Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Toto sú reakcie na historický triumf Petra Sagana na MS v Bergene

Slovenský cyklista Peter Sagan (v strede) oslavuje tretí titul majstra sveta po víťazstve v preteku mužov kategórie Elite na majstrovstvách sveta v cestnej cyklistike v nórskom Bergene 24. septembra 2017. Foto: TASR/AP

Na fantastický úspech reagovali zväzoví funkcionári či slovenskí politici.

Bratislava (Teraz.sk) - žilinský turminátor Peter Sagan dnes prepisoval historické tabuľky. Ako prvý cyklista v histórii zvíťazil na svetovom šampionáte trikrát za sebou.

V nórskom Bergene predviedol fantastický špurt. Za sebou nechal o pár centimetrov domáceho cyklistu Alexandra Kristoffa. Bronzovú priečku obsadil Michael Matthews z Austrálie.




Peter Privara, prezident Slovenského zväzu cyklistiky /zdroj: RTVS/:"Je to úžasné, pretože Peťo prepísal históriu svetovej cyklistiky i celého slovenského športu. Už vlani sa hovorilo, že patrí k najúspešnejším slovenským športovcom a dnes môžeme povedať, že je najúspešnejší. Panovala tu fantastická atmosféra, nevedeli sme sa dostať z cieľa do mixzóny k Peťovi, pretože tam bolo toľko gratulantov. Veril som, že do cieľa príde pelotón pokope a Peter bude mať dobrú pozíciu v posledných stovkách metrov. Nakoniec to tak bolo a Peťo sa pohyboval v popredí. V poslednej zákrute, keď som videl, že sa dostáva za zadné koleso Kristoffovi, tak som si myslel, že medzi nimi dvoma sa rozhodne o titule. Peťo využil vzduchový vankúš a o tých pár centimetríkov prepísal históriu svetovej cyklistiky ".

Prezident Slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara, archívne foto
Foto: TASR - Michal Svítok


Erik Vlček, slovenský rýchlostný kanoista, trojnásobný olympijský medailista v K4 na 1000 m, desaťnásobný majster sveta: "Je to paráda, niečo neskutočné. Pred pretekmi sa hovorilo, že profil trate by mal Petrovi sedieť, no cyklistika býva často nevyspytateľná. Päť kilometrov pred cieľom, keď sa z vedúcej skupinky odtrhli dvaja jazdci, to vyzeralo, že to s útokom na zlato nevyjde. Keď som však kilometer pred cieľom videl, že sa to všetko spojilo, veril som, že Peťo bude vo finiši najrýchlejší. Všetci sme vedeli, že je veľký cyklista, teraz potvrdil, že je momentálne najlepší a jeden z najväčších jazdcov v histórii. Byť vo veku 27 rokov trojnásobným majstrom sveta v cyklistike je unikát."

Juraj Tarr, slovenský rýchlostný kanoista, dvojnásobný strieborný olympijský medailista v K4 na 1000 m: "Peťo dosiahol fantastický úspech. Získať tri zlaté medaily za sebou v individuálnych pretekov na cyklistických MS je niečo výnimočné. Po tom, ako ho vylúčili z Tour de France, bol veľmi namotivovaný. Na svetovom šampionáte túžil dokázať, že je najlepší, čo sa mu podarilo."

Na snímke slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike vľavo Erik Vlček a vpravo Juraj Tarr sa radujú po A - finále v kategórii K2 na 1000 m muži na MS v talianskom Miláne 22.augusta 2015.
Foto: TASR/Martin Baumann


Dominik Hrbatý, bývalý slovenský tenista, finalista Davisovho pohára z roku 2005 /zdroj: facebook/: "Sagaaaan!!!! To je história, ktorá sa už nezopakuje. Môže byť niečo krajšie, ako počuť slovenskú štátnu hymnu na počesť Petra Sagana, ktorý sa vám opäť postaral o nádherný deň?"

Dominik Hrbatý
Foto: TASR/Michal Svítok


Anton Tkáč, bývalý dráhový cyklista, trojnásobný majster sveta a olympijský víťaz v šprinte /zdroj: TASR/: "Je to niečo fantastické, ešte sa to nepodarilo nikomu v histórii. Navyše, v takom mladom veku. Mal som skrytú obavu, či nedostane defekt, alebo sa nezapletie do pádu, no veril som, že ak nikomu nevyjde nejaký nečakaný únik, skončí určite v prvej trojke. Musím povedať, že ten jeho šprint bol excelentný. Po tom, čo sa mu stalo na Tour de France, išiel čisto po svojej dráhe, od každého si držal odstup a dokázal, že na to má."

Martin Riška, vedúci slovenskej výpravy a koordinátor cestnej cyklistiky Slovenského zväzu cyklistiky /zdroj: TASR/: "Peter jazdil prakticky počas celých pretekov schovaný a veľmi sa nevystrkoval. V závere však využil svoju schopnosť pohybovať sa v pelotóne a ťažil z toho. Podľa mňa mal práve on najväčšie šance na víťazstvo. Osobne som počítal s tým, že zvíťazí. Pred pretekmi panovala nervozita, no teraz ju vystriedala obrovská radosť. Je to fantastický úspech, no ako aj Peter v cieli povedal, všetko pokračuje ako doteraz."

Marek Hamšík, slovenský futbalový reprezentant /zdroj: facebook/: "Un Fenomeno. 3x majster sveta - Peter Sagan"

Slovenský futbalista Marek Hamšík v tíme talianskeho Neapolu.
Foto: TASR/AP



Richard Varga, slovenský triatlonista /zdroj: TASR/: "Trikrát po sebe majster sveta, znie to neuveriteľne. Je to výborná reklama nielen pre slovenskú cyklistiku, ale pre celý slovenský šport. Ľudia na Slovensku by si to mali vážiť, pretože sa to nestáva každý deň."

Jozef Korbel, bývalý dlhoročný mediálny manažér Sagana /zdroj: TASR/: "Peter Sagan je cyklisticky zázrak, ktorý sa rodí raz za storočie. Má v sebe kus enormnej vesmírnej energie, a keď sa narodil pani Helenke, dostal do vienka dar od Boha, že bude najlepší cyklista planéty. Peťo je víťazný typ športovca a všetko robí na maximum. Je sám sebou a som rád, že som bol osem rokov po jeho boku. Blahoželám."

Ján Kováčik, prezident Slovenského futbalového zväzu /zdroj: TASR/: "Pozeral som to, samozrejme, v priamom prenose. To, čo dokázal Peťo Sagan, je niečo neuveriteľné a výnimočné. Je to kúsok, ktorý sa dlho nebude dať zopakovať. A možno až po rokoch ľudia docenia, čo Peťo tretím titulom majstra sveta za sebou dokázal. Možno sa to už nezopakuje vôbec. Petrovi srdečne gratulujem."

Na snímke prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik na brífingu. Bratislava, 6. októbra 2016.
Foto: TASR/Michal Svítok


Matúš Kozáčik, slovenský futbalový reprezentant /zdroj: TASR/: "Je absolútny fenomén, zvládol to trikrát za sebou. To sa ešte nikomu nepodarilo. Nesmierne mu fandím, momentálne je absolútna špička."


Jozef Golonka, bývalý slovenský hokejista /zdroj: TASR/: "Je to niečo úžasné, fantastické. Peter Sagan si týmto víťazstvom vypýtal najvyššie štátne vyznamenanie, aké môže športovec dosiahnuť."

Hokejová legenda Jozef Golonka.
Foto: TASR/Michal Svítok


Ľubor Halanda, prezident Slovenskej volejbalovej federácie a viceprezident Slovenského olympijského výboru /zdroj: TASR/: "Preteky som sledoval asi tak, ako celé športové Slovensko. Veľmi som to prežíval, najmä záver, keď sme nemohli vidieť na obrazovke záverečné kilometre a všetci sme tŕpli, že kde sa Peter nachádza. Neskutočne obdivujem jeho psychiku, pretože tesne pred cieľom sa zdalo, že je to beznádejné, ale nakoniec sa objavil v doťahujúcom pelotóne a v špurte vyhral o povestné centimetre. Peter Sagan je neskutočný génius, fenomén a sme na neho veľmi hrdí. S predstihom asi môžeme povedať, že sa stane najlepším športovcom Slovenska za rok 2017. Tromi titulmi majstra sveta za sebou sa zapísal veľkými písmenami do dejín svetovej cyklistiky. Navyše sa mu to podarilo v mladom veku, čo je neskutočný výsledok. Veľká gratulácia Petrovi aj celému tímu."

Richard Gonda, slovenský formulový pretekár: "Som veľký Petrov fanúšik, ale nedá sa povedať, že by som sledoval každé jeho preteky. Vždy mu však držím palce. Vedel som, že môže dosiahnuť tri víťazstvá za sebou a uvedomoval som si, že by išlo o fantastický úspech. A podarilo sa. Myslím si, že Peter sa už stáva jednou z najväčších legiend tohto športu. My na Slovensku môžeme byť hrdí, že slovenčina je jeho rodná reč a je jeden z nás. Pred dekádou bol v našom športe famózny Michael Schumacher, no v dnešnej dobe vidím v Petrovi paralelu s Lewisom Hamiltonom. Ten takisto v súčasnej ére "valcuje" všetkých. Áno, Hamiltonov úspech do veľkej miery závisí od techniky, ktorú má k dispozícii, ale aj cyklistika je o práci celého tímu. Myslím si, že Sagan je cyklistický Hamilton."

Na snímke slovenský automobilový pretekár Richard Gonda počas tlačovej konferencie v stánku Slovakia Ring na medzinárodnej prehliadke automobilov a príslušenstva - bratislavskom Autosalóne 29. apríla 2017 v Bratislave.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Anton Siekel, prezident Slovenského olympijského výboru /zdroj: TASR/: "Úžasný úspech, ťažko sa to dá komentovať. Je to úspech, aký si dnes možno ani neuvedomujeme, možno bude chvíľu trvať, aby sme docenili jeho rozsah nielen zo športovej stránky, ale aj ako zviditeľnenie Slovenska. Kandidát na Športovca roka 2017 je jednoznačný. Rezonuje to všade vo svete. Poslal som gratuláciu jemu aj Petrovi Privarovi."


Na fantastický úspech reagovali na sociálnych sieťach slovenskí politici


" Nikto nikdy nedokázal to, čo Peter Sagan. Tretíkrát v rade sa stal majstrom sveta. Magické. Neskutočné. Neuveriteľné. Famózne. Chcel by som mu v mene celého Slovenska poďakovať. Robí našej krajine úžasnú reklamu. Peter Sagan, si kráľ!", uviedol na Facebooku prezident Andrej Kiska.



"Peter Sagan prepísal históriu. Opäť majstrom sveta, tretíkrát za sebou. Je to fenomenálny úspech, ktorý je vo svetovej cestnej cyklistike bezprecedentný. Gratulujem, Peter!!, zagratuloval prostredníctvom Facebooku premiér Robert Fico.



"Neuveriteľne! Peter Sagan sa zapísal do histórie, keď ako prvý cyklista v histórii zvíťazil na svetovom šampionáte trikrát za sebou. Klobúk dole", uviedol štátny tajomník slovenského rezortu diplomacie Ivan Korčok

.