Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Druhým finalistom tohtoročných MS v hokeji sa stali Švajčiari

Na snímke hráč Švajčiarska oslavuje úvodný gól v semifinále MS v hokeji Kanada - Švajčiarsko v Kodani v Dánsku 19. mája 2018. Foto: TASR/AP

Po piatich rokoch si tak v nedeľu od 20.15 h zahrajú finále a rovnako ako v roku 2013, aj tentoraz budú ich súpermi Švédi. Duel o bronz medzi Kanadou a USA je na programe od 15.45 h.

Kodaň 19. mája (TASR) - Hokejisti Švajčiarska zvíťazili v druhom semifinálovom zápase MS v Dánsku nad Kanadou 3:2 a stali sa druhými finalistami.

Helvéti boli po celý zápas vyrovnaným súperom favorizovaným Kanaďanov, rozhodujúci dvojgólový náskok si vypracovali v tretej časti. Jedným z hlavných rozhodcov zápasu bol Slovák Jozef Kubuš. Po piatich rokoch si tak v nedeľu od 20.15 h zahrajú finále a rovnako ako v roku 2013, aj tentoraz budú ich súpermi Švédi. Duel o bronz medzi Kanadou a USA je na programe od 15.45 h.

semifinále (Kodaň):

Kanada - Švajčiarsko 2:3 (0:1, 1:1, 1:1)
Góly: 28. Horvat (Dubois, Pageau), 59. Parayko (McDavid, Schenn) - 19. Scherwey (Untersander, Kukan), 30. Hofmann (Fiala, Andrighetto), 45. Haas (Andrighetto, Diaz). Rozhodcovia: Kubuš (SR), Kaukokari (Fín.) - Lhotský (ČR), Oliver (USA), vylúčení: 3:1 na 2 min., presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, 12.166 divákov.

Kanada: Kuemper - Vlasic, Parayko, Edmundson, Ekblad, Murray, Nurse, Pulock - Jost, Turris, O'Reilly - Nugent-Hopkins, McDavid, Schenn - Horvat, Dubois, Pageau - Beauvillier, Barzal, Bailey - Eberle

Švajčiarsko: Genoni - Josi, Diaz, Kukan, Untersander, Müller, Fora, Frick - Fiala, Corvi, Niederreiter - Meier, Vermin, Andrighetto - Hofmann, Haas, Moser - Scherwey, Schäppi, Rod


Kanaďania boli favorit zápasu, no Švajčiari doň vstúpili koncentrovane. Nepúšťali hráčov zámorského tímu do gólových príležitostí a postupne sa osmelili aj v ofenzíve. Meier a Scherwey svoje príležitosti v 11., resp. 13. minúte ešte nepremenili a úspešní neboli ani Kanaďania McDavid a Beauvillier. Scherwey si nepremenenú príležitosť vynahradil v 19. minúte, keď v brejku jeden na jedného presne namieril spoza obrancu - 0:1.

Druhá tretina priniesla obojstranne ofenzívnejší hokej s viacerými šancami na oboch stranách. Kanaďania sa snažili o tlak, ich vyrovnanie na 1:1 však prišlo po úniku Horvata - 1:1. Švajčiari držali krok s Kanaďanmi, vo viacerých úsekoch druhej časti boli lepším tímom a v 30. minúte im vrátila tesný náskok presilovková kombinácia so zakončujúcim Hofmannom - 1:2. V 32. minúte sa už zdalo, že Kanaďania vyrovnajú, no Beauvillierovu veľkú šancu na konci pohľadnej kombinácie zmaril výborným zákrokom Genoni. Kanaďania si v závere druhej časti vytvorili tlak, ale švajčiarsku defenzívu neprekvapili.

Švajčiari aj v tretej časti pokračovali v koncentrovanom výkone, no Kanaďania zvýšili dôraz i aktivitu. Šance na vyrovnanie nepremenili Turris ani O'Reilly, ktorý trafil žŕdku, na opačnej strane sa však v 45. minúte ujala strela Andrighetta, ktorú tečoval Haas - 1:3. Tretia tretina sa odohrávala takmer výlučne okolo švajčiarskeho brankára Genoniho, ktorý bol v častej permanencii. Viac než dve minúty pred koncom tretej tretiny sa Kanaďania odhodlali k hre bez brankára, v ktorej obranca Parayko prestrelil Genoniho - 2:3. V pokračujúcom tlaku však už ďalší gól nedosiahli.

Hlasy po zápase:

Marc-Edouard Vlasic, obranca Kanady: "Všetka česť Švajčiarom za predvedený výkon. Ich brankár by sa dnes postavil aj na hlavu, len aby chytil puk. Nechceli sme končiť už pred finále, no zajtra je posledný zápas a ten chceme vyhrať. Radšej by sme proti Američanom hrali o zlato."

Nino Niederreiter, útočník Švajčiarska: "Robili sme veľa dobrých vecí, mali sme v ňom aj šťastie. Kanada má skvelý tím, ktorý hral výborný hokej, no náš brankár bol dnes fenomenálny. Bol to najlepší hráč zápasu a najmä vďaka nemu sme vo finále."

Sven Andrighetto, útočník Švajčiarska: "Proti Švédsku sme už hrali, ale toto bude iný zápas. Je to finále a tam sa môže stať čokoľvek. Ukázali sme, že môžeme zdolať kohokoľvek, preto sa zameriavame na ďalší zápas, v ktorom chceme byť úspešní."