Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Šport

Hokejové MS 2017 budú v Nemecku a Francúzsku

Nemeckí hokejisti sa tešia z gólu Foto: TASR/AP

Hostiteľskými mestami sa stanú nemecký Kolín nad Rýnom a francúzsky Paríž.

Štokholm 17. mája (TASR) - V roku 2017 sa turnaj A-kategórie MS uskutoční opäť v dvoch krajinách. Kongres Medzinárodnej hokejovej federácie IIHF v piatok v Štokholme odobril projekt Nemecka a Francúzska, pričom ho uprednostnil pred spoločnou kandidatúrou Dánska a Lotyšska. Víťazné mestá získali 63 hlasov, neúspešnú kanidatúru podporilo 45 delegátov.

Zápasy šampionátu o štyri roky sa uskutočnia v Kolíne a v Paríži. O sile nemeckého vplyvu v európskom hokejovom svedčí aj fakt, že porýnske veľkomesto bude hostiť účastníkov MS už tretíkrát v priebehu 17 rokov. V roku 2001 Kolín síce nebol dejiskom finálnej fázy turnaja (bol ním Hannover), ale v roku 2010 už áno a aj o 7 rokov neskôr sa v ňom uskutočnia semifinálové zápasy a zápolenia o medaily. Slovenskí hokejisti v roku 2001 z Kolína postúpili do hannoverského štvrťfinále, kde vedení Jánom Filcom podľahli Čechom 0:2. Pred tromi rokmi sa pri Rýne mužstvo kanadského trénera Glena Hanlona do play off ani neprebojovalo.
Radosť francúzskych hokejistov po výhre nad Ruskom
Foto: TASR/AP

Celkovo sa šampionát bude konať v Nemecku po ôsmy raz, Francúzi usporiadali jediný šampionát (ak sa neráta dávnejšie spojenie MS a ZOH v Chamonix a Grenoble) v ich hlavnom meste v roku 1951. V Kolíne bude stretnutia svetového šampionátu hostiť Lanxess Arena, v Paríži hala Palais Omnisports de Paris-Bercy.

Nasledujúci šampionát organizujú v Bielorusku (Minsk), potom prídu na rad Česi (Praha, Ostrava) a jubilejné 80. MS pripadlo Rusku (Moskva, Petrohrad). Slovenský zväz ľadového hokeja má v pláne uchádzať sa o usporiadanie tohto významného podujatia v roku 2018.