Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Majster z Banskej Bystrice už prepotil tričká v posilňovni

Na snímke hlavný tréner HC'05 iClinic Banská Bystrica Dan Ceman (vľavo) počas prvého tréningu mužstva na ľade pred začiatkom novej sezóny Tipsport Ligy. Banská Bystrica, 24. júla 2018. Foto: TASR/Dušan Hein

Neodmysliteľná postava majstra, kapitán Tomáš Surový bude opäť stmeľovať mužstvo v kabíne i na ľade:

Banská Bystrica 23. júla (TASR) - S viacerými zmenami v kádri i na poste trénerov odštartoval hokejový majster z HC'05 iClinic Banská Bystrica prípravu na sezónu. V pondelok si hráči trochu prepotili tričká v posilňovni, v utorok si ešte dobrovoľne doprajú ľad, v stredu však už budú zarezávať naplno a bez úľav, aj so zaoceánskymi posilami.

Kanaďan Dan Ceman, nový tréner s dlhoročnými európskymi skúsenosťami, naposledy v dánskom klube SönderjyskE, hovoril s úctou a rešpektom o banskobystrickom klube: "Je úžasné, že som v ňom a pred samotnými hráčmi v šatni. Rozprávali sme sa o predstavách, čo sa od mužstva očakáva a bolo to veľmi motivujúce. Zatiaľ všetko prebieha hladko, ja som sem prišiel minulý utorok a na žiadne prekážky som nenarazil."

Latka sa v predchádzajúcich rokoch postavila v klube veľmi vysoko a Ceman sa ju nechystá podliezť: "Keď som sa prvýkrát rozprával o možnosti príchodu do Banskej Bystrice, už som vedel, aké úspechy má mužstvo za sebou. Všetci v nich chcú pokračovať, to je zrejmé, očakávania sú veľké. Asi každý by rád zopakoval titul, ja som si veľa o klube pozisťoval, ako funguje, akú má skvelú organizáciu a už sa neviem dočkať začiatku."

Tréner Ceman má veľa skúseností z predchádzajúcich pôsobení v európskych kluboch a myslí si, že Liga majstrov je výborná príležitosť, ako sa naštartovať na celú sezónu: "Sú to zápasy, keď o niečo ide aj v samotnej príprave, takáto konfrontácia so silnými mužstvami je veľmi užitočná a má veľký význam pre každého, najmä v motivácii a samotnej snahe niečo ukázať. Bude to pre nás dôležitá skúška a úžasná skúsenosť."




Tréner na diaľku mapoval "baranov" a už od apríla ich pozorne sledoval: "Hneď po tom, ako ma manažér Július Kovaľ oslovil, som si rozvíjal poznatky. Niečo o slovenskom hokeji som vedel už predtým a zaujala ma aj podobnosť, keďže môj bývalý klub v Dánsku mal podobný rozpočet a finančnú úroveň. Banská Bystrica zažila dva tituly za sebou, naštudoval som si ju aj prostredníctvom videa. V lete som ich dosť analyzoval, aj súperov, ktorí na nás čakajú. Nenechal som si ujsť finálovú sériu s Trenčínom, zapôsobila na mňa vysoká úroveň hry a bol som rád, že sa tu využíva severoamerický štýl hokeja. Hralo sa fyzicky, priamočiaro, a to je presne štýl, ktorý chcem s tímom hrať."

Neodmysliteľná postava majstra, kapitán Tomáš Surový bude opäť stmeľovať mužstvo v kabíne i na ľade: "Po lete sa začína drina na ľade, sme už spolu, čakáme len nejakých chalanov z Ameriky. Po operácii kolena sa iba rozbieham, v tomto štádiu som na tom celkom dobre, no viem, že príprava bude trochu bolieť najmä preto, že sa začína pre mňa trochu bez tej letnej. Treba sa zaťať a po mesiaci verím, že sa dobre rozbehnem. Aj kolektív si dovtedy sadne a bude si formovať hernú tvár."

Na snímke útočník HC'05 iClinic Banská Bystrica Tomáš Surový počas prvého tréningu mužstva na ľade pred začiatkom novej sezóny Tipsport Ligy. Banská Bystrica, 24. júla 2018.
Foto: TASR/Dušan Hein


Surový začne naplno na ľade už v utorok: "Resty treba čo najrýchlejšie dobehnúť a nebolo by rozumné mať nejaké úľavy. Po predchádzajúcej úspešnej sezóne som mal všelijaké myšlienky, každý v mojom veku rozmýšľa aj o konci, no po primeranom oddychu mi už hokej chýbal. Určite si ešte doprajem aspoň jeden rok navyše."

Nový tréner zapôsobil na Surového pozitívne: "Vyzerá ambiciózne, absolvoval som s ním stretnutie, rozprávali sme sa hodinu a pol o fungovaní klubu, čo si predstavuje on, čo sme tu robili dobre a fungovalo to. Asi nastal správny čas, aby sa niečo zmenilo. V každej práci prichádza po úspechoch uspokojenie a dúfam, že kabínu a celkove mužstvo potiahne do vyšších úrovní snaženia."

Aj od príchodu Jána Sýkoru z Čiech, ktorý rozvíjal pod Urpínom svoj talent od mládežníckych čias, si klub po piatich rokoch veľa sľubuje: "Teším sa na sezónu, veľa ľudí poznám, no je to podobné ako všade inde, len s tým rozdielom, že som doma. Vrátil som sa, káder sa obmenil, sledoval som ho na diaľku, najmä výsledkovo. Čaká na nás Liga majstrov, je to jedno z lákadiel, bude to určite spestrenie. Na suchu som zvládol všetko naplánované, teraz príde ľad, a to už je väčšia zábava."

Sýkora často bojoval v kariére so zraneniami: "Mal som ich pár, aj zbytočných, nejako mi prajú. Na ľade by som chcel najmä strieľať góly a možno sa opäť niekam odštartovať, len aby to zdravie vydržalo. S novým trénerom som sa už rozprával, vyzerá byť ako človek, ktorý má niečo za sebou. Je v pohode, nehrá sa na nejakého väčšieho bossa, má ľudský prístup."



program prípravných zápasov:

HC'05 iClinic BB - HC 07 ORIN Detva (9. augusta, 18.00)

Graz 99ers - HC'05 iClinic BB (16. augusta, 12.00)

KAC Klagenfurt - HC'05 iClinic BB (17. augusta, 15.30)

GKS Tychy - HC'05 iClinic BB (18. augusta, 15.30)

HC'05 iClinic BB - Vienna Capitals (20. augusta, 18.00)

HC'05 iClinic BB - HC Slovan Bratislava (24. augusta, 18.00)