Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Šport

Lundqvist, Malkin a Stamkos sú v nominácii na Hartovu trofej

Jevgenij Malkin Foto: TASR/AP

Meno držiteľa trofeje slávnostne oznámia 20. júna v Las Vegas.

New York 28. apríla (TASR) - Brankár New Yorku Rangers Henrik Lundqvist, útočník Pittsburghu Penguins Jevgenij Malkin a útočník Steven Stamkos z Tampy Bay Lightning sa dostali do záverečnej nominácie na Hartovu trofej určenú pre najužitočnejšieho hokejistu zámorskej NHL. Meno držiteľa trofeje slávnostne oznámia 20. júna v Las Vegas.

Po prvý raz od sezóny 2006/07 sa do záverečnej trojky v boji o Hartovu trofej dostal brankár. "Je to úžasné. Mali sme výbornú sezónu a spoluhráči mi veľmi pomáhali," cituje portál nhl.com Lundqvista, ktorý v ročníku 2011/12 zaznamenal svoju najúspešnejšiu sezónu v kariére. Na svojom konte má 39 z 51 triumfov Rangers a priemerom 1,97 gólu na zápas a 93-percentnou úspešnosťou zákrokov si utvoril osobné maximá, ku ktorým pridal i osem shutoutov. Klub z New Yorku tak po prvý raz od sezóny 1993/94 vyhral základnú časť vo Východnej konferencii. "Vždy bol oporou nášho tímu," povedal tréner Rangers John Tortorella. Naposledy sa brankár z tejto ceny tešil v ročníku 2001/02, keď ju získal Jose Theodore.

Malkin sa v lete zotavoval zo zranenia, ktoré už vo februári ukončilo jeho sezónu 2010/11. V aktuálnom ročníku nazbieral 109 bodov a po druhý raz získal Art Ross Trophy. Trikrát sa mu podarilo zabodovať minimálne v ôsmych dueloch za sebou a dvakrát skóroval minimálne v piatich zápasoch v sérii.

"Po lete som bol pozitívne naladený," skonštatoval Malkin. "Neuvažujem o bodoch. Vrátil som sa na ľad a chcel som podať v každom zápase stopercentný výkon." Malkin sa dostal medzi finalistov Hartovej trofeje po tretí raz - v rokoch 2008 a 2009 skončil druhý.

Stamkos bol jediný hokejista, ktorý v tejto sezóne nastrieľal viac gólov ako Malkin. Ako 20. hráč v histórii NHL pokoril hranicu 60 gólov a po druhý raz si vybojoval trofej Rocketa Richarda. V tretej sezóne za sebou odohral všetkých 82 zápasov a na ľade strávil v priemere 22 minút.

"Je pre mňa cťou byť nominovaný na Hartovu trofej. Ďakujem svojej rodine, priateľom, spoluhráčom i fanúšikom za podporu," vyhlásil Stamkos.