Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

ĽUBOMÍR POKOVIČ: O Jánovi Filcovi sa treba vyjadrovať s úctou

Slovenský hokejový tréner Ľubomír Pokovič v štúdiu TABLET.TV. Foto: TABLET.TV

Slovenský hokejový tréner Ľubomír Pokovič prijal nedávne vyhlásenia bývalého slovenského obrancu B. Valábika na adresu J. Filca s odporom. Čo si o nich konkrétne myslí, nám povedal v štúdiu TABLET.TV.

Bratislava 9. septembra (Teraz.sk) – Pred pár dňami spôsobili v hokejovej verejnosti pod Tatrami rozruch kontroverzné vyjadrenia bývalého slovenského reprezentanta Borisa Valábika na adresu najúspešnejšieho trénera v histórii SR Jána Filca. Do televízneho štúdia TABLET.TV sme si najmä z toho dôvodu pozvali Filcovho dlhoročného spolupracovníka, taktiež trénera, Ľubomíra Pokoviča, s ktorým sme sa o výrokoch bývalého hráča NHL porozprávali. Taktiež sme s ním prebrali tému ohľadom nového reprezentačného kormidelníka Craiga Ramsaya, spoločne sme sa pozreli na účinkovanie Slovana v nadnárodnej KHL a na záver sa myšlienkami vrátili k jeho trénerskej kariére.

Dnes už 31-ročný Valábik, ktorý pred pár dňami ukončil aktívnu kariéru, sa pre ŠPORT.SK okrem iného vyjadril: „Zoberte si, napríklad, zápas o štvrté miesto na olympijských hrách vo Vancouveri. To nie, že si chalani prehrali bronz, on im ho stratil svojím neexistujúcim koučingom.“ A práve tieto slová nenechali chladným Ľubomíra Pokoviča, ktorý bol na spomínanej olympiáde v roku 2010 jedným z asistentov Jána Filca. „Vyjadrenia Borisa Valábika som prijal s veľkým počudovaním a odporom, pretože si treba vážiť kvalitných ľudí, ktorým doma máme. Nemáme toľko trénerov majstrov sveta, práve naopak, máme takého len jedného, a to je práve Jano Filc. Okrem toho získal striebro na svetovom šampionáte v roku 2000 a taktiež bronz na MS 20-ročných rok predtým. Taktiež štvrté miesto na spomínanej olympiáde v roku 2010, kde sme nešli absolútne ako favorit a napriek tomu sme odohrali úžasné zápasy. Takže aj z tohto dôvodu sa treba o Jánovi Filcovi vyjadrovať s úctou,“ rozhovoril sa Ľubomír Pokovič.

POZRITE SI CELÚ TELEVÍZNU DEBATU S ĽUBOMÍROM POKOVIČOM:



Okrem Filca bol Pokovič svojho času pri slovenskej reprezentácii asistentom aj kanadského kouča Glena Hanlona, ktorý viedol národný tím SR v rokoch 2010 – 2011. Pred pár týždňami sa stal reprezentačným trénerom slovenských hokejistov jeho krajan Craig Ramsay, a tak nás zaujímalo, ako vníma tento krok 57-rodný rodák zo Skalice? „Nechcem nejako špeciálne posudzovať, či je to správna voľba alebo nie, to ukáže až budúcnosť. Ja som však predovšetkým zástancom toho, že slovenský hokej majú robiť slovenskí ľudia, ale rešpektujem, že sa prijalo takéto rozhodnutie. Čo sa týka pôsobenia kanadských trénerov na lavičkách iných reprezentácii, poznám viacero pozitívnych, ale i niekoľko negatívnych prípadov. Jedným z pozitívnych je napríklad Ralph Krueger, keď trénoval Švajčiarsko a mal skutočný záujem o hokej v tejto krajine. Opačným príkladom je Dave Lewis v Bielorusku, ktorému sa síce s tamojšou reprezentáciou podarilo počas jeho prvého roku pôsobenia zaknihovať nejaký ten úspech, no za ďalšie roky to s nimi ide dolu vodou,“ zamyslel sa Pokovič.

Na Bielorusko rád spomína


Ľubomír Pokovič má za sebou bohatú trénerskú kariéru, pričom azda najviac mu počas nej prirástli k srdcu dva kluby – Slovan Bratislava a Dinamo Minsk. No kým belasých viedol ešte pred rokmi v najvyššej slovenskej súťaži, bieloruský klub prednedávnom aj v KHL. „Minsk som ešte predtým trénoval aj v domácej súťaži a už vtedy mala táto liga vysokú kvalitu. Samozrejme, že KHL má vyššiu úroveň, ale v tom čase bola bieloruská liga skutočne kvalitná a prvé dva-tri tímy boli naozaj veľmi silné,“ pokračoval Pokovič, ktorý sa sa Dinamom Minsk tešil z dvoch triumfov v Bieloruskom pohári a raz bol v tejto krajine vyhlásený aj za trénera roka.

Medzičasom sa Dinamo Minsk, rovnako ako Slovan stali súčasťou KHL a najmä pri vstupe belasých do tejto súťaže v sezóne 2012/13 sa hovorilo, že by malo ísť o tím, ktorý vytvorí základ slovenskej reprezentácie. Dnes v ňom však pôsobí viac zahraničných ako našich hokejistov a najmä tí skúsenejší Slováci, pričom jedným z nich je dlhoročný reprezentant Dominik Graňák, sa tam aj kvôli platovým problémom boja ísť. „Neviem, ako to tam v tomto smere funguje dnes a napokon nie je to ani moja vec. Čo sa však týka Domina Graňáka, myslím si, že v jeho prípade to je skôr o tom, že už má dosť cestovania, keďže dlhé roky pôsobil v popredných ruských tímoch, takže podľa mňa si skôr hľadá pokojnejšiu ligu, pokojnejší život. Zároveň sa domnievam, že každý jeden ambiciózny slovenský hokejista by si KHL rád zahral,“ dodal Ľubomír Pokovič