Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Šport

LM: Lipsko zdolalo oslabený Real Madrid, Rose: Ešte sme nepostúpili

Futbalista Lipska Joško Gvardiol (druhý zľava) sa teší po strelení gólu v zápase 5. kola F-skupiny Ligy majstrov RB Lipsko - Real Madrid v Lipsku v utorok 25. októbra 2022. Foto: TASR/AP

V druhom zápase F-skupiny si Šachtar neporadil so Celticom Glasgow ani na druhýkrát, remizoval 1:1.

Lipsko 26. októbra (TASR) - Futbalisti Lipska urobili v utorkovom zápase Ligy majstrov výrazný krok k postupu do osemfinále. Nad favorizovaným Realom Madrid vyhrali 3:2 a ukončili tak sériu obhajcu trofeje, ktorý prehral od mája až v 20. zápase vo všetkých súťažiach. Priamy súboj o jar v LM ich čaká budúci štvrtok vo Varšave proti Šachtaru Doneck.

Domáci začali vo vysokom tempe a už v 13. minúte otvorili skóre pri rohovom kope. Brankár Thibaut Courtois dokázal vyraziť hlavičku Andreho Silvu, na zakončenie Joška Gvardiola, ktorý zaznamenal svoj prvý gól v Lige majstrov, už však nestačil. O päť minút bol rozdiel dvojgólový, prudkú strelu od brvna poslal do brány Christopher Nkunku. Krátko pred prestávkou prekvapil na druhej strane Janisa Blaswicha, ktorý zaskakuje za zraneného Petra Gulácsiho, hlavičkou Vinicius Junior. V 81. minúte však domáci opäť viedli o dva góly, ideálnu krížnu prihrávku k žrdi dostal od Mohameda Simakana domáci Timo Werner a gólom do odkrytej brány zvýšil na 3:1. O zdramatizovanie duelu sa ešte postaral v nadstavenom čase Rodrygo, ktorý premenil pokutový kop ako najmladší hráč "bieleho baletu" v LM. Domáci si však prekvapivé víťazstvo ustrážili.

"Hrali sme naozaj dobre, úvodných 35 minút bolo fantastických. Real ukázal svoju kvalitu a prinútil nás behať, neúnavne sme však bránili a vychádzali nám aj osobné súboje. Myslím, že sme im toho veľa nedovolili. Napriek výhre ešte nemáme istý postup, musíme sa snažiť a urobiť záverečný krok vo Varšave," uviedol pre oficiálnu webstránku Lipska tréner Marco Rose.

Werner skóroval po dvanástich minútach na ihrisku a neskrýval nadšenie, výkon prirovnal k prvému duelu v Madride, ktorý však jeho tím prehral 0:2. "Myslím si, že sme predviedli podobný výkon ako v prvom zápase, no tentokrát sa nám podarilo skórovať. A keď dáme gól, je náročné nás zastaviť. Aj pre víťazov Ligy majstrov," citovala útočníka agentúra DPA.

"Je to prehra, ale až tak veľmi nebolí. Ešte budeme mať možnosť vyhrať skupinu, musíme ísť ďalej," zhodnotil Carlo Ancelotti prvú prehru v tejto sezóne. Pre zranenia musel z kádra vynechať viacero hráčov vrátane ťahúňov Karima Benzemu, Luku Modriča či Federica Valverdeho. Podľa brankára Thibauta Courtoisa, ktorý absolvoval druhý zápas po zranení, chýbala hre jeho tímu intenzita: "Na začiatku sme nemali zápal a to môže byť proti takémuto tímu kľúčové." S belgickým brankárom súhlasil aj jeho spoluhráč Lucas Vazquez: "Úvodné dva góly nám skomplikovali situáciu. Vybehli na nás a ukázali intenzitu v prvej polhodine. Neskôr sme mali šance, no po treťom góle to už bolo náročné."

V druhom zápase F-skupiny si Šachtar neporadil so Celticom Glasgow ani na druhýkrát, remizoval 1:1. Ak chce ukrajinský tím postúpiť do osemfinále, musí proti Lipsku vyhrať. Nemeckému klubu stačí remíza. Real zabojuje o prvé miesto v skupine proti škótskemu zástupcovi.