Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

NHL: Pánik debutoval v drese Arizony, Coyotes podľahli Edmontonu

Brankár Edmont Oilers Al Montoya (35) chráni bránku pred pravým krídeľníkom Arizony Coyotes Richardom Pánikom (14), ktorý zvádza súboj s obrancom Oilers Mattom Benningom počas hry NHL. Foto: TASR/AP

V domácom zápase NHL s Edmontonom nastúpil v prvom útoku Coyotes, no 26-ročný útočník však nebodoval.

New York 13. januára (TASR) - Slovenský hokejista Richard Pánik má za sebou premiéru v drese Arizony. V domácom zápase NHL s Edmontonom nastúpil v prvom útoku Coyotes, 26-ročný útočník však nebodoval a jeho tím prehral 2:4. Z víťazstva Oilers sa tešil aj obranca Andrej Sekera.

Pánik sa vo svojom prvom vystúpení v drese "kojotov" od stredajšej výmeny z Chicaga predstavil na pravom krídle útočnej formácie s Derekom Stepanom a Brendanom Perlinim. Odohral 16:39 minúty, raz vystrelil na bránku, rozdal dva bodyčeky a odsedel si dve trestné minúty za sekanie. Coyotes rozbehli zápas nádejne, Brad Richardson a Josh Archibald poslali tím z arizonskej púšte do vedenia 2:0 z prvých troch striel v zápase, po ktorých Cam Talbot opustil bránku Edmontonu a prenechal v nej miesto Alovi Montoyovi. Ten už potom ale chytil všetkých 19 súperových striel a pripísal si premiérovú výhru v drese Oilers. Dvomi presnými zásahmi vrátane víťazného sa na obrate podieľal obranca Darnell Nurse, ktorý je pritom skôr známy svojou tvrdou hrou, než strieľaním gólov. Dva góly v jednom stretnutí dal prvýkrát v kariére. "Niekedy naši zadáci zbytočne váhajú so streľbou, analyzujú hru, hľadajú možnosti, až potom vystrelia na bránku. Darnell na nič nečakal, jednoducho pálil," pochválil svojho zverenca tréner Edmontonu Todd McLellan. Kapitán "olejárov" Connor McDavid dvakrát asistoval a dosiahol métu 100 bodov v jeho 85. zápase na súperovom klzisku. Rýchlejšie ju pred ním dokázalo pokoriť iba deväť hráčov v lige, no v klubovej histórii iba legendárny Wayne Gretzky. Oilers sa dočkali víťazstva po troch prehrách, na priečky zaručujúce účasť v play off však strácajú deväť bodov. Sekera počas 18:47-minútového pobytu na ľade zaznamenal jeden neúspešný strelecký pokus.

V ďalšom dueli Winnipeg neuspel na ľade Chicaga, kde v noci na sobotu prehral 1:2. O oba góly Blackhawks sa postarali českí hráči, skóre otvoril v druhej tretine obranca Jan Rutta a víťazný gól strelil center David Kämpf, pre ktorého to bol premiérový zásah v slávnej profilige. Pre Kämpfa bol o to výnimočnejší, že ho dosiahol v deň svojich 23. narodenín. "Je to pre mňa špeciálny moment. Asi je to môj najkrajší deň v živote," vyznal sa 23-ročný nováčik. Domáci brankár Jeff Glass, zastupujúci zranenú jednotku Coreyho Crawforda, predviedol 31 úspešných zákrokov, o shutout ho pripravil fínsky kanonier Patrik Laine až gólom v 57. minúte. Chicago vyhralo tretí zápas z uplynulých štyroch. Jets prišli o sériu troch triumfov a podľahli "jastrabom" tretíkrát po sebe. Slovenský útočník Marko Daňo odohral vo štvrtom útoku Jets šesť minút, pripísal si dva strelecké pokusy a mínusku. Jeho krajan Tomáš Jurčo sa nezmestil do zostavy Blackhawks.

Na svoj debut v drese Calgary si musí ešte počkať slovenský útočník Marek Hrivík, Flames zvíťazili na ľade Floridy 4:2. Gólom a dvomi asistenciami sa na triumfe Canucks podieľal Švéd Mikael Backlund. Domácim nestačili k úspechu ani dva presné zásahy ruského krídelníka Jevgenija Dadonova. Vancouver zvíťazil v Columbuse 5:2 a ukončil sériu prehier na súperových klziskách, ktorá sa zastavila na čísle šesť.

Washington vyhral na ľade Caroliny 4:3 a oplatil tak súperovi piatkovú domácu porážku 1:3. O víťazstve Capitals rozhodol gólom dve sekundy pred koncom tretej tretiny center Jay Beagle. Stanovil tak nový klubový rekord s najneskorším víťazným gólom v riadnom hracom čase. "Caps" potvrdili výbornú formu, triumfovali v šiestom v posledných siedmich zápasov. Útočník Hurricanes Jordan Staal strelil svoj jubilejný 200. gól v NHL, obranca Washingtonu John Carlson zaznamenal 300. bod v podobe asistencie pri góle Alexandra Ovečkina.

NHL - sumáre:



COLUMBUS BLUE JACKETS - VANCOUVER CANUCKS 2:5 (1:0, 0:4, 1:1)

Góly: 5. Jones (Foligno, Panarin), 53. Harrington (Foligno, Calvert) – 22. Bärtschi (Vanek, Gagner), 26. Gudbranson (Eriksson, H. Sedin), 35. Gaunce (Vanek, Del Zotto), 38. Edler (D. Sedin, H. Sedin), 60. Virtanen (Granlund). Brankári: Bobrovskij - Markström, strely na bránku: 29:29, 16.705 divákov.

CAROLINA HURRICANES - WASHINGTON CAPITALS 3:4 (1:1, 1:1, 1:2)

Góly: 4. Staal (Williams, Aho), 29. Aho (Faulk, Staal), 42. Skinner (Stempniak, Fleury) – 8. Eller (Vrána, Ovečkin), 21. Ovečkin (Carlson, Kuznecov), 57. Connolly, 60. Beagle (Bäckström, Ovečkin). Brankári: Ward - Grubauer, strely na bránku: 39:27, 16.239 divákov.

FLORIDA PANTHERS - CALGARY FLAMES 2:4 (0:0, 1:3, 1:1)

Góly: 21. Dadonov (Huberdeau, Trocheck), 54. Dadonov – 21. Monahan (Hamilton, Giordano), 31. Tkachuk (Hamonic, Backlund), 37. Gaudreau (Monahan, Backlund), 60. Backlund (Tkachuk). Brankári: Reimer - Rittich, strely na bránku: 43:29, 14.519 divákov.

CHICAGO BLACKHAWKS - WINNIPEG JETS 2:1 (0:0, 2:0, 0:1)

Góly: 25. Kämpf (Murphy, DeBrincat), 37. Rutta (Duclair, Kämpf) – 57. Laine. Brankári: Glass - Hellebuyck, strely na bránku: 27:32, 21.588 divákov.


ARIZONA COYOTES - EDMONTON OILERS 2:4 (2:2, 0:0, 0:2)

Góly: 3. Richardson (Chychrun, Martinook), 4. Archibald (Dvorak, Keller) – 15. Nurse (Larsson, Khaira), 20. Maroon (Klefbom, McDavid), 44. Nurse (Draisaitl, McDavid), 60. Nugent-Hopkins (Lucic). Brankári: Raanta - Talbot (4. Montoya), strely na bránku: 22:27, 14.077 divákov.


Slováci v akcii:

Richard Pánik (Arizona) 16:39 0 0 0 0 1 2

Marko Daňo (Winnipeg) 6:02 0 0 0 -1 2 0

Andrej Sekera (Edmonton) 18:47 0 0 0 0 1 0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/