Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Kuzminová po chybách v stíhačke: Šťastie som si vyčerpala v šprinte

Na snímke slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová na trati stíhacích pretekov žien na 10 km na majstrovstvách sveta v biatlone vo švédskom Östersunde 10. marca 2019. Foto: TASR/Michal Svítok

Strelecký tréner Tomáš Kos bol spokojný, že jeho zverenka s toľkými chybami dokázala finišovať medzi najlepšími.

Östersund 10. marca (TASR) - Anastasia Kuzminová si pred nedeľňajšími stíhacími pretekmi na MS želala splniť svoj posledný veľký biatlonový sen - zastrieľať čisto štyri položky. Opak bol však pravdou, v náročných veterných podmienkach na strelnici v Östersunde spravila až sedem chýb, no napriek tomu skončila na veľmi dobrom šiestom mieste.

Kuzminová odštartovala s číslom 1 výborne a na prvú ležku si priniesla náskok 18,6 s, hneď na nej však netrafila prvé dva terče a zosunula sa na 7. miesto. Na ďalší troch položkách pridala päť trestných okruhov (2-2-1). V nedeľu sa chybovalo veľa, čistú streľbu nemala ani jedna z 55-členného štartového poľa, po jednej chybe len štyri pretekárky. "Vietor dnes fúkal zo všetkých strán. Sprava, zľava, nárazový, potom sa upokojil, snažila som sa orientovať podľa pocitov na líci, z ktorej strany viac zafúka. Bolo treba sa koncentrovať na centrum terča, ale dnes to bolo oveľa viac o šťastí a ja som ho toľko nemala. Na tom šprinte som si ho asi vyčerpala všetko," povedala.

Na snímke slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová na strelnici stíhacích pretekov žien na 10 km na majstrovstvách sveta v biatlone vo švédskom Östersunde 10. marca 2019.
Foto: TASR/Michal Svítok


Trojnásobnú olympijskú víťazku mrzela najmä druhá položka v ľahu, kde jej nepadli dve hrany. "Škoda toho, keby som mala o jednu - dve chybičky menej, veľmi by mi to pomohlo posunúť sa dopredu." Ak by spomínané terče zložila, mohla sa posunúť na štvrté miesto, teoreticky ešte aj zabojovať o cenný kov.

Strelecké chyby si aspoň čiastočne vynahradila opäť vynikajúcim behom, v ktorom dosiahla štvrtý najlepší čas, 24,5 sekundy za víťaznou Denise Herrmannovou a to odbehla o päť trestných okruhov viac ako Nemka. Čerstvá majsterka sveta pritom stále bojuje s virózou, ktorá jej skomplikovala situáciu aj v nedeľu. "Sedem chýb je dosť, ale stále bola šanca v každej jednej položke sa zlepšiť a bojovať s tými najlepšími. Nič som nevzdávala, no pre tú virózu trpia dutiny a dnes som mala naozaj pocit, akoby som mala namiesto hlavy balón. Navyše mi zaľahlo v uchu, mala som zlý pocit a problém koncentrovať sa na strelnici. Bolo to vidieť už na nástrele. Tak som v pretekoch išla ako stroj a vďaka tomu to bol slušný bežecký čas."

Kuzminová chcela pôvodne štartovať na MS vo všetkých pretekoch. Pre spomínanú chorobu však vynechala úvodný štafetový mix a v nedeľu potvrdila, že sa nepredstaví ani v utorňajších vytrvalostných pretekoch na 15 km. Naordinovala si päťdňovú pauzu a o cenné úspechy zabojuje až v záverečný víkend šampionátu. V sobotu 16. marca v štafete žien na 4x6 km a o deň neskôr v pretekoch s hromadným štartom na 12,5 km. "Nejdem do vytrvalostných, modlila som sa, aby som vôbec dobehla v poriadku dnešné preteky. 'Individuál' je riziko, je to len jeden deň voľna, ktorý mi nepomôže, neprospeje a ešte ma môže viac ponoriť do choroby. Keďže chcem byť fit na štafetu, tak potrebujem čas a poriadne sa preliečiť," objasnila svoje rozhodnutie.

Strelecký tréner Tomáš Kos bol spokojný, že jeho zverenka s toľkými chybami dokázala finišovať medzi najlepšími. "Je to veľa, no chyby robili aj ďalšie, pretože podmienky boli naozaj zložité. V druhej položke sa ešte zostrili, možno Nasťa presne nezareagovala. Streľba stojmo už bola dosť o lotérii, myslím si však, že sedem chýb, a pritom šieste miesto, je na majstrovstvách sveta výborné."