Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Bobistom SR hrozí, že sa nepredstavia na ZOH v Pjongčangu

Na snímke bobisti zľava Lukáš Kožienka, Radek Matoušek, Patrik Subally, podpredseda Slovenského zväzu bobistov Ladislav Noskovič, bobissti Jozef Buvala a Jakub Fendek. Foto: TASR/Branislav Račko

Pilot Radek Matoušek totiž v uplynulých troch rokoch reprezentoval rodné Česko.

Bratislava 16. januára (TASR) - Slovenský štvorbob si vybojoval miestenku zimných olympijských hrách 2018 v Pjongčangu, no jeho štart napriek tomu nie je istý. Informovalo o tom utorňajšie vydanie denníka Šport.

Pilot Radek Matoušek totiž v uplynulých troch rokoch reprezentoval rodné Česko. Hoci nedávno získal dekrét o slovenskom občianstve a v najbližších dňoch by mal dostať cestovný pas i občiansky preukaz, podľa Olympijskej charty nemôže takýto športovec reprezentovať novú krajinu. Podľa slov prezidenta Slovenského zväzu bobistov (SZB) Milana Jagnešáka hrozí, že kvarteto z Pjongčangu pošlú domov. "Musíme uspieť na diplomatickom poli. Budeme od Medzinárodného olympijského výboru (MOV) žiadať výnimku a podporiť nás musí aj Medzinárodná bobová a skeletonová federácia (IBSF). Podporiť nás musia tri členské krajiny, určite oslovíme Čechov a Lotyšov," povedal Jagnešák pre denník Šport.

Slovensko si vybojovalo miestenku v štvorboboch na ZOH vďaka umiestneniam v Európskom pohári 2017/18. Účasť v olympijskom tobogane by pre SR bola piatym štartom pod piatimi kruhmi za sebou.