Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Šport

Futbalové kluby minuli tento rok rekordné sumy na odmeny pre agentov

Foto: TASR/AP

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) zaznamenala niekoľko prípadov, v ktorých zinkasované sumy za služby presiahli 10 miliónov dolárov.

Zürich 14. decembra (TASR) - Futbalové kluby vynaložili tento rok rekordných 888 miliónov amerických dolárov na odmeny pre hráčskych agentov pri medzinárodných prestupoch. Najvyššie čiastky im vyplatili kluby z Anglicka a Saudskej Arábie. Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) zaznamenala niekoľko prípadov, v ktorých zinkasované sumy za služby presiahli 10 miliónov dolárov.

Anglické kluby minuli v roku 2023 na provízie agentom pri prestupoch do zahraničia viac ako 280 miliónov dolárov. Peniaze z prestupov hráčov v rámci jednej krajiny sa do štatistík nezapočítavali. Celkové výdavky na agentov vzrástli oproti minulému roku o 42 percent a o viac ako tretinu oproti predchádzajúcemu maximu 654 miliónov dolárov z roku 2019.

Saudskoarabské kluby investovali 86 miliónov dolárov na odmeny pre agentov v rámci štátom podporovaného programu, určeného na posilnenie najvyššej domácej súťaže. Do tej sa im podarilo zlákať množstvo špičkových hráčov ako napríklad Cristiana Ronalda, Neymara či Karima Benzemu.

FIFA na svojom zasadnutí v závere minulého roka schválila pravidlá, ktoré presne vymedzujú finančné odmeny určené pre agentov. Podľa nich by agenti pracujúci na prestupoch, pri ktorých má hráč zinkasovať plat vyšší ako 200.000 dolárov ročne, mali dostať odmenu vo výške šesť percent, ak zastupovali hráča a kupujúci klub. Ak zastupovali iba jednu stranu, tak zinkasujú tri percentá. Agenti zastupujúci predávajúci klub budú mať nárok na odmenu vo výške 10 percent z prestupovej čiastky.

Agenti reagovali podaním žalôb na riadiaci orgán svetového futbalu s cieľom zablokovať pravidlá, ktoré mali nadobudnúť účinnosť v októbri. FIFA minulý mesiac súdny proces v Londýne prehrala, podľa anglického tribunálu by tieto pravidlá porušili právne predpisy Spojeného kráľovstva o hospodárskej súťaži.

"FIFA vzala na vedomie rozhodnutie, ktoré prijal anglický tribunál. Toto uznesenie sa však týka iba dvoch ustanovení," citovala z vyhlásenia federácie agentúra DPA.