Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Kongres UEFA zmenil stanovy, no Čeferin v roku 2027 nechce kandidovať

Na archívnej snímke prezident UEFA Aleksander Čeferin. Foto: TASR - Jakub Kotian

Delegáti kongresu UEFA v Paríži síce zmenili stanovy organizácie, ktoré doteraz limitovali výkon prezidentskej funkcie na tri volebné obdobia, Slovinec však ponúknutú možnosť neplánuje využiť.

Paríž 8. februára (TASR) - Prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Aleksander Čeferin nebude po roku 2027 pokračovať vo svojej funkcii. Delegáti kongresu UEFA v Paríži síce vo štvrtok zmenili stanovy organizácie, ktoré doteraz limitovali výkon prezidentskej funkcie na tri volebné obdobia, Slovinec však ponúknutú možnosť neplánuje využiť. Na čele európskeho futbalu je od roku 2016.

"Už pred šiestimi mesiacmi som sa rozhodol, že po skončení súčasného mandátu nebudem pokračovať a opäť kandidovať," uviedol podľa DPA po kongrese Čeferin s tým, že každá organizácia potrebuje po istom čase "čerstvú krv". Rozhodnutie najprv oznámil svoje rodine a podľa vlastných slov sa môže pokojne pozrieť do zrkadla. "Som unavený z Covidu, unavený z dvoch vojen a nezmyselných projektov, ako je napríklad takzvaná Superliga,” vysvetlil a dodal, že vzhľadom na povinnosti mu chýba viac času tráveného s rodinou.

Päťdesiatšesťročný Čeferin vystriedal v septembri 2016 na poste prezidenta suspendovaného Michela Platiniho. Vtedy uspel vo volebnom boji s Holanďanom Michaelom van Praagom. Slovinského právnika potom aklamačne zvolil opätovne do funkcie kongres UEFA vo februári 2019 a vlani v apríli po znovuzvolení vstúpil do svojho už tretieho funkčného obdobia.

Vo svojom prejave na kongrese Čeferin opäť podrobil ostrej kritike plány na vytvorenie novej nadnárodnej futbalovej ligy. "Niektorí ľudia sa snažia pošliapať 70-ročnú históriu. Snažia sa zmeniť európsky model futbalu napriek tomu, že je úspešný. Tvrdia, že sú záchrancovia futbalu, no v skutočnosti sa mu snažia vykopať hrob. Stavajú sa do pozície obete, hoci sú predátori a mýlia si monopol s jednotou," vyhlásil. Hoci názov projektu konkrétne nespomenul, podľa DPA zjavne narážal na plány viacerých európskych veľkoklubov, ktoré v apríli 2021 ohlásili vznik novej Superligy. Silný odpor zo strany fanúšikov, médií, UEFA i jednotlivých futbalových federácií však spôsobil, že väčšina klubov sa vzápätí účasti v projekte vzdala.

Proti zmene stanov UEFA boli vo štvrtok v hlasovaní iba tri z 55 členských federácií, jedna krajina sa zdržala. Proti zmene stanov sa postavil napríklad aj viceprezident David Gill z Anglicka. Novými členmi exekutívy UEFA sa ako zástupcovia klubov stali Nasser Al-Khelaifi, prezident Paríža St. Germain a Miguel Ángel Gil, šéf Atletica Madrid. Gil nahradil v exekutíve Karla Heinza Rummeniggeho, bývalého šéfa predstavenstva Bayernu.