Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Nemci v príprave na ME so šiestimi nováčikmi aj navrátilcom Kroosom

Nemecký futbalový reprezentant Toni Kroos, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Do 26-člennej nominácie sa vrátil po takmer troch rokoch aj Toni Kroos.

Berlín 14. marca (TASR) - Tréner nemeckej futbalovej reprezentácie Julian Nagelsmann nominoval na marcové prípravné zápasy pred ME šesť nováčikov. Jeho tím sa v príprave na šampionát stretne s Francúzskom a Holandskom. Do 26-člennej nominácie sa vrátil po takmer troch rokoch aj Toni Kroos. Na domácom turnaji EURO chcú Nemci napraviť dojem z predchádzajúcich troch vrcholových šampionátov.

Medzi nováčikov patrí 19-ročný stredopoliar Aleksandar Pavlovič z Bayernu Mníchov, ktorý zvažoval aj možnosť reprezentovať Srbsko. Spolu s ním si odbijú premiéru traja hráči Stuttgartu – Waldemar Anton, Maximilian Mittelstädt a Deniz Undav. Ich tím je momentálne na treťom mieste v Bundeslige a útočí na najlepší výsledok od sezóny 2008/09. Šesticu nových hráčov doplnili útočník Maximilian Beier z Hoffenheimu a Jan-Niklas Beste, špecialista na priame kopy, ktorý pôsobí v tíme nováčika z Heidenheimu.

Tridsaťštyriročný stredopoliar Kroos z Realu Madrid vo štvrtok uviedol, že prípravné zápasy odohrá na žiadosť Nagelsmanna. Majster sveta z roku 2014 odohral za národný tím 106 zápasov, v ktorých strelil 17 gólov. Na svoj zatiaľ posledný duel za Nemecko nastúpil na uplynulých ME v roku 2021, keď mužstvo vedené Joachimom Löwom nestačilo v osemfinále na Anglicko (0:2).

Po vynechaní predchádzajúceho asociačného termínu v novembri sa vrátili brankár Manuel Neuer či stredopoliar Jamal Musiala. V najnovšej nominácii naopak chýbajú stredopoliar Leon Goretzka (Bayern) či Mats Hummels (Borussia Dortmund). Leroy Sane je suspendovaný za červenú kartu v novembrovom prípravnom zápase na pôde Rakúska, ktorý vyhrali domáci 2:0.

Stretnutie na pôde Francúzska je na programe 23. marca v Lyone. S Holandskom sa trojnásobní majstri Európy stretnú o tri dni neskôr vo Frankfurte. Nemci majú účasť na nadchádzajúcich ME automatickú ako hostiteľská krajina a namiesto kvalifikácie tak absolvovali len prípravné zápasy. V A-skupine nastúpia proti Škótsku, Maďarsku a Švajčiarsku, pripomenula agentúra AP. Šampionát je na programe od 14. júna do 14. júla aj s účasťou slovenskej reprezentácie.



Nominácia Nemecka na prípravné zápasy vo Francúzsku (23.3.) a proti Holandsku (26.3.):

Brankári: Oliver Baumann (Hoffenheim), Bernd Leno (Fulham), Manuel Neuer (Bayern Mníchov), Marc-Andre ter Stegen (Barcelona)

Obrancovia: Waldemar Anton (Stuttgart), Jan-Niklas Beste (Heidenheim), Benjamin Henrichs (Lipsko), Joshua Kimmich (Bayern Mníchov), Robin Koch (Eintracht Frankfurt), Maximilian Mittelstädt (Stuttgart), David Raum (Lipsko), Antonio Rüdiger (Real Madrid), Jonathan Tah (Bayer Leverkusen)

Stredopoliari: Robert Andrich (Bayer Leverkusen), Chris Führich (Stuttgart), Pascal Gross (Brighton), Ilkay Gündogan (Barcelona), Toni Kroos (Real Madrid), Jamal Musiala, Aleksandar Pavlovič (obaja Bayern Mníchov), Florian Wirtz (Bayer Leverkusen)

Útočníci: Maximilian Beier (Hoffenheim), Niclas Füllkrug (Borussia Dortmund), Kai Havertz (Arsenal), Thomas Müller (Bayern Mníchov), Deniz Undav (Stuttgart)