Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Šport

Grzegorz Lato napriek neúspechu na ME kandiduje na šéfa poľského zväzu

Prezident UEFA Michel Platini (v strede) pózuje s prezidentom ukrajinskej futbalovej federácie Grigorijom Surkisom (vpravo) a prezidentom poľskej futbalovej federácie Grzegorzom Latom (vľavo) pred zasadnutím výkonného výboru UEFA v portugalskom Funchale na ostrove Madeira 11. decembra 2009. Foto: TASR/AP

Bývalý úspešný poľský reprezentant v eufórii pred domácim šampionátom uviedol, že ak Poľsko nepostúpi zo základnej skupiny, rezignuje na funkciu prezidenta poľskej "pilky nožnej".

Varšava 5. júla (TASR) - Šéf Poľského futbalového zväzu (PZPN) Grzegorz Lato bude kandidovať na post prezidenta zväzu aj napriek neúspechu národného tímu na EURO 2012. Bývalý úspešný poľský reprezentant Lato pritom v eufórii pred domácim šampionátom uviedol, že ak Poľsko nepostúpi zo základnej skupiny, čo sa napokon aj stalo, tak rezignuje na funkciu prezidenta poľskej "pilky nožnej".

V novembrovom rozhovore pre denník Przeglad Sportowy Lato skonštatoval, že 26. októbra nebude kandidovať, ak Poľsko nepostúpi do štvrťfinále EURO 2012. Neskôr však vyhlásil, že novinári jeho slová nesprávne interpretovali. "Nikdy som nepovedal, že odídem. Veľakrát som vyhlásil, že sa definitívne rozhodnem po EURO 2012," vyhlásil Lato. "Rozhodol som sa pokračovať, pretože pre PZPN je dobré zachovať kontinuitu. Viem, že mnohí chcú okamžité zlepšenie. Poznám prostredie a viem, čo je potrebné pre zlepšenie futbalu."

Poľska ministerka športu Joanna Muchová vzala Lata za slovo a v júni žiadala jeho odstúpenie. Minister spravodlivosti Jaroslaw Gowin si myslí, že Lato by mal odstúpiť, "ak má v sebe aspoň kúsok cti." Lato, ktorého v novembri obvinili z účasti v korupčnom škandále, sa u futbalových fanúšikov neteší veľkej obľube. Po prehre s Českom (0:1), ktorá Poliakom vzala nádej na postup zo základnej skupiny na EURO 2012, skandovali domáci priaznivci na adresu PZPN vulgárne heslá.