Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Slovenskí hokejisti zvíťazili nad Dánskom a postúpili do štvrťfinále

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Vo štvrťfinále sa stretnú Slováci s prvým tímom B-skupiny, o jej víťazovi rozhodoval duel Ruska so Švédskom.

Buffalo 1. januára (TASR) - Slovenskí hokejisti zvíťazili vo svojom poslednom zápase A-skupiny na juniorských MS v Buffale nad Dánskom 5:1. Zverenci trénera Ernesta Bokroša obsadili v skupine so šiestimi bodmi 4. miesto a postúpili do štvrťfinále. V ňom sa stretnú v noci na stredu s víťazom B-skupiny Švédskom (0.00).

Dáni sa v zápase ujali vedenia v 5. minúte prvej tretiny, no potom už strieľali góly iba Slováci. O dva presné zásahy sa postaral Miloš Roman. Dánov čaká po štvrtej prehre iba boj o udržanie sa v najvyššej kategórii MS "20", v sérii hranej na dva víťazné zápasy sa stretnú s piatyim tímom B-skupiny Bieloruskom.

MS hráčov do 20 rokov, A-skupina:
Slovensko - Dánsko 5:1 (1:1, 2:0, 2:0)
Góly: 12. Roman (Tamáši), 30. Fehérváry (Buček, Ružička), 35. Roman, 45. Buček (Fehérváry), 46. Liška (Kundrik, Solenský) – 5. Blichfeld (Krag Christensen, Röndbjerg). Rozhodovali: Ansons (Lot.), Tufts (USA) – Castelli (Švaj.), Sysujev (Rus.), vylúčení: 5:5 na 2 min., presilovky: 0:1, oslabenia: 1:0

zostavy:
Slovensko:Durný – Hedera, Korenčík, Bodák, Ivan, Fehérváry, Zeleňák, Matejovič, Fereta – Smolka, Kelemen, Kundrik – Studenič, Tamáši, Roman – Buček, Krivošík, Ružička – Čacho, Liška, Solenský.
Dánsko: Krog – Setkov, Jessen, Mogensen, Heine, O. Larsen, Ch. Larsen, Mortensen – Röndbjerg, Krag-Christensen, Blichfeld – Mathiasen-Wejse, Andersen, Nielsen – Ahlberg, Grundtvig, Madsen – Molge, Schultz, Gath – Schmidt-Svejstrup.


Slovákom sa štart do zápasu nevydaril. Dáni sa ako prví dostali k zakončeniu a mali aj prvú šancu, keď sa v dobre šanci ocitol Madsen. V 5. minúte sa Severania ujali vedenia po dorážke Joachima Blichfelda, tréner Bokroš sa márne dožadoval u arbitrov faktu, že padol po ofsajdovej situácii. Vyrovnať mohli jeho zverenci v následnej presilovke, ale podarilo sa to až Milošovi Romanovi v 12. minúte, keď z vrcholu ľavého kruhu prestrelil brankára. V 18. minúte mohol dostať Slovensko do vedenia Studenič, ale jeho strelu zastavila konštrukcia bránky.

Aj do druhej tretiny lepšie vstúpili Severania, ale bolo to spôsobené aj tým, že dohrávali presilovku z konca prvej tretiny. Aj v rovnovážnom počte však Dáni hrozili a v 24. minúte mali obrovskú šancu dostať sa do vedenia. Durný však vytiahol fantastické zákroky, keď najskôr zlikvidoval pokus Röndbjerga a následne aj dorážky Krag Christensena a Blichfelda. To Slovákov nakoplo a postupne si začali vypracovávať tlak v útočnom pásme. Po jednom z nich sa ujali vedenia, keď Martin Fehérváry presne zakončil strelu švihom - 2:1. Zvýšenú aktivitu demonštrovali zverenci trénera Ernesta Bokroša aj o päť minút neskôr pri vlastnom oslabení, keď Miloš Roman svojim druhým gólom v zápase zvýšil už na 3:1.

Zlepšený výkon potvrdili slovenskí hokejisti aj v záverečnej tretine. V 45. minúte zvýšil na rozdiel troch gólov Samuel Buček a o minútu neskôr sa presadil Adam Liška. Vzápätí sa mohol do streleckej listiny zapísať Krivošík, ale stroskotal na brankárovi. Konečné skóre mohli napokon upraviť Dáni, ale Durný v 55. minúte vytiahol ďalší výborný zákrok.

