Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Atlétka IVETA PUTALOVÁ: Pri legendárnom Christiem porušila svoje zvyky

Slovenská reprezentantka v behu na 400 m Iveta Putalová v štúdiu Tablet TV. Foto: Tablet TV

Atlétka Iveta Putalová sa len pred pár dňami vrátila zo sústredenie v Juhoafrickej republike. Krátko na to sme ju pozvali do televízneho štúdia Tablet TV a pred marcovými ME sa s ňou porozprávali.

Bratislava 21. január (Teraz.sk) - Na obdobie spred niekoľkých rokov, keď chcela atletickú kariéru definitívne ukončiť, vôbec nemyslí, práve naopak, už dlhší čas nosí v hlave diametrálne odlišný plán. Slovenská reprezentantka v behu na 400 m Iveta Putalová túži pokoriť bradatý, 43-ročný slovenský rekord Jozefíny Čerchlanovej na štyristometrovej trati. Dopomôcť k tomu by jej malo aj šesťtýždňové sústredenie v Juhoafrickej republike, odkiaľ sa len pred pár dňami vrátila. Čo netradičné v JAR zažila, prečo chcela pred rokmi zavesiť tretry na klinec, v akom inom športe mohla urobiť kariéru, ale napríklad i to, ako by zareagovala na ponuku niektorej z modelingových agentúr, porozprávala jedna z najkrajších slovenských športovkýň v televíznom štúdiu Tablet TV.

Juhoafrické mesto Potchefstroom si slovenská atlétka s trénerom Marcelom Lopuchovským vybrali za tréningovú destináciu už tretíkrát. Že nejde o náhodu, vysvetlila Iveta Putalová nasledovne: „Páči sa mi tam, je to krásna krajina, no omnoho podstatnejšie je, že sú tam skvelé podmienky na prípravu. Obrovské pozitívum je, že tréningové stredisko sa nachádza vo vyššej nadmorskej výške, čo je pre mňa ako štvrťkárku dosť dôležité. Ďalším plusom je časový posun, ktorý je v porovnaní so Slovenskom iba hodinový a, samozrejme, najpodstatnejšie je, že samotné tréningové stredisko obsahuje všetko, čo na prípravu potrebujem, v podstate na jednom mieste. Aj z toho dôvodu nerozmýšľam do budúcna nad nejakou inou tréningovou destináciou a už v marci sa na juh Afriky možno vrátim.“

Pozrite si celú televíznu debatu s Ivetou Putalovou:



Sympatická slovenská atlétka strávila v JAR Vianoce i Silvestra, a tak nás zaujímalo, ako to v tejto krajine počas najkrajších sviatkov v roku vyzerá. „Mám pocit, že tamojší obyvatelia to prežívajú vlažnejšie ako ľudia u nás, napríklad vianočnú výzdobu alebo niečo podobné tam takmer nenájdete. Zaujímavosťou je aj to, že kým u nás si otvárame darčeky na Štedrý deň po večeri, tam sa majú k tomu až o polnoci. To bolo pre mňa dosť nezvyčajné, no prispôsobila som sa. V globále to bol pre mňa pekný zážitok,“ pokračovala Iveta Putalová.

Bezprostredne po návrate na Slovensko musela 28-ročná rodáčka z Bratislavy „prepnúť“ z prípravy pod holým nebom na halu. Už začiatkom marca sú totiž na programe halové ME v Belehrade, kde bude obhajovať 4. miesto z európskeho šampionátu spred dvoch rokov v Prahe. „Každý športovec chce napredovať, ja nie som v tomto smere výnimka, a preto by som veľmi rada štvrtú priečku vylepšila. Na druhej strane som si vedomá, že súperi nespia, no mne osobne pretekanie v hale veľmi sedí a aj keď som si vedomá, že to bude nesmierne náročné, verím, že výsledok z Prahy sa mi podarí vylepšiť.“

Nádejná karatistka


V prekonávaní halových rekordov SR má Iveta už viacnásobnú prax, no čo sa týka rekordu na 400 m pod holým nebom, držiteľom toho slovenského je od roku 1974 taktiež bratislavská rodáčka Jozefína Čerchlanová. Jeho hodnota je 51,98 s, pričom Putalovej ,osobák´ je len o dvadsať stotín horší. Trúfa si o 36 rokov staršiu slovenskú atletickú legendu prekonať už v tejto sezóne? „Už neraz som sa o to pokúšala a priznám sa, že som si myslela, že to dokážem už v priebehu vlaňajška. Bohužiaľ, nepodarilo sa mi to. Nie je to však vôbec jednoduché, je to veľmi slušný čas, no ja verím, že ho raz pokorím. Ideálne by bolo, keby to vyšlo už tento rok. To by som bola naozaj šťastná,“ prezradila jeden zo svojich tohtoročných cieľov.

Málokto vie, že Iveta Putalová bola v detstve nádejná karatistka a dokonca má vo svojej zbierke aj cenný hnedý opasok. „Odmalička som bola vedená k športu, pričom jedným z tých, ktorým som sa venovala intenzívnejšie, bolo karate. Tréner si vtedy všimol, že pri rôznych súťažiach na konci tréningov predbieham aj chlapcov, a tak na to upozornil mojich rodičov. Následne ma prihlásili na atletiku a už som pri nej ostala,“ vysvetlila s úsmevom účastníčka minuloročnej olympiády v brazílskom Riu, ktorá už ani nevie, kde spomínaný opasok či kimono má, no karate považuje za skvelú prípravu pred jej atletickou kariérou.