Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Maďarská polícia začala po zápase so SR stíhať dvoch fanúšikov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kvalifikačný zápas Maďarsko - Slovensko v boji o EURO 2020 poznačila napätá atmosféra, ktorú ovplyvnila situácia v hľadisku.

Budapešť/Bratislava 11. septembra (TASR) - Počas zabezpečovania poriadku v súvislosti s pondelkovým (9.9.) kvalifikačným futbalovým zápasom Maďarsko-Slovensko v Budapešti zadržali príslušníci maďarskej pohotovostnej jednotky dvoch ľudí. TASR o tom informovalo maďarské Celoštátne veliteľstvo polície (ORFK).

"Jedného maďarského fanúšika začala polícia trestne stíhať za výtržníctvo a jedného slovenského fanúšika zasa stíha za útok na verejného činiteľa. Okrem toho policajti preverili totožnosť 47 ľudí; v jednom prípade vykonali bližšie nešpecifikované bezpečnostné opatrenie a v jednom prípade udelili pokutu," oznámila maďarská polícia.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR v utorok (10.9.) TASR informovalo, že zastupiteľský úrad SR v hlavnom meste Maďarska v súvislosti s okolnosťami sprevádzajúcimi futbalový zápas evidoval niekoľko žiadostí o konzulárnu asistenciu.

"Vzhľadom na ochranu osobných údajov nemôžeme poskytnúť bližšie informácie," uviedol riaditeľ tlačového odboru MZVaEZ SR Juraj Tomaga.

Kvalifikačný zápas Maďarsko - Slovensko v boji o EURO 2020 poznačila napätá atmosféra, ktorú ovplyvnila situácia v hľadisku. Sektor pre hostí, teda slovenských fanúšikov, musel byť rozdelený pod kontrolou policajných zložiek, keďže v časti sektora sa nachádzali slovenskí občania maďarskej národnosti, ktorí podporovali domáci tím.

Slovenský futbalový zväz (SFZ) po skúsenostiach z prvého vzájomného duelu v marci v Trnave dopredu upozorňoval maďarských organizátorov na možný konflikt v sektore vyhradenom slovenským fanúšikom, z dôvodu rozdielnej národnosti občanov SR.

Na sociálnych sieťach i informačných portáloch sa v pondelok a utorok objavili obrázky o provokáciách a agresívnych gestách v diváckom sektore. Šíria sa tiež informácie o tom, že po zápase prišlo k viacerým bitkám.

Na bezpečnosť dohliadalo v dejisku zápasu aj 20 slovenských policajtov, ktorí boli do Budapešti vyslaní na základe memoranda medzi slovenským ministerstvom vnútra a celoštátnym hlavným policajným veliteľstvom Maďarska.

Atmosféru tiež negatívne poznačil piskot maďarských divákov pri slovenskej hymne. "Ide o verejný a vysoko nebezpečný prejav nerešpektovania symbolu druhého štátu, ktorý, aj keď je v športovom súboji rivalom, nie je v žiadnom prípade nepriateľom," upozornil SFZ, odsudzujúci tento prejav netolerantnosti a absencie rešpektu. V tomto zmysle je rozhodnutý svoj postoj komunikovať Maďarskému futbalovému zväzu.