Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Šport

Hokejom budú žiť kiná, mieri do nich česká retro komédia Deti Nagana

Víťazný český tím oslavuje pod českou zástavou svoje finálové víťazstvo nad Ruskom 22. februára 1998 v Nagane. Foto: TASR/AP

Hlavnú dospelú rolu stvárňuje Hynek Čermák. V ďalších hrajú Klára Issová, Otakar Brousek, Taťjana Medvecká, Simona Babčáková. Vo filme sa "mihne" aj hokejová ikona Dominik Hašek.

Bratislava 8. mája (TASR) – Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji sa blížia a hokejom budú žiť aj slovenské kiná. Od 11. mája vstúpi do kinodistribúcie česká retro rodinná komédia Deti Nagana. Divákom pripomenie atmosféru 90. rokov, konkrétne roku 1998, keď českí hokejisti oslavovali nečakané víťazstvo na olympiáde v Nagane, približuje snímku distribučná spoločnosť Bontonfilm.

Jedenásťročný Dominik je nadšený, keď český tím na "turnaji storočia" v japonskom Nagane porazí Kanadu a postúpi do zápasu o zlaté medaily. Podobne ako českí hokejisti je aj on tak trochu outsider, ale spolu s partiou kamarátov chce svoj hokejový zápas s tenisovou loptičkou na betóne vyhrať. A hlavne získať srdce, úsmev aj pusu od Katky z triedy. Chalani síce hokejku držia skôr ako metlu, ale podujmú sa poraziť starších súperov z vedľajšej dediny. Po počiatočnom debakli sa na ich trénerskú stoličku posadí bývalý extraligový hokejista v podaní Hynka Čermáka. Ten vezme zvláštnu, nesúrodú skupinu detí "do parády" a začne ich pripravovať na veľkolepú odvetu.



"Okrem hokeja a plnenia snov je film Deti z Nagana aj o priateľstve, láske a rodičovstve. Chlapci riešia problémy v škole i doma a Dominikovi ide pri hokeji hlavne o to, aby sa zapáčil dievčaťu od susedov," hovorí scenárista a režisér filmu Dan Pánek. Predstaviteľa hlavnej detskej úlohy, Toma Brentona, objavil na športovom hereckom tábore. "Tom hráva hokej a najťažšie bolo pre neho zahrať, že mu to zase až tak dobre nejde," dodáva Pánek.

Hlavnú dospelú rolu stvárňuje Hynek Čermák. V ďalších hrajú Klára Issová, Otakar Brousek, Taťjana Medvecká, Simona Babčáková. Vo filme sa "mihne" aj hokejová ikona Dominik Hašek.

Film Deti Nagana začali natáčať symbolicky 22. februára 2022, teda na výročie víťazstva českých hokejistov v Nagane. O rok na to, teda v deň 25. výročia "zlatého" zápasu v Nagane, mal premiéru u našich západných susedov. "Symbolická je aj jeho minutáž – film trvá 98 minút, čo je odkaz na rok, v ktorom sa konali olympijské hry v Nagane," dodáva distribučná spoločnosť.