Vyjadrenia po zápase:
Ernest Bokroš, tréner SR "20" (zdroj: SZĽH): "Chcel by som pogratulovať všetkým chlapcom za to, že postúpili z tejto náročnej skupiny. Na dnešné stretnutie sme sa veľmi dobre pripravili. Aj keď výsledok je pre nás priaznivý, tak to bol veľmi náročný zápas, či už na psychiku, alebo taktiku. Dnes podľa mňa rozhodla kondícia, ktorú mali chlapci skvelú. Dobre sme korčuľovali, napádali, mali sme minimum strát pukov a hlavne sme aj pridali góly."

Samuel Solenský, útočník SR: "Vedeli sme, že tento zápas je pre nás veľmi dôležitý, sme sa na neho dôkladne pripravovali. Začiatok bol zložitý, dostali sme gól, ktorý padol podľa mňa z ofsajdu. Keď to rozhodca uzná, nič s tým nemôžeme urobiť. Myslím si, že nás to nejako extra nepoložilo. Ďalších 50 minút sme zvládli perfektne a myslím si, že sme zaslúžene vyhrali. Škoda, že sme mali toľko vylúčených, ale ich presilovky sme ubránili. Dominovali sme vďaka tímovému výkonu. Vo štvrťfinále nás čaká silný súper, musíme zlepšiť naše presilovky, lebo sme v nich ešte nedali gól."

Adam Liška, autor piateho gólu SR: "Zápas nebol ľahký, do polovice to bolo vyrovnané, potom sme to strhli na našu stranu. Mali sme trochu slabší začiatok, neskôr sme si už šance vypracovali, veľmi nám pomohol gól Miloša Romana na 1:1. Po ňom sme si začali viac veriť a už to bolo oveľa lepšie. Bol to rýchly zápas, hralo sa vo vysokom tempe, snažili sme sa korčuľovať. Dáni to s piatimi bekmi nemali ľahké, snažili sme sa im to znepríjemňovať, napádať, dohrávať, aby mali čo najmenej síl. Keď som strelil gól, bol to krásny pocit, chcel som to trafiť do pravého vinkľa, namiesto toho to išlo brankárovi pomedzi nohy."

Miloš Roman, autor dvoch gólov SR: "Nezačali sme dobre, prvých päť minút nás Dáni prevyšovali, potom sme prebrali kontrolu nad zápasom. Mali sme viac z hry, vytvorili sme si viac šancí ako Dáni a zaslúžene sme vyhrali. Myslím si, že môj vyrovnávajúci gól tímu pomohol, opadol z nás počiatočný stres. Musím zaň poďakovať chalanom, výborne zachytili puk na modrej, Alex Tamáši mi nahral a ja už som sa snažil vystreliť, som rád, že to tam padlo. Kľúčové bolo, že sme ubránili dosť oslabení, podržal nás aj brankár Roman Durný."

Samuel Buček, strelec štvrtého gólu SR: "Snažili sme sa hrať jednoducho, nahadzovať puky za súperových obrancov a posielťa ich na bránku. Taký bol náš herný plán a my sme sa ho celý zápas držali. To je dôvod, prečo sme zvíťazili."

Kasper Krog, brankár Dánska: "Na vlaňajšom šampionáte sa na nás usmialo šťastie, odrážali sa k nám puky, tento rok sme ho nemali. Čaká nás boj o záchranu, na ktorý sa musíme dobre pripraviť a dva zápasy vyhrať."


Konečná tabuľka A-skupiny:
1. Kanada 4 3 0 1 0 21:6 10
2. USA 4 2 1 0 1 20:10 8
3. Fínsko 4 2 0 0 2 15:12 6
4. SLOVENSKO 4 2 0 0 2 10:14 6
5. Dánsko 4 0 0 0 4 2:26 0

Program štvrťfinále:
utorok 2. januára
18.00 ČR - Fínsko
22.00 Kanada - Švajčiarsko
streda 3. januára
00.00 Švédsko - SLOVENSKO
02.00 USA - Rusko