Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Šport

Olympijský výbor ohlásil, že Londýn je už 119 dní pred OH pripravený

Menšou škvrnou na olympijských prípravách v Londýne bol protest aktivistov.

Londýn 30. marca (TASR) - Anglická metropola Londýn je už 119 dní pred začiatkom olympiády pripravená privítať športový sviatok pod piatimi kruhmi.

Po piatkovej desiatej a súčasne poslednej inšpekcii to oznámili predstavitelia Medzinárodného olympijského výboru (MOV). V centre Londýna však súčasne protestovali tri desiatky aktivistov proti sponzoringu agrochemickej spoločnosti Dow Chemical's.

Olympijské hry odštartujú 27. júla, pričom v 26 športových odvetviach sa predstaví okolo 10.500 športovcov z celej planéty. "Ešte stále máme k dobru 119 dní, ale už teraz môžme pokojne skonštatovať, že Londýn je pripravený privítať svet," povedal šéf komisie MOV Denis Oswald na tlačovej konferencii v Londýne.

"Pred siedmimi rokmi v Singapure predstavil Londýn svoju silnú olympijskú a paralympijskú kandidatúru. Vtedy to bola vízia a sme nadšení, že táto vízia sa premenila na realitu. Cítime, že v Londýne už stúpa olympijská horúčka. Prípravy vrcholia, množstvo dobrovoľníkov sú v plnom tréningovom zaťažení, aby pomohli športovcom a verejnosti a rôznym ľuďom, ktorí patria do realizačných a podporných tímov. Kultúrny program je už takmer tiež pripravený. Nepochybujeme o tom, že toto leto bude iné, ako bývajú letá vo Veľkej Británii," dodal Oswald.

Výkonný šéf londýnskeho organizačného výboru (LOCOG) Paul Deighton uviedol, že približne milión lístkov dajú do predaja 24. apríla po vyžrebovaní futbalového turnaja. Okolo jeden a polmilióna vstupeniek bude dostupných pre paralympiádu, pričom organizátori už avizovali, že nebude potrebné čerpať žiadnu ďalšie vládne subvencie a dotácie. "Je to výnimočný úspech, keď sa vám podarí zrealizovať projekt takého rozsahu v rámci stanoveného rozpočtu. Ktokoľvek v mojej pozícii by len ťažko mohlo dávať nejaké záruky, ale myslím náš medzičas príprav nám ukazuje, že sme v dobrej forme," skonštatoval Deighton.

Menšou škvrnou na olympijských prípravách v Londýne bol protest aktivistov. Tí ostro odsudzujú spoluprácu MOV a Dow Chemical's, pretože agrochemická firma je údajne zodpovedná za úmrtie okolo 25.000 ľudí, ktorí skonali v indickom meste Bhopal po úniku plynu v roku 1984. Aktivisti požadujú od spoločnosti Dow, ktorá odkúpila plantáže od vlastníka Union Carbide, finančné odškodné za spôsobené škody.