nikoleta Trúnková (Lokomotiva Záhreb).

Slovenky figurujú v tabuľke 2. skupiny priebežne na 3. mieste s dvoma bodmi za Nemeckom a Ukrajinou (oba tímy po 6 bodov). Z každej kvalifikačnej skupiny postúpia na šampionát prvé dva tímy a najlepšie štyri z osemčlennej tabuľky tretích tímov. Európsky šampionát sa uskutoční od 28. novembra do 15. decembra tohto roka v Rakúsku, Maďarsku a Švajčiarsku. Na ME štartovali Slovenky naposledy v roku 2014, keď obsadili dvanástu priečku.



Nominácia hádzanárok Slovenska na aprílové kvalifikačné zápasy ME 2024 proti Izraelu a Ukrajine:

Brankárky: Alexandra Ivanycjová (Mlyny Stoislaw Koszalin/Poľ.), Iryna Jablonská-Bobaľová (MŠK Iuventa Michalovce), Bella Oláhová (HK Slovan Duslo Šaľa)

Pivotky: Viktória Györiová (Nemzeti Kézilabda Akadémia/Maď.), Diana Michálková (UHC Stockerau/Rak.), Kristína Pastorková (HC DAC Dunajská Streda)

Krídelníčky: Nicol Nejedlíková (UHC Tulln/Rak.), Martina Popovcová (MŠK Iuventa Michalovce), Réka Bíziková (HC DAC Dunajská Streda), Katarína Pócsíková (HK Slovan Duslo Šaľa)

Spojky: Karin Bujnochová, Simona Szarková (obe MKS Zaglebie Lubin/Poľ.), Adriána Holejová (OGC Nice Côte d’Azur Handball/Fr.), Barbora Lanczová (Mosonmagyaróvári KC SE/Maď.), Natália Némethová (Házená Kynžvart), Erika Rajnohová (HC DAC Dunajská Streda), Edina Pastoreková, Olívia Ščípová (obe HK Slovan Duslo Šaľa)

Náhradníčky:

Brankárky: Barbora Hanzalíková (Handball Club Zlín), Soňa Furgaláková (HK Slovan Duslo Šaľa), Barbora Jakubíková (MŠK Iuventa Michalovce)

Pivotky: Rebeka Kucserová (NKK Kispest/Maď.), Orsolya Virág Demeterová (HC DAC Dunajská Streda), Barbora Königová (HK Slovan Duslo Šaľa)

Krídelníčky: Natalia Dmytrenková (JKS Jaroslaw/Poľ.), Laura Víchová (HK Hodonín), Monika Pénzesová (HC DAC Dunajská Streda), Lenka Ratvajská (HK Slovan Duslo Šaľa)

Spojky: Sára Erika Zsákovicsová (Eszterházy SC/Maď.), Petra Škoricová (LC Brühl Handball/Švaj.), Katarína Kostelná (DHK Baník Most), Melani Jagodičová (Handball club Zlín), Réka Mészárosová (HC DAC Dunajská Streda), Petra Varjassiová (HK Slovan Duslo Šaľa)