Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Matej Tóth po zbavení viny: Zopár vlasov zošedivelo, zopár vypadalo

Na snímke slovenský atlét Matej Tóth oslavuje víťazstvo a zisk zlatej olympijskej medaily v cieli chodeckých pretekov na 50 km mužov na letných olympijských hrách v brazílskom Riu de Janeiro, 19. augusta 2016. Foto: TASR - Michal Svítok

Matej Tóth je nevinný a môže opäť súťažiť. IAAF sa neodvolá na Športový arbitrážny súd v Lausanne proti verdiktu disciplinárnej komisie Slovenského atletického zväzu v jeho prípade.

Banská Bystrica 22. decembra (TASR) - Po tom, čo Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) slovenského chodca Mateja Tótha definitívne zbavila obvinenia, že porušil antidopingové pravidlá, nastal u olympijského víťaza naozajstný predvianočný pokoj v duši.

Najskôr však museli odznieť všetky dojmy a Matej Tóth toho veľa nenaspal: "Noc bola podobná ako po pretekoch, emotívna, adrenalínová. Ešte do nejakej pol druhej som odpisoval na gratulácie, potom ma to zmohlo a trochu som si pospal."

Očakávaná správa prišla tesne pred vianočnými sviatkami, ak by sa tak nestalo, z pokoja, ktoré prinášajú, by ubudlo: "My sme sa už tak nastavili, že ak by prišla akákoľvek správa, tak si nenecháme pokaziť sviatočné dni, rozhodnutie budeme rešpektovať a ja sa s tým zmierim. Samozrejme, bojoval by som ďalej, pokoj v duši by síce počas sviatkov chýbal, no určite by sme všetci v rodine situáciu zvládli."

Matej Tóth sa nepovažuje za nejakého bojovníka za pravdu a ľudské práva, v podstate riešil situáciu, ktorú život priniesol. "Nepatrím medzi tých, ktorí by vnímali bojovnosť alebo zatrpknutosť takým spôsobom, že ich namotivuje na nejakú pomstu. Nebol to boj pripomínajúci prvú líniu na fronte, vnímal som ho ako svoju životnú cestu, úlohu, ktorú treba racionálne a analyticky vyriešiť. Žiadnu zlosť v sebe nemám a ani som ju nemal, skôr to vnímam ako motiváciu a odpich do ďalšej roboty."

Tóth ukázal spôsob, akým sa treba v takýchto situáciách uberať. "Nerobil by som z toho nejaké veľké závery, my sme len obhájili jednu odchýlku v organizme a vychádzali sme z toho, že som čistý a nevinný. Naše argumenty naozaj boli opodstatnené, reálne, nie účelové a šité na mieru, aby na IAAF čo najviac zapôsobili. Pozreli sme sa na problém analyticky, v čom pramení moja výnimočnosť, aké okolnosti predchádzali odberom, preto to nevnímam ako prelom. Možno sa teraz budem snažiť využiť kontakty a aj svoju pozíciu v komisii športovcov SOV, možno aj Danku Bartekovú, ktorá je členkou exekutívy antidopingovej agentúry WADA, aby sme presadili nejaké zmeny v pravidlách a vnímali aj stranu športovca. Teraz sú nastavené veľmi jednostranne, inštitúcia má obrovskú moc a športovec nemá takmer žiadne práva, to sa mi zdá nevyrovnané a malo by sa zmeniť. Samozrejme, nastaviť to tak, aby sa dopingoví hriešnici nemohli vyhýbať trestu, ale aby tí, ktorí sú čistí, no s odchýlkami vyplývajúcimi z fyziologických daností organizmu, mali šancu sa ubrániť. Ja som tú možnosť mal, v kontaktoch, právnikoch, lekároch, odborníkoch, mal som aj financie, bez ktorých to nešlo a mohol som sa naozaj brániť. Čo však tí, ktorí tieto možnosti nemajú a sú čistí. Keby som ja nemal kontakty a financie, bol by som už dnes potrestaný, a to sa mi zdá nespravodlivé. Obvinený by mal mať nárok na nejakého ochrancu, trebárs prideleného z WADA, ktorý by mu pomohol a vysvetlil celý problém. Existuje veľa možností ako upraviť pravidlá, minimálne tak, ako sú nastavené proti vrahom, zlodejom, podvodníkom. Aj u nich, kým ich neodsúdia, platí prezumpcia neviny a takto sa k nim aj pristupuje."

Mateja Tótha celá kauza posilnila. "Ešte pred ortieľom som si toho bol vedomý, ukázalo sa, akú súdržnú mám rodinu, akú podporu vo verejnosti, médiách, inštitúciách. Všetci mi dodali silu, odhodlanie byť neustále vzorom pre deti, mládež a celý príbeh ukázať v takom svetle, že sa v živote nemáte vzdávať. Každý z nás prežíva aj nespravodlivosť, musí čeliť rôznym prekážkam. Myslím si, že som ukázal ako treba takéto situácie riešiť a keď je pravda na vašej strane, že stojí za ňu bojovať."

Ako čeliť podobným udalostiam v budúcnosti, na to má Matej Tóth okamžitú odpoveď. "Nič nebudem riešiť umelo, nemám sa prečo snažiť niečo kryť. Samozrejme, väčšiu pozornosť si zaslúžia odbery, aby sa postupovalo pri nich čo najštandardnejšie. Budem neustále aj pod kontrolou lekárov. Na základe našich argumentov a dôkazov sa aj moja hodnota v biologickom pase výrazne rozšíri, aby vychádzala aj z mojich osobitostí organizmu. Dúfam, že takéto záležitosti sa dotknú čo najmenej športovcov. Žiada sa, aby si dávali väčší pozor, no otázka znie, či sú toho schopní. Neviem to ohodnotiť, matematický softvér je neverejný, nedá sa overiť. Výsledky si môže každý kontrolovať, no zhodnotiť rozptyl v hodnotách krvného obrazu ako dobrý, alebo zlý už nevie nikto. K odberom treba pristupovať zodpovedne a uvedomovať si, či ste aktuálne dehydratovaní, alebo opačne, prípadne v protokoloch uviesť stavy po chorobe, aby sa trebárs niečo ľahšie dokazovalo."

Čo všetko vložil do celej kauzy Matej Tóth len sčasti možno vyčísliť. "Ako sa to podpísalo na zdraví, uvidíme asi až o pár rokov. Zopár vlasov mi zošedivelo, zopár vypadalo, z toho všetkého sa dostanete. Peňazí, zhruba 60-tisíc, to stálo dosť, je to viac, ako som dostal za olympijské zlato. Naň som sa chystal 20 rokov a teraz pár týždňov, mesiacov som musel investovať viac do niečoho, čo vôbec nemuselo nastať. Ďakujem všetkým, ktorí sa mi snažili pomáhať a aj sa ponúkli, že mi pomôžu. Nejaká časť financií je od kamarátov, známych, drvivú väčšinu však znášam ja a moja rodina. Nevnímam to až tak negatívne ako to vyznieva. Peniaze až takú hodnotu nemajú ako fakt, že môžem pokračovať v tom, čo ma baví, že som si očistil meno a ako rodina môžeme fungovať spokojne a šťastne aj ďalej. Pre mňa sa týmto už celá kapitola uzavrela."