Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

V nominácii Slovenska na zápas so Švajčiarmi sú dvaja nováčikovia

Na archívnej snímke tréner Slovenska Ivan Rudež dáva hráčom pokyny počas zápasu. FOTO TASR - Martin Baumann Foto: FOTO TASR - Martin Baumann

Premiérový štart za mužov si môže pripísať dvojica Róbert Rožánek a Michal Čekovský.

Bratislava 17. júna (TASR) - Slovenská basketbalová reprezentácia mužov sa rozlúči zápasom so Švajčiarmi (1. júla o 18.00 h v Bratislave) s účinkovaním v A-skupine predkvalifikácie majstrovstiev Európy 2021. V 12-člennom výbere trénera Ivana Rudeža figurujú dvaja debutanti – Róbert Rožánek a Michal Čekovský.

V omladenom reprezentačnom výbere figuruje deviatka hráčov z Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy, ktorú doplnila trojica hráčov pôsobiaca v zahraničí. "Toto je skupina hráčov, ktorá je zdravá a pripravená hrať. Tento tím potrebuje desať zápasov, ale aktuálny systém súťaží FIBA je nastavený takto. Musíme sa na to adaptovať. Je dôležité, aby hráči mali dobré individuálne čísla proti Švajčiarom, sú to totiž mladí hráči," povedal k nominácii Rudež.

V nominácii nechýba naturalizovaný Slovák Andrej Jones, premiérový štart za mužov si môže pripísať dvojica Róbert Rožánek a Michal Čekovský. "Očakávam, že ukážu správny prístup, keďže prídu prvýkrát. Musia byť pripravení na tvrdú prácu. Hlavne pre Čekovského je tento zápas veľmi dôležitý, aby sa adaptoval na profesionálny život v Európe. Je to jeho ďalší krok. U Rožánka chceme pridať ďalšiu dimenziu do jeho hry a pomôcť mu k tomu, aby sa zlepšil v defenzíve. Trénovať proti Krajčovičovi, Ihringovi a Hlivákovi mu pomôže," vyjadril sa reprezentačný kormidelník k debutantom.

Slováci už nemajú šancu postúpiť do ďalšej fázy, keďže sú v A-skupine na poslednom mieste bez zisku jediného víťazstva. Ich súper však stále zostáva v boji o miestenku ďalej, momentálne má konte jedno víťazstvo a jednu prehru. "Zahodili sme proti Švajčiarom v predĺžení štyri trestné hody. K tomu sa pridalo zranenie Ihringa a Švajčiarom sme dovolili, aby vyhrali. Chceme odplatu, chceme vyhrať," dodal Rudež.


Nominácia Slovenska na stretnutie A-skupiny predkvalifikácie ME 2021 proti Švajčiarsku (nedeľa 1. júla o 18.00 h – Hant aréna, Bratislava)

rozohrávači:
Mário Ihring (Anwil Wloclawek/Poľ.), Dalibor Hlivák (VŠEMvs Karlovka Bratislava), Šimon Krajčovič (BK Levickí Patrioti), Andre Jones (FIAT Turín/Tal.)

krídelníci: Róbert Rožánek (PP & TV Raj Žilina), Jaroslav Musil (BC Prievidza), Martin Bachan (BK Levickí Patrioti)

pivoti: Michal Čekovský (University of Maryland/USA), Richard Körner, Peter Sedmák (obaja KB Košice), Pavol Lošonský (Iskra Svit), Michael Fusek (BC Prievidza)

realizačný tím: Ivan Rudež – hlavný tréner, Michal Madzin a Peter Torda – asistenti trénera, Peter Seman – manažér družstva, Jakub Chudý – individuálny a kondičný tréner