Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

V Ruke štartuje nový ročník SP v behu na lyžiach aj s 3 Slovákmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vo fínskom stredisku Ruka pri severnom polárnom kruhu budú v hre Alena Procházková, Peter Mlynár a Miroslav Šulek.

Ruka 23. novembra (TASR) - Trojica slovenských reprezentantov sa cez víkend predstaví na úvodnom podujatí nového ročníka Svetového pohára v behu na lyžiach. Vo fínskom stredisku Ruka pri severnom polárnom kruhu budú v hre Alena Procházková, Peter Mlynár a Miroslav Šulek.

Sezóna odštartuje v piatok šprintmi klasickou technikou. Obhajkyňou veľkého glóbusu je Nórka Heidi Wengová. Medzi mužmi triumfoval po tretí raz za uplynulé štyri roky jej krajan Martin Johnsrud Sundby. Vrcholom sezóny budú februárové ZOH v juhokórejskom Pjongčangu.

Procházková obsadila v sezóne 2016/2017 v celkovom hodnotení SP 92. miesto. Spolu s trénerom Jánom Valuškom v uplynulých dňoch ladila formu vo fínskom Muoniu. "Pre Alenku to bola už desiata príprava v tomto stredisku. Podmienky na prípravu boli kvalitné, 5 km dlhá trať bola s podkladom starého snehu, ktorý tu každoročne uskladňujú počas leta. Garancia snehu je aj zárukou na stabilnú prípravu a dobré tréningy. K dispozícii sme mali aj ďalších 60 km turistických tratí," povedal pre web Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) tréner Valuška. Mlynár so Segečom pred štartom SP zarezávali vo švédskom stredisku Gällivare.

"Budeme spokojní, ak sa niekomu podarí siahnuť na body do celkového hodnotenia SP, čo znamená umiestnenie v prvej tridsiatke. Na úvodnom podujatí SP býva najväčšia konkurencia, ktorá priamo ovplyvňuje umiestnenie našich športovcov. Najväčšie nádeje vkladáme v šprinte do Aleny Procházkovej. Pri dobrom vyladení športovej formy môže opäť patriť medzi elitu svetového bežeckého lyžovania. Muži pôjdu na prvé preteky SP z plnej prípravy vzhľadom na fakt, že prioritou sú budúcoročné ZOH. Od Mlynára očakávame výkonnostný posun a zníženiu odstupu na víťaza v šprinte i vytrvalostných pretekoch. V tímovom šprinte by sme chceli dosiahnuť umiestnenie v TOP 15," povedal pre TASR predseda bežeckého úseku SLA Michal Malák.

Procházková sa v lete stala celkovou víťazkou Svetového pohára FIS v behu na kolieskových lyžiach. Doposiaľ sa žiadnemu slovenskému bežcovi či bežkyni v ére samostatnosti nepodarilo zvíťaziť v celkovom hodnotení SP. Procházková dosiahla počas sezóny tri prvenstvá, všetky v lotyšskej Madone. V celkovej klasifikácii triumfovala so ziskom 904 bodov pred druhou Švédkou Sandrou Olssonovou (682).

FIS povolila štart v SP šiestim Rusom vrátane Legkova


Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) vo štvrtok rozhodla, že šesť ruských bežcov potrestaných doživotným zákazom účasti na olympiádach môže nastúpiť do Svetového pohára (SP) 2017/2018. Medzi šesticou je aj Alexander Legkov, ktorý na ZOH 2014 v Soči získal zlato a striebro, no neskôr o ne prišiel za porušenie dopingových pravidiel.

FIS 24 hodín pred štartom nového ročníka SP vo fínskej Ruke oznámila, že je "nútená počkať, pokiaľ disciplinárna komisia FIS oficiálne zdôvodní rozhodnutia založené na dôkazových materiáloch, a až potom môže prijať ďalšie kroky."

"Dôsledkom toho môžu títo aktívni športovci až do spomenutého času štartovať v súťažiach FIS, teda aj vo Svetovom pohári," citovala agentúra DPA štvrtkový verdikt FIS.

Kalendár SP v behu na lyžiach v sezóne 2017/18:

24.-26. novembra: Ruka (Fín.)
2.-3. decembra: Lillehammer (Nór.)
9.-10. decembra: Davos (Švaj.)
16.-17. decembra: Toblach (Tal.)
30. decembra-1. januára: Lenzerheide (Švaj.)
3.-4. januára: Oberstdorf (Nem.)
6.-7. januára: Val di Fiemme (Tal.)
13.-14. januára: Drážďany (Nem.)
20.-21. januára: Planica (Slo.)
27.-28. januára: Seefeld (Rak.)
10.-25. februára: ZOH Pjongčang (Kór.)
3.-4. marec: Lahti (Fín)
7. marec: Drammen (Nór.)
10.-11. marec: Oslo (Nór.)
16.-18. marec: Falun (Švéd.)