Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Šport

Klopp po triumfe nad Tottenhamom: Zrkadlo sezóny

Tréner Liverpoolu Jurgen Klopp (v strede) počas futbalového zápasu anglickej Premier League medzi Liverpoolom a Tottenhamom Hotspur na štadióne Anfield v Liverpoole, Anglicko, v nedeľu 5. mája 2024. Foto: TASR/AP

Domácich naštartoval po štvrťhodine hry 18. tohtosezónnym ligovým gólom Mohamed Salah a tesne pred prestávkou zvýšil Andrew Robertson.

Londýn 6. mája (TASR) - Futbalisti FC Liverpool si v 36. kole Premier League poradili s Tottenhamom 4:2 a živia tak stále nádej na titul, aj keď už len v teoretickej rovine. Dve kolá pred koncom sezóny strácajú päť bodov na vedúci Arsenal a štyri body na obhajcu Manchester City, ktorý má ešte zápas k dobru. Tréner "The Reds" Jürgen Klopp nazval nedeľný zápas "zrkadlom sezóny".

Liverpool totiž v prvom dejstve výrazne dominoval, po hodine hry viedol 4:0, no potom si zápas sám skomplikoval a namiesto suverénneho vedenia musel v závere ešte o víťazstvo bojovať. "Je to tak trochu zrkadlo sezóny. Hrali sme skutočne výborne až do momentu, keď sme začali robiť nezmyselné veci. A potom bol náš výkon opäť v poriadku. V momente, ak dovolíte súperovi hrať, hneď vidíte, čo dokáže," hodnotil stretnutie Klopp, ktorý už dávnejšie ohlásil odchod z lavičky po tejto sezóne a v nedeľu tak viedol mužstvo v predposlednom domácom zápase.

Domácich naštartoval po štvrťhodine hry 18. tohtosezónnym ligovým gólom Mohamed Salah a tesne pred prestávkou zvýšil Andrew Robertson. Liverpool pokračoval vo vysokom tempe aj po zmene strán, v 50. minúte upravil na 3:0 Cody Gakpo a o pár minút neskôr pridal štvrtý zásah výstavnou strelou do horného rohu Harvey Elliott. Prihral mu Salah, egyptský útočník sa tak stal prvým hráčom v histórii Premier League, ktorý dokázal v troch sezónach za sebou pokoriť hranicu 10 gólov a 10 asistencií. Až potom sa k slovu dostali hostia, keď v priebehu piatich minút skórovali Richarlison a 17-krát v sezóne Son Heung-min. Kontaktný gól, ktorý by mohol zdramatizovať záver duelu, už nepridali. Spurs prehrali štvrtý zápas za sebou a majú už len teoretickú šancu na účasť v Lige majstrov 2024/2025. Veľmi im nepomohla ani prehra štvrtej Aston Villy na ihrisku Brightonu (0:1), na tím z Birminghamu strácajú sedem bodov, no majú ešte zápas k dobru.

Tréner "kohútov" Ange Postecoglou priznal, že jeho zverenci nezareagovali na výzvu, ktorú im adresoval po štvrtkovej prehre 0:2 na ihrisku Chelsea. Do zápasu s Liverpoolom sa dostali, až keď bolo príliš neskoro. "Je to pre nás sklamanie. Za stavu 0:4 sa už ťažko šplhá na takú vysokú horu. Keď však hráme svoju hru, vieme mať silný záver, pretože prehodíme tlak na súpera," komentoval duel Postecoglou.

Dobrú domácu formu potvrdila Chelsea, ktorá rozdrvila West Ham aj vďaka dvom gólom Nicolasa Jacksona 5:0 a poskočila na siedmu priečku. Na Stamford Bridge vyhrala sedem z ôsmich zápasov, uplynulé tri zakaždým na nulu. "The Blues" strácajú dva body na šiestu priečku zabezpečujúcu účasť v Európskej konferenčnej lige.

Kanonádu Chelsea odštartoval 21. ligovým gólom Cole Palmer a opäť sa tak osamostatnil na druhom mieste tabuľky strelcov, za lídrom Erlingom Haalandom zaostáva o štyri presné zásahy. Tréner domácich Mauricio Pochettino netajil spokojnosť s výkonom mužstva: "Som potešený. Mám z toho rovnaké radostné pocity ako po štvrtku (2:0 nad Tottenhamom). Držíme si momentum. Myslím si, že nás výkon bol fantastický vo všetkých aspektoch. Tím momentálne veľmi rýchlo rastie. To je minimálny štandard, ak chceme v tejto lige konkurovať najlepším. Náš cieľ je vyzrieť a držať sa na tej úrovni. Samozrejme, chceme sa dostať do pohárovej Európy, bolo bo by to skvelé pre tím i pre hráčov."