Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Šport

Nemecké médiá kritizujú hru Nemcov proti Alžírsku

Nemec Andre Schürrle (vpravo) oslavuje úvodný gól v osemfinálovom zápase Nemecko-Alžírsko na MS vo futbale Foto: TASR/AP

Tím bosnianskeho trénera Vahida Halilhodžiča bol favoritovi rovnocenným súperom a v prvom polčase si vypracoval viac šancí.

Belo Horizonte 1. júla (TASR) - Pred začiatkom šampionátu ich mnohí odpisovali, napokon však v Brazílii zanechali zo všetkých afrických mužstiev najlepší dojem. Alžírski futbalisti po postupe zo základnej skupiny poriadne potrápili trojnásobných majstrov sveta z Nemecka, ktorí si miestenku do štvrťfinále zabezpečili až v druhej časti predĺženia.

Tím bosnianskeho trénera Vahida Halilhodžiča bol favoritovi rovnocenným súperom a v prvom polčase si vypracoval viac šancí. "Alžírčania boli skvelí, od začiatku na nás vybehli a nedovolili nám dostať sa do správneho rytmu. História si však nebude pamätať, akým spôsobom sme postúpili do štvrťfinále. Ráta sa výhra a nezáleží na tom, ako sme sa k nej dopracovali," povedal pre akreditované médiá krídelník Andre Schürrle, ktorý v 92. minúte strelil úvodný gól.

Nemci odplatili Alžírčanom prehru z MS 1982 v Španielsku. "Bolo to víťazstvo vôle. V prvom polčase sme hrali zle, strácali sme príliš veľa lôpt, v druhom to bolo výrazne lepšie a tam sme mali rozhodnúť. Mali sme naozaj veľké množstvo šancí. Všetci hráči už hrali v predĺžení na hranici svojich možností, ale zvládli sme to. Už sa tešíme na štvrťfinále proti Francúzom. Bude to taká klasika s dramatickým nábojom," zdôraznil tréner Joachim Löw.

Francúzi si pamätajú

"Le Bleus" majú Nemcom čo odplácať, v rokoch 1982 a 1986 s nimi prehrali v semifinále. Vzájomný zápas oboch tímov na španielskom "Mundiale" poznačil likvidačný faul nemeckého brankára Haralda Schumachera na Patricka Battistona. Na šampionáte v Mexiku nemecký tím profitoval z rýchleho gólu, ktorý padol po zlom vybehnutí brankára Joela Batsa. "Ak chceme uspieť proti bojovnému francúzskemu tímu, musíme podať lepší výkon, ako v zápase s Alžírskom. Francúzi majú veľmi silnú obranu i stredovú formáciu a vpredu nebezpečného Karima Benzemu," dodal Löw.

Alžírčania pred štyrmi rokmi v JAR vyšli strelecky naprázdno, no v Brazílii vsietili sedem gólov a potvrdili veľký progres. "Ukázali sme celému svetu, že máme skvelý tím. Ľudia mohli vidieť, čoho sme naozaj schopní. Postúpili sme zo skupiny na úkor Ruska a v osemfinále sme odohrali vyrovnanú partiu s Nemeckom, ktoré patrí k ašpirantom na titul. Fanúšikovia môžu byť na nás hrdí," nechal sa počuť obranca "púštnych líšok" Madjid Bougherra.

Kráčali po tenkom ľade

Hoci sa futbalistom Nemecka podarilo postúpiť už do štvrťfinále na MS v Brazílii, ich výkon v osemfinálovom dueli proti Belgicku (2:1 pp) sa ocitol pod paľbou kritiky. Podľa domácich médií im pondelňajšie predstavenie v zápase proti Francúzsku na postup do semifinále stačiť nebude.

"Náš tím podal najslabší výkon na svetovom šampionáte. Je jasné, že ak budeme takto pokračovať, v piatok proti Francúzsku prehráme," napísal denník Bild, podľa ktorého by mal Sami Khedira hrať od začiatku a kapitán Philip Lahm by sa mal vrátiť na starý post: "Naším cieľom bolo vyhrať titul. Ako to však chceme dosiahnuť bez silnej defenzívy, ofenzívneho stredu poľa a nedôrazného útoku?"

"Nemci mali veľké problémy. Kráčali po tenkom ľade," odznelo na titulnej strane Der Spiegel. Aj známy denník Die Welt uviedol, že ak bude výber "Nationalelf" hrať proti Francúzsku rovnako ako proti Alžírsku, môže sa so šampionátom rozlúčiť. "Nemecko sa dopustilo veľkého množstva chýb a to vyvoláva pochybnosti o pozícii tímu na MS," píše Die Welt.