Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

L. JURKEMIK: Ak sa hráčom posledná aféra prepáčila, urobia to znova

Futbalová legenda Ladislav Jurkemik v štúdiu TABLET.TV. Foto: Teraz.sk

Na nočný výjazd siedmich slovenských futbalistov na reprezentačnom zraze v Senci má bývalý tréner SR Ladislav Jurkemik svoj názor.

Bratislava 27. októbra (Teraz.sk) – Pred pár dňami rozvírila hladinu pod Tatrami aféra slovenských futbalistov na reprezentačnom zraze. Jej obeťou sa napokon stal tréner Ján Kozák, ktorý len niekoľko hodín po nočnom výjazde sedmičky svojich zverencov na svoj post abdikoval. Ako tento krok vníma bývalý reprezentačný kouč Ladislav Jurkemik, aký trest by hriešnikom naparil on, ale napríklad aj o tom, čo hovorí na angažovanie českého trénera Pavla Hapala na uvoľnený post, sme sa s členom zlatého tímu z ME 1976 v Belehrade rozprávali v televíznom štúdiu TABLET.TV.

O hráčoch, ktorí „nedodržali večierku“ po zápase s Českom v Lige národov a pred nadchádzajúcim prípravným duelom vo Švédsku, sa najskôr polemizovalo. Po pár dňoch však bolo všetko jasné a na svojej poslednej tlačovej konferencii v úlohe reprezentačného trénera ich mená Ján Kozák aj zoficiálnil. Išlo o brankárov Martina Dúbravku s Michalom Šullom, obrancov Milana Škriniara, Norberta Gyömbéra a Ľubomíra Šatku a stredopoliarov Stanislava Lobotku s Vladimírom Weissom ml. „Priznávam, že ma prekvapili všetky mená. Nepoznám tých hráčov síce všetkých osobne, no z tribúny alebo z televízie sa mi každý z nich javil ako rovný chlap. Bohužiaľ, zrejme nepočítali s tým, že v reprezentácii si rovnako ako vo svojich kluboch nemôžu niečo také dovoliť. Je to veľká škoda najmä pre nich samých, poškodili si svoje meno. Tým pádom majú akúsi čiernu bodku na svojej serióznosti, a to s nimi už pôjde stále. Keď niekam budú prestupovať, tak všetkých bude v prvom rade zaujímať, či s takými vecami už skončili. Ono je to tak, že ak má nejaký hráč pôsobiť niekde v zahraničí, tak kluby nezaujímajú len výkony, ale mimoriadne dôležitý je aj jeho charakter,“ rozhovoril sa Ladislav Jurkemik.

POZRITE SI CELÚ TELEVÍZNU DEBATU S LADISLAVOM JURKEMIKOM:



Vyššie spomínaných sedem futbalistov Slovenský futbalový zväz (SFZ) potrestal tak, že v prípade ich nominácie na kvalifikačné stretnutia nedostane žiadny z nich finančné prémie. „To nie je trest, ale alibizmus. Obyčajný alibizmus. Nad tým len mávnu rukou a je vybavené. Ak už mali dostať pokutu, tak to mala byť suma, ktorá nimi zatrasie. Z tohto sa im však nezatrasie ani len prst. A preto si myslím, že to urobia znova,“ pokračoval Jurkemik, ktorý by aj za cenu horších výsledkov s určitosťou vyradil na nejaký čas hriešnikov z kádra.

Medzi siedmimi hriešnikmi nechýbal Vladimír Weiss ml. Ten už predtým „lietal“ vo viacerých podobných kauzách a na rováši má teda toho viac než dosť. Ako by naša trénerská legenda postupovala pri jeho mene? „Už dávnejšie aj jeho otec hovoril, že treba ísť naňho tvrdo. Poznám ho odmalička, hrával s mojím synom ešte za žiakov v bratislavskom Interi a musím povedať, že to je veľmi dobrý chalan. Taktiež to je výborný futbalista, čo už neraz dokázal, ako napríklad naposledy v druhom polčase proti Čechom. Treba sa s ním však porozprávať, ísť naňho naozaj chlapsky a ja verím, že z neho bude ešte dobrý hráč,“ zamyslel sa 65-ročný rodák z Jacoviec pri Topoľčanoch.

Musel bojovať s novinármi


Ladislav Jurkemik viedol slovenskú reprezentáciu v rokoch 2002 – 2003. Pod palcom mal v tom čase partiu okolo Vratislava Greška, Szilárda Németha, Miroslava Karhana či Mareka Mintála. Musel s nimi aj on niekedy riešiť niečo podobné ako nedávno Ján Kozák? „Nie, to zasa nie, ale za kritiku sa poniektorí urazili. Konkrétne išlo o Mira Karhana, Vraťa Greška a Petra Hlinku, ktorých som následne ani nezobral na kvalifikačný duel v Anglicku. A vidíte, aj bez tohto tria zo základnej zostavy sme tam odohrali fantastický zápas. Prehrali sme len tesne 1:2. Ale aby som sa vrátil ku koreňu veci, ja som bol taký, že som chválil aj kritizoval. Aj keď sa to niekomu nepáčilo... Ja som to mal navyše náročnejšie v tom, že v tej dobe boli žurnalisti skôr na strane hráčov ako na strane trénera, a tak som musel bojovať ešte proti novinárom,“ vrátil sa myšlienkami 15 rokov dozadu skúsený tréner, ktorý národný tím viedol v osemnástich zápasoch s bilanciou 6 výhier, 4 remízy a 8 prehier.



Na uvoľnenú pozíciu trénera seniorskej reprezentácie oficiálne zasadol v stredu 24. októbra bývalý kouč našej dvadsaťjednotky a naposledy kormidelník pražskej Sparty Pavel Hapal. „Bol jedným z tých, ktorých som na tento post favorizoval. Nezastávam názor, že nie je Slovák, pretože on je Čechoslovák, a teda je náš. Zároveň ide o veľmi skromného človeka, niekdajšieho vynikajúceho futbalistu, ktorý má množstvo skúseností a ja mu držím palce. Hoci sa mu v Čechách vôbec nedarilo, so slovenskou reprezentáciou do 21 rokov bol úspešný, dobrú robotu odviedol v Žiline aj v Nitre. Áno, v hre bol aj Adrián Guľa, ktorý taktiež ukázal dobrú prácu v Trenčíne a potom i pod Dubňom, čiže je to jeden z ďalších možných kandidátov s výhľadom do budúcnosti,“ uzavrel Ladislav Jurkemik.