Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Šport

Nemecký kapitán Lahm sa pridal ku kritikom ukrajinskej vlády

Philipp Lahm Foto: TASR/AP

Nemecký kapitán vyzval UEFA a jej prezidenta Michela Platiniho, aby sa tiež pridali k tlaku na Ukrajinu.

Berlín 6. mája (TASR) - Kapitán nemeckej futbalovej reprezentácie Philipp Lahm sa pridal ku kritike vlády spoluusporiadateľskej krajiny EURO 2012 za prístup ukrajinských úradov k väznenej expremiérke Julii Tymošenkovej a vyzval Európsku futbalovú úniu (UEFA) na rovnaký krok.

Lahm v súvislosti so zaobchádzaním s Tymošenkovou povedal, že to "nemá nič spoločné s mojím pohľadom na demokraciu". "V súčasnej politickej situácii na Ukrajine nevidím demokratické práva, ľudské práva, osobnú slobodu ani slobodu tlače," povedal Lahm.

Nemecký kapitán vyzval UEFA a jej prezidenta Michela Platiniho, aby sa tiež pridali k tlaku na Ukrajinu. "Mal by zaujať jasný postoj. Som zvedavý, čo povie," dodal Lahm.

Nemci patria medzi favoritov EURO 2012 a Lahm nepotvrdil, či by si v prípade finálovej účasti potriasol v Kyjeve ruku s premiérom Viktorom Janukovyčom. "Poriadne by som si to premyslel. Pokiaľ viem, víťazný ceremoniál vedú iba ľudia z UEFA," uzavrel Lahm.

Ukrajinský súd líderku opozície Tymošenkovú v októbri odsúdil na sedem rokov za zneužitie právomocí počas pôsobenia v úrade premiérky. Päťdesiatročná Tymošenková drží hladovku na protest proti svojmu údajnému týraniu vo väzení.