Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Bronzový olympionik Jozef Sabovčík má 55 rokov

Na archívnej snímke Jozef Sabovčík. Foto: TASR - Michal Svítok

Do histórie svetového krasokorčuľovania sa Jozef Sabovčík zapísal štvoritým skokom - odpichnutým rittbergerom, ktorý sa mu podarilo skočiť 31. januára 1986 v Kodani ako prvému na svete.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Jeden z najúspešnejších slovenských krasokorčuliarov Jozef Sabovčík, ktorý ako prvý na svete skočil na medzinárodnej súťaži štvoritý skok, má v utorok 4. decembra 55 rokov.

Jozef Sabovčík, vo svete známy aj ako Jumping Joe, je historicky tretím slovenským krasokorčuliarom, ktorý získal na zimných olympijských hrách (ZOH) medailu. Na svojom konte má bronz zo sarajevských ZOH z roku 1984, keď sa pred neho dostali len zlatý Američan Scott Hamilton a strieborný Kanaďan Brian Orser. Ziskom bronzového olympijského kovu sa zaradil za legendy slovenského krasokorčuľovania Ondreja Nepelu, zlatého z ZOH v Sappore (1972) a Karola Divína, strieborného z ZOH v Squaw Valley (1960).

Okrem vzácneho olympijského bronzu má Jozef Sabovčík nemenej významné dva tituly európskeho majstra (1985, 1986) a v roku 1983 na majstrových Európy (ME) získal striebro. Jeho bohatú aktívnu kariéru zdobí aj šesť titulov majstra Československa.

Do histórie svetového krasokorčuľovania sa zapísal štvoritým skokom - odpichnutým rittbergerom, ktorý sa mu podarilo skočiť 31. januára 1986 v Kodani ako prvému na svete. Toto prvenstvo sa na základe vyjadrení niektorých rozhodcov, ktorí tvrdili, že sa Sabovčík pri skoku dotkol zeme, pripisuje často aj Kanaďanovi Kurtovi Browningovi.

V rozhovore pre denník Šport z roku 2010 si Sabovčík na tento moment zaspomínal takto: "Pamätám si dodnes na ten deň. Bolo to 31. januára 1986, bol to môj tretí skok v programe, takže som si veľmi ten pocit užiť nemohol. Bolo treba ešte dokončiť zvyšok voľnej jazdy. Skutočnosť, že sa mi podarilo skočiť tento skok, som si uvedomil až neskôr. Je to však pocit, na ktorý v živote nikdy nezabudnem."

Rodák z Bratislavy Jozef Sabovčík sa narodil 4. decembra 1963. S krasokorčuľovaním začal ako šesťročný vďaka babke, ktorá ho k tomuto náročnému športu priviedla. Absolvent bratislavského Gymnázia Ladislava Novomeského krasokorčuliarsky rástol pod rukami trénerských legiend Hildy Múdrej, Ľudmily Lojkovičovej a Agnesy Búřilovej.

Talent a veľký skokový potenciál sa mu podarilo pretaviť nielen do šiestich (1980, 1981, 1982, 1983, 1984, 1986) titulov majstra Československa, ale aj do historickej olympijskej bronzovej medaily, do dvoch zlatých a jednej striebornej z majstrovstiev starého kontinentu. V roku 1985 vyhral tiež prestížne zámorské podujatia Americkú a Kanadskú korčuľu.

Športovú, v tom čase amatérsku kariéru, Jozefa Sabovčíka sprevádzali aj mnohé zranenia. V roku 1986 sa podrobil náročnej operácii kolena, po ktorej bol donútený ukončiť aktívnu činnosť.

Najprv odišiel do Nemecka, kde trénoval deti. Neskôr zakotvil v Toronte, kde pracoval ako zástupca firmy s hudobninami. Po stretnutí s kanadským krasokorčuliarom Tollerem Cranstonem začal znovu trénovať a ako prvý na svete sa naučil skákať salto dozadu s dopadom na jednu nohu. Už ako kanadský občan a profesionálny krasokorčuliar do roku 2013 vystupoval v mnohých krasokorčuliarskych show či exhibíciách.

Počas otváracieho ceremoniálu ZOH v Salt Lake City v roku 2002 si Jozef Sabovčík vyslúžil celosvetovú pozornosť, keď v pohybovej kreácii stvárnil v jednej z hlavných úloh programu oheň. Pôsobil tiež ako atašé slovenskej olympijskej výpravy.

Legenda slovenského krasokorčuľovania žije v súčasnosti v Spojených štátoch amerických práve v meste Salt Lake City. Je dvakrát ženatý najprv s Tracy Weinmanovou a neskôr s Jennifer Veriliovou. Má dvoch synov Bladea a Jozefa Jadena.

Milovník hudby a maľovania, ktorý na ľade prezentoval imidž rockového rebela s dlhými vlasmi, sa v roku 2011 rozhodol hľadať svojich pokračovateľov aj na Slovensku. V spolupráci s občianskym združením (OZ) Jumping Joe, ktoré nesie názov jeho prezývky, pripravil otvorenie kurzov krasokorčuľovania pre malé deti.

V roku 2012 súťažili desiatky detí z bratislavských základných škôl o Putovný pohár Jozefa Sabovčíka, aj túto akciu zorganizovalo OZ Jumping Joe